back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ξεκινά η ανάπλαση του Πάρκου Τρίτση

Διαβάστε επίσης

Τη μετατροπή του Πάρκου Τρίτση σε μητροπολιτική «όαση» πρασίνου, αναψυχής και εκπαίδευσης έχει θέσει ως στόχο η Περιφέρεια Αττικής, στην οποία έχει πλέον περάσει η ευθύνη διαχείρισης του πάρκου, σε συνεργασία με τους όμορους δήμους.

Το επόμενο διάστημα δρομολογούνται σειρά δράσεων και παρεμβάσεις που θα αλλάξουν ριζικά την όψη του πάρκου, ώστε να γίνει το πάρκο ελκυστικό για όλους τους πολίτες. Πριν από μερικές ημέρες η λειτουργία του Πάρκου Τρίτση βρέθηκε στο επίκεντρο διευρυμένης συνάντησης στην Περιφέρεια Αττικής υπό την προεδρία του Γιώργου Πατούλη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης και των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Όπως τόνισε στον Αθήνα 9,84 και τον Γιάννη Λαυράνο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση και Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, καθηγητής Σταύρος Ζωγραφάκης, “Αυτή την περίοδο συζητάμε τις μελέτες που έχουν υποβληθεί για την ανάπλαση του Πάρκου, να δούμε ποιες είναι ώριμες για να τις υλοποιήσουμε κι επομένως ξεκινάμε μία διαδικασία να δούμε πώς μπορούμε γρήγορα να κάνουμε κάποια τεχνικά έργα, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα στο Πάρκο. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε το χωρικό σχέδιο που είχε ξεκινήσει το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο είναι ένα βασικό εργαλείο για το Πάρκο, που διευκρινίζει ποιος είναι ο χώρος του Πάρκου και ποιες οι χρήσεις του”.

[su_slider source=”media: 160293,160291,160290″ title=”no”]

Αναφορικά με την εξεύρεση πόρων ο κ. Ζωγραφάκης ενημέρωσε ότι «η χρηματοδότηση των έργων του Πάρκου προέρχεται από τα χρήματα που συγκεντρώνουν οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς και φτάνουν περίπου τις 58.000 ευρώ κάθε μήνα, συν ένα κονδύλι που έχει ήδη προϋπολογίσει η Περιφέρεια Αττικής, που αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ. Θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε το Πάρκο σε προγράμματα, από το “Πράσινο Ταμείο” του Υπουργείου Περιβάλλοντος».

Όπως επεσήμανε ο κ. Ζωγραφάκης, η έλλειψη νερού οδήγησε το πάρκο στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. «Το Πάρκο Τρίτση έχει ανάγκη από μια τεράστια ποσότητα νερού για να είναι λειτουργικό. Έχει 6-7 λίμνες, οι οποίες χρειάζονται συνέχεια νερό γιατί υπάρχουν αρκετά κατασκευαστικά λάθη, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να χάνουν μεγάλες ποσότητες νερού».

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να ενισχύσουμε το υγρό στοιχείο του Πάρκου. Άρα, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η στεγανοποίηση των λιμνών και η εξεύρεση νέων πηγών. Υπάρχουν ποσότητες νερού μακριά από το Πάρκο, δηλαδή στην Ψυττάλεια, το Ποικίλο Όρος και σε κάποια πηγάδια και γεωτρήσεις κοντά στο Πάρκο. Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο, προκειμένου να τις κατευθύνουμε προς το Πάρκο, προσπαθούμε να βρούμε την οικονομικότερη και την καλύτερη λύση για να ενισχύσουμε τους υδάτινους πόρους του Πάρκου”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, «αφού ολοκληρωθεί ο νέος σχεδιασμός του Πάρκου, που περιλαμβάνει εκτός από την ενίσχυση των υδάτινων πόρων, την προστασία των βιοτόπων, αλλά και την αρχιτεκτονική των κήπων, στόχος μας είναι δημιουργήσουμε ένα περιβαλλοντικό πάρκο για όλους τους κατοίκους της Αθήνας”.

Στο πλαίσιο της διευρυμένης συνάντησης που έγινε τις προηγούμενες ημέρες συμφωνήθηκε να συσταθεί μια συντονιστική ομάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας, των Δήμων και του Φορέα Διαχείρισης προκειμένου να οργανωθούν το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα που θα δείχνουν ότι παράλληλα με τις εργασίες συντήρησης το Πάρκο μπορεί να είναι ανοιχτό και φιλόξενο για τους πολίτες. «Η Περιφέρεια Αττικής μαζί με τους Δήμους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων- Καματερού ετοιμάζουν δύο εκδηλώσεις την Τσικνοπέμπτη και την Καθαρά Δευτέρα, δύο μεγάλες γιορτές με δράσεις που θα απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής», τόνισε ο κ. Ζωγραφάκης.

Γιάννης Λαυράνος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα