back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Google τιμά με doodle τη σπουδαία επιστήμονα Mαίρη Σόμερβιλ

Διαβάστε επίσης

Η Σκωτσέζα επιστήμων Mαίρη Σόμερβιλ έχει σήμερα την τιμητική της, αφού η Google της αφιερώνει το σημερινό της doodle.

Σαν σήμερα, στις 2 Φεβρουαρίου του 1826, ένα από τα πειραματικά έγγραφα Φυσικής της Mαίρη Σόμερβιλ διαβάστηκε στην Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου, την Εθνική Ακαδημία Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αποτέλεσε το πρώτο ακαδημαϊκό έγγραφο από γυναίκα που δημοσιεύτηκε στις περίφημες Philosophical Transactions, την παλαιότερη έκδοση της επιστήμης στον κόσμο, η οποία εξακολουθεί να είναι ενεργή έως σήμερα.

Γεννημένη στο Τζέντμπρα της Σκωτίας, στις 26 Δεκεμβρίου του 1790, σε μια διακεκριμένη οικογένεια της εποχής.

Ήτανε το δεύτερο από τα τέσσερα επιζώντα παιδιά (τρία από τα αδέλφια της είχαν πεθάνει σε βρεφική ηλικία). Ήταν ιδιαίτερα κοντά με τον μεγαλύτερο αδελφό της, τον Σαμ.

Η μητέρα της την έμαθε να διαβάζει τη Βίβλο και τις καλβινιστικές κατηχήσεις και όταν δεν ασχολιόταν με τις δουλειές του σπιτιού, η Μαίρη τριγύριζε ανάμεσα στα πουλιά και τα λουλούδια του κήπου.

Οι μακρόχρονες απουσίες του πατέρα της λόγω του επαγγέλματός του ίσως να ήταν η αιτία που η Σόμερβιλ μεγάλωσε χωρίς τους συνηθισμένους περιορισμούς που επιβάλλονταν στα κορίτσια των πλούσιων οικογενειών της εποχής της, αλλά ήταν ίσως και η αιτία της ελλιπούς μόρφωσής της.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μέχρι τα δέκα της να μην μπορεί σχεδόν καθόλου να διαβάσει.

Στην ηλικία των 10 ετών, ο πατέρας της επέστρεψε από το εξωτερικό (ήταν αντιναύαρχος και ταξίδευε συχνά στις θάλασσες) και αποφάσισε να την στείλει σε οικοτροφείο για μια σωστή εκπαίδευση.

Στο οικοτροφείο, η δασκάλα των Τεχνών της εξήγησε πώς οι βασικές αρχές της ζωγραφικής θα μπορούσαν να «ανιχνευθούν» πίσω από τα στοιχεία της γεωμετρίας του Ευκλείδη. Μετά την απόκτηση ενός αντιγράφου του κλασικού βιβλίου «Στοιχεία του Ευκλείδη», η Σόμερβιλ επικεντρώθηκε στην μελέτη της αστρονομίας και των μαθηματικών. Μετά από χρόνια ανεξάρτητης μάθησης -ήταν κυρίως αυτοδίδακτη- και έρευνας, συνέχισε να δημοσιεύει τα δικά της επιστημονικά έγγραφα και βιβλία.

Το 1931, «Ο Μηχανισμός των Ουρανών» (The Mechanism of the Heavens) έδωσε τη δυνατότητα για μια πρωτοποριακή οπτική γύρω από την υπάρχουσα κατανόηση του ηλιακού συστήματος. Ήταν ένα ιδιαίτερα εξαιρετικό δοκίμιο στο οποίο μετέφραζε, σχολίαζε και επεξηγούσε την Ουράνια Μηχανική του Λαπλάς. Το 1834 εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο της που είχε τίτλο «Η Σύνδεση των Φυσικών Επιστημών» στο οποίο συγκέντρωσε τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις γύρω από την Αστρονομία, τη Φυσική, τη Χημεία, τη Βοτανική και τη Γεωλογία. Αυτό έγινε ένα από τα βιβλία με τις υψηλότερες πωλήσεις του 19ου αιώνα.

Είχε το απίστευτο χάρισμα της σύνθεσης εργασιών άλλων επιστημόνων και της απόδοσής τους σε κατανοητή για το ευρύ κοινό γλώσσα ενώ συνέθετε τις ξεχωριστές επιστήμες σε ενιαία και εμπνευσμένα σύνολα.

Το 1835, η Mαίρη Σόμερβιλ και η Caroline Herschel έγιναν οι πρώτες γυναίκες-μέλη της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας. Η Σόμερβιλ πέθανε στη Νάπολη στις 29 Νοεμβρίου 1872, έχοντας κερδίσει πολλές τιμητικές διακρίσεις κατά τη διάρκεια της Ακαδημαϊκής της πορείας.

Σόμερβιλ ήταν κόρη του Αντιναυάρχου Σερ Γουίλιαμ Τζορτζ Φέρφαξ (Sir Γουίλιαμ George Fairfax, συγγένευε επίσης με πολλούς επιφανείς σκωτσέζικους οίκους, από τη πλευρά της μητέρας της, δεύτερης συζύγου του ναύαρχου, Μαργκαρετ Τσάρτερς (Margaret Τσάρτερς), θυγατέρα του δικηγόρου Σάμιουελ Τσάρτερς.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα