back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέος κοροναϊός στην Κίνα: 304 νεκροί – Πάνω από 14.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Πρώτος θάνατος εκτός Κίνας

Διαβάστε επίσης

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός στην Κίνα αυξήθηκε σε τουλάχιστον 304, καθώς οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι, εστίας της μόλυνσης, ανακοίνωσαν σήμερα Κυριακή 45 νέους θανάτους, εκ των οποίων 32 στην Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας.

Στον νεότερο απολογισμό που δίνει καθημερινά, η επιτροπή υγείας της επαρχίας έκανε λόγο για 1.921 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Χουμπέι, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Τον νεότερο απολογισμό επιβεβαίωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη την εθνική επιτροπή υγείας, εξηγώντας ότι δεν καταγράφηκαν θάνατοι τις περασμένες εικοσιτέσσερις ώρες σε άλλες περιοχές της Κίνας.

Ωστόσο, το σύνολο των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου ανήλθε σε 2.590.

Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού ήταν 14.380 ως χθες το βράδυ.

Άλλα περίπου 150 κρούσματα της επιδημίας έχουν επιβεβαιωθεί εκτός Κίνας.

Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ότι τρεις πολίτες της που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν έχουν μολυνθεί

Οι υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας επιβεβαίωσαν άλλα τρία κρούσματα του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα μεταξύ των Ιαπώνων που επαναπάτρισαν από την πόλη Ουχάν, συμπεριλαμβανομένου ενός που οι αρχικές εργαστηριακές εξετάσεις είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, αυξάνοντας σε είκοσι τον αριθμό των ασθενών στη χώρα.

Στην περίπτωση του ενός από τους τρεις ασθενείς, ενός άνδρα 40 ετών που είχε συμπτώματα — πυρετό και βήχα — οι εξετάσεις επέτρεψαν αρνητικές για την παρουσία του κοροναϊού. Αλλά ο άνδρας, που διαγνώστηκε ότι έχει πνευμονία, κατόπιν επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί έπειτα από άλλη μια εξέταση, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Το Τόκιο σκοπεύει να στείλει άλλο ένα μισθωμένο αεροσκάφος στα μέσα της εβδομάδας ή αργότερα για να επαναπατριστούν οι Ιάπωνες που βρίσκονται στην κινεζική επαρχία Χουμπέι και στην πρωτεύουσά της Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος ιός, ενημέρωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ενημέρωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους υπηκόους της χώρας για το σχέδιο αυτό, ενώ συζητά με το Πεκίνο για τους Κινέζους και τις Κινέζες, συζύγους υπηκόων Ιαπωνίας, που έχουν εκφράσει την επιθυμία να τους συνοδεύσουν όταν επαναπατριστούν.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν το όγδοο κρούσμα της επιδημίας

Οι αρχές των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν χθες Σάββατο το όγδοο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα, ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μπορεί να προσφέρει κατάλυμα σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό και χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα αφορά έναν ασθενή στη Μασαχουσέτη ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από την επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία για την ταυτότητά του.

Όλοι όσοι έχουν νοσήσει από τον νέο κοροναϊό στις ΗΠΑ, πλην ενός, πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από την ασθένεια κατά την επίσκεψή τους στην Ουχάν, την πόλη από την οποία φαίνεται να ξεκίνησε η επιδημία. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν αυτή την εβδομάδα την πρώτη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο του νέου κοροναϊού στο Ιλινόις των ΗΠΑ.

Εξαιτίας των ανησυχιών για την εξάπλωση της επιδημίας η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα όλων των αλλοδαπών που έχουν επισκεφθεί πρόσφατα στην Κίνα.

Επιπλέον οι Αμερικανοί πολίτες που ταξίδεψαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη Χουμπέι θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα επί 14 ημέρες μετά την άφιξή τους στις ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή του χθες το Πεντάγωνο ανέφερε ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ ενέκρινε το αίτημα που του υπέβαλε το υπουργείο Υγείας για την παροχή καταλυμάτων για έως και 1.000 ανθρώπους που ενδέχεται να χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα άμα τη επιστροφή τους από το εξωτερικό.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες «ζήτησαν από το υπουργείο Άμυνας να διαθέσει πολλές εγκαταστάσεις στις οποίες θα μπορούν να στεγαστούν τουλάχιστον 250 άνθρωποι σε ατομικούς θαλάμους ως τις 29 Φεβρουαρίου 2020», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Σχεδόν 200 Αμερικάνοι που απομακρύνθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την Ουχάν και τέθηκαν οικειοθελώς σε καραντίνα για 72 ώρες σε στρατιωτική βάση στην Καλιφόρνια, την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι θα παραμείνουν αναγκαστικά σε καραντίνα επί 14 ημέρες.

Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια που το CDC θέτει ασθενείς σε καραντίνα.

Φοιτητής του Πανεπιστημίου του Γιορκ είναι ένας από τους δύο ανθρώπους στη Βρετανία που βρέθηκε θετικός στον ιό

Φοιτητής του Πανεπιστημίου του Γιορκ είναι ένας από τους δύο ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο που βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό, μετέδωσε σήμερα το Reuters που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian Σύμφωνα με την εφημερίδα, δύο μέλη της ίδιας οικογένειας εισήχθησαν σε ειδική μονάδα νοσοκομείου στο Νιούκασλ από το βράδυ της Τετάρτης και υποβάλλονται σε θεραπεία.

Το Πανεπιστήμιο του Γιορκ επιβεβαίωσε ότι ο φοιτητής είναι ένα από τα δύο κρούσματα του κοροναϊού στη Βρετανία.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Τσάρλι Τζέφρι δήλωσε: “Ανησυχούμε για τον φοιτητή που έχει προσβληθεί από τον ιό και την οικογένειά του, όπως και για την υγεία και την ευημερία των φοιτητών μας, του προσωπικού μας, των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης μας”.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών Υγείας επιβεβαίωσε την Παρασκευή, ότι δύο άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό, ο οποίος έχει αποδειχθεί θανατηφόρος για 259 ανθρώπους στην Κίνα.

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα όλων των αλλοδαπών που προέρχονται από την Κίνα

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε όλους τους αλλοδαπούς που προέρχονται από την Κίνα εξαιτίας της αυξανόμενης απειλής από την επιδημία του νέου κοροναϊού.

Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από αύριο Δευτέρα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας αύξησε το επίπεδο της προειδοποίησης για τους πολίτες της χώρας που ταξιδεύουν στην ηπειρωτική Κίνα σε “Μην ταξιδεύετε”, την ανώτατη βαθμίδα.

“Υγειονομικοί αξιωματούχοι μας συνέστησαν ότι, εφόσον υπάρχει μια σειρά άγνωστων στοιχείων για τον τρόπο μετάδοσης του ιού, θα πρέπει να υιοθετήσουμε προληπτική στάση”, εξήγησε σε ανακοίνωσή της η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας που επιστρέφουν στη χώρα θα μπορούν να εισέρχονται στο έδαφός της, όπως και τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους, όμως θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους.

Η απαγόρευση θα ισχύει για έως και 14 ημέρες, θα ανανεώνεται κάθε 48 ώρες και αφορά όλους τους ξένους ταξιδιώτες που αναχώρησαν ή πέρασαν από την ηπειρωτική Κίνα μετά τις 2 Φεβρουαρίου.

Ασθενής πέθανε στις Φιλιππίνες – Πρώτος θάνατος εκτός Κίνας

Οι Φιλιππίνες ενημέρωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο εκτός Κίνας ενός ανθρώπου που είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό ο οποίος ενοχοποιείται για 304 θανάτους στην κινεζική επικράτεια και έχει εξαπλωθεί σε περίπου είκοσι χώρες του εξωτερικού, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ).

Το θύμα είναι ένας κινέζος πολίτης από την πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων, εμφάνισε πνευμονία και τελικά υπέκυψε.

Πρόκειται «για τον πρώτο θάνατο που καταγράφεται εκτός της Κίνας », δήλωσε στον Τύπο ο Ραμπίντρα Αμπεγιασίγκε, εκπρόσωπος του ΠΟΫ στις Φιλιππίνες.

Κατά το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων, έχει επιβεβαιωθεί τουλάχιστον άλλο ένα κρούσμα του 2019-nCoV στη χώρα, εκτός του θανόντος.

Δεύτερο αεροπλάνο με Ευρωπαίους πολίτες κατευθύνεται προς τη Γαλλία

Δεύτερο αεροπλάνο που μεταφέρει Ευρωπαίους πολίτες από την Κίνα κατευθύνεται σήμερα προς τη Γαλλία, επιβεβαίωσε η νομαρχία της Μπους-ντι- Ρον, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιο αεροδρόμιο πρόκειται να προσγειωθεί.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες, το αεροσκάφος αυτό μεταφέρει Γάλλους και άλλους Ευρωπαίους πολίτες, ανάμεσά τους και εννέα Βέλγους, και αναμένεται να προσγειωθεί στη στρατιωτική βάση Ιστρ στην Μπους-ντι- Ρον, όπου θα αποβιβαστούν οι Γάλλοι πολιτες.

Το βελγικό πρακτορείο Belga μετέδωσε ότι το αεροπλάνο απογειώθηκε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή από την Ουχάν, την κινεζική πόλη που θεωρείται επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Μετά τη Γαλλία το αεροπλάνο θα συνεχίσει την πορεία του ως το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μέλσμπρουκ, κοντά στις Βρυξέλλες, όπου θα αποβιβαστούν εκτός από τους Βέλγους, 11 Δανοί, 23 Ολλανδοί, 5 Τσέχοι και δύο Σλοβάκοι.

Σύμφωνα με το Belga, τους ξένους πολίτες θα αναλάβουν οι διπλωματικές αρχές των χωρών τους.

Ένα πρώτο αεροπλάνο με επαναπατρισθέντες από την Κίνα, στην πλειονότητά τους Γάλλους, έφτασε την Παρασκευή στην Ιστρ. Οι επιβάτες έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ένα θέρετρο διακοπών κοντά στη Μασσαλία. Δύο εξ αυτών, που παρουσίαζαν συμπτώματα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό, διακομίστηκαν αμέσως στο νοσοκομείο και τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν ήταν αρνητικά.

Μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών επιβάλλουν οι αρχές στην πόλη Ουέντζου

Οι αρχές της πόλης Ουέντζου (ανατολική Κίνα), μιας από αυτές που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, επέβαλε σήμερα περιορισμούς στις κινήσεις των 9 και πλέον εκατομμυρίων πολιτών της, ειδικά στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Η Ουέντζου βρίσκεται σε απόσταση 800 χιλιομέτρων και πλέον από την Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός τον Δεκέμβριο. Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, μεγαλούπολη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει πρακτικά τεθεί σε καραντίνα από την 23η Ιανουαρίου.

Οι χώρες και οι περιοχές που πλήττονται

Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν επιβεβαιώσει κρούσματα του νέου κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται από την κινεζική πόλη Ουχάν, στην οποία έκανε την εμφάνισή του τον Δεκέμβριο.

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 150 κρούσματα μόλυνσης σε περίπου είκοσι χώρες.

Κίνα

Πάνω από 14.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στην Κίνα, όπου 304 ασθενείς είναι νεκροί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα Κυριακή.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

* 14 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί από τους ασθενείς είχαν επισκεφθεί την Ουχάν.

* Επτά κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.

* Ένα κρούσμα έχει καταγραφεί στο Θιβέτ.

Ασία-Ειρηνικός

Αυστραλία

Δώδεκα κρούσματα.

Καμπότζη

Ένα κρούσμα.

Νότια Κορέα

Δώδεκα κρούσματα.

Ινδία

Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κεράλα (νότια), φοιτητής στην Ουχάν.

Ιαπωνία

20 κρούσματα.

Μαλαισία

Οκτώ κρούσματα.

Νεπάλ

Ένα κρούσμα.

Φιλιππίνες

Ένα κρούσμα.

Σιγκαπούρη

18 κρούσματα.

Σρι Λάνκα

Ένα κρούσμα.

Ταϊβάν

10 κρούσματα.

Ταϊλάνδη

19 κρούσματα.

Βιετνάμ

Έξι κρούσματα.

Αμερική

Καναδάς

Τέσσερα κρούσματα.

ΗΠΑ

Επτά κρούσματα.

Ευρώπη

Ηνωμένο Βασίλειο

Δύο κρούσματα.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Γερμανία

Οκτώ κρούσματα.

Ισπανία

Ένα κρούσμα.

Φινλανδία

Ένα κρούσμα.

Γαλλία

Έξι κρούσματα.

Ιταλία

Δύο κρούσματα.

Σουηδία

Ένα κρούσμα.

Άλλα κράτη

Ρωσία

Δύο κρούσματα. Κινέζοι πολίτες.

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Πέντε κρούσματα.

Η εξέλιξη της επιδημίας μέχρι σήμερα

Αφότου εμφανίστηκε στην μητρόπολη Ουχάν των ένδεκα εκατομμυρίων κατοίκων (κεντρική Κίνα) ως την κλιμάκωση των διεθνών μέτρων προστασίας, ακολουθούν τα κυριότερα στάδια της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός.

Πρώτο σήμα κινδύνου

Ο πρώτος συναγερμός φθάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ) την 31η Δεκεμβρίου. Οι κινεζικές αρχές προειδοποιούν για την εμφάνιση στην Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, ενός κρούσματος πνευμονίας από άγνωστη αιτία.

Πολλοί ασθενείς είχαν πάει σε μια χονδρική αγορά διατροφικών ειδών, που οι αρχές κλείνουν την 1η Ιανουαρίου.

Την 7η Ιανουαρίου, οι πρώτες κινεζικές αναλύσεις επιτρέπουν τον εντοπισμό του νέου κοροναϊού.

Πρώτος νεκρός και πρώτο κρούσμα στο εξωτερικό

Την 11η Ιανουαρίου, οι αρχές ανακοινώνουν τον πρώτο θάνατο. Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης εκτός της επικράτειας της Κίνας, στην Ταϊλάνδη, καταγράφεται δύο ημέρες αργότερα, πριν από άλλα σε κράτη της Ασίας.

Αρχίζουν έλεγχοι και εξετάσεις επιβατών σε μεγάλα διεθνή αεροδρόμια.

Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

Την 20ή Ιανουαρίου, κινέζος επιδημιολόγος επιβεβαιώνει ότι η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Κρούσματα εντοπίζονται σε σχεδόν τις μισές κινεζικές επαρχίες και μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Σεντζέν.

Μία ημέρα αργότερα ανακοινώνεται ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος στις ΗΠΑ.

Αποκλεισμός της Ουχάν

Την 23η Ιανουαρίου αναστέλλονται τα σιδηροδρομικά καθώς και τα αεροπορικά δρομολόγια προς και από την Ουχάν. Οι αυτοκινητόδρομοι κλείνουν. Εορταστικές εκδηλώσεις για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος ακυρώνονται στο Πεκίνο. Η Απαγορευμένη Πόλη κλείνει για το κοινό.

Ο ΠΟΫ διαπιστώνει και κηρύσσει κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία στην Κίνα».

Την 24η Ιανουαρίου αναφέρονται οι δύο πρώτοι θάνατοι πέραν της εστίας της επιδημίας, ένας στη Χεμπέι, την επαρχία που περιβάλλει το Πεκίνο, ο δεύτερος κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Τρία κρούσματα επιβεβαιώνεται στη Γαλλία, τα πρώτα στην Ευρώπη.

56 εκατομμύρια κάτοικοι υπό περιορισμό

Την 25η Ιανουαρίου το Πεκίνο διατάσσει μέτρα όπως η εξέταση επιβατών σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Πρακτικά όλη η επαρχία Χουμπέι αποκόπτεται από τον υπόλοιπο κόσμο. Πάνω από πενήντα έξι εκατομμύρια άνθρωποι τελούν πλέον υπό περιορισμό.

Το Χονγκ Κονγκ ανεβάζει τον υγειονομικό συναγερμό στο ανώτατο επίπεδο.

Την 26η Ιανουαρίου το Πεκίνο αναστέλλει τα οργανωμένα ταξίδια στην Κίνα και στο εξωτερικό. Πολλές συγκοινωνίες στο εσωτερικό της χώρας αναστέλλονται, η εβδομάδα των αργιών για το νέο έτος παρατείνεται ως τη 2α Φεβρουαρίου.

Την 27η, ο ιός προκαλεί τον πρώτο θάνατο στην κινεζική πρωτεύουσα.

Γερμανία και ΗΠΑ εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες προτρέποντας τους πολίτες τους να μην μεταβαίνουν στην Κίνα.

Μετάδοση εκτός Κίνας

Την 28η Ιανουαρίου εντοπίζονται τα πρώτα κρούσματα μετάδοσης του κοροναϊού εκτός των ορίων της Κίνας, στην Κίνα και στην Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ αρχίζουν να αναπτύσσουν εμβόλια.

Την 29η Ιανουαρίου, η επιδημία ξεπερνά τον αριθμό των κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί σε εκείνη του κοροναϊού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (ΣΟΑΣ). Τα πρώτα κρούσματα εντοπίζονται στη Μέση Ανατολή, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο ΠΟΫ καλεί «τον κόσμο ολόκληρο να αναλάβει δράση». Η UNICEF στέλνει έξι τόνους βοήθεια στην Κίνα, κυρίως μάσκες και προστατευτικό ρουχισμό για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πρώτοι επαναπατρισμοί

Ιαπωνία και ΗΠΑ αρχίζουν να επαναπατρίζουν υπηκόους τους. Οι αεροπορικές εταιρείες British Airways (Ηνωμένο Βασίλειο) και Lufthansa (Γερμανία) αναστέλλουν όλες τις πτήσεις τους προς την Κίνα, άλλες μειώνουν τα δρομολόγιά τους.

Πολλά εργοστάσια στην Κίνα του ιαπωνικού ομίλου Toyota λαμβάνουν εντολή να παραμείνουν κλειστά ως την 9η Φεβρουαρίου. Πολλές άλλες ξένες εταιρείες αναστέλλουν τη λειτουργία υποκαταστημάτων τους.

Η κρίση διεθνοποιείται

Την 30ή Ιανουαρίου το Παρίσι ανακοινώνει το έκτο κρούσμα στη Γαλλία και το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του κοροναϊού στο γαλλικό έδαφος.

Η Ρωσία ανακοινώνει ότι κλείνει τα σύνορα με την Κίνα, μήκους 4.250 χιλιομέτρων.

Ο ΠΟΫ χαρακτηρίζει την επιδημία «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας», ωστόσο κρίνει πως δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν οι εμπορικές ανταλλαγές με την Κίνα ή τα ταξίδια στη χώρα.

Οι ερευνητές σημειώνουν πρόοδο

Την 31η Ιανουαρίου Γαλλία, Βρετανία και Νότια Κορέα επαναπατρίζουν υπηκόους τους. Η Ιταλία κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκταμιεύει κονδύλι 10 εκατομμυρίων ευρώ για την επιστημονική έρευνα όσον αφορά τον νέο κοροναϊό.

Το Ινστιτούτο Παστέρ (Παρίσι) καταφέρνει να απομονώσει και να προχωρήσει στην καλλιέργεια στελεχών του ιού. Ομάδες γιατρών στην Κίνα και στην Αυστραλία έχουν ήδη κάνει αυτό το κρίσιμο βήμα στην έρευνα για την κατασκευή εμβολίου και θεραπείας.

Πρώτος θάνατος εκτός Κίνας

Τη 2α Φεβρουαρίου, ο επίσημος απολογισμός της επιδημίας στην ηπειρωτική Κίνα αυξάνεται σε 304 νεκρούς ενώ τα κρούσματα αυξάνονται σε πάνω από 14.000, κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Την ίδια μέρα στις Φιλιππίνες, το υπουργείο Υγείας ενημερώνει τον ΠΟΫ για τον πρώτο θάνατο εκτός της επικράτειας Κίνας, ενός Κινέζου επισκέπτη από την Ουχάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα