back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έκρυθμη η κατάσταση στα νησιά για το μεταναστευτικό – Επεισόδια σε Λέσβο και Λέρο

Διαβάστε επίσης

Έκρυθμη η κατάσταση με το μεταναστευτικό πρόβλημα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

[su_slider source=”media: 160785,160787,160782,160786,160784,160783″ title=”no”]

Συνεχίστηκαν και σήμερα, δεύτερη ημέρα, οι κινητοποιήσεις-διαμαρτυρία από αιτούντες άσυλο, αφγανικής καταγωγής κυρίως, και οι συγκρούσεις με αστυνομικούς. Λίγο μετά τις 11.00 σήμερα στο δημοτικό κήπο, μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, συγκεντρώθηκαν αρχικά περίπου 300 άτομα τα οποία φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία», «Συγνώμη άνθρωποι της Λέσβου» και «Μόρια, κόλαση Μόρια SOS».

Σύντομα, ειδικές δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος τους περικύκλωσαν. Την ίδια ώρα, απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο συγκεντρώθηκαν και άλλοι αιτούντες άσυλο. Περί τη μία το μεσημέρι άρχισε η απώθηση των διαδηλωτών προς τη μεριά της πλατείας Σαπφούς στο κέντρο του λιμανιού ώστε από εκεί να αναχωρήσουν για τη Μόρια. Λίγο αργότερα, επεισόδια ξέσπασαν παρά το ότι οι Αφγανοί διαδηλωτές φώναζαν στα αγγλικά «Συγνώμη άνθρωποι της Λέσβου» μοιράζοντας μάλιστα κάποιοι από αυτούς στους περαστικούς λουλούδια. Κατά τα επεισόδια υπήρξαν ελαφρείς τραυματισμοί διαδηλωτών κυρίως γυναικών και παιδιών που ποδοπατήθηκαν στη διάρκεια του πανικού που προκλήθηκε. Τελικά οι διαδηλωτές ξέφυγαν στα γύρω από το λιμάνι σοκάκια.

Ακολούθησε ένταση όταν κάποιοι πολίτες επιτέθηκαν σε μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που βρισκόταν στο λιμάνι ή και άλλων πολιτών που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα όσα διαδραματίσθηκαν στο κέντρο της πόλης.

Gepostet von Στο Νησί am Dienstag, 4. Februar 2020

Αναστάτωση επικρατεί και στη Λέρο

Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου του νησιού μετανάστες διέρρηξαν τις αποθήκες και άρπαξαν από αναπηρικά αμαξίδια και καρδιογράφους μέχρι πλυντήρια, ψυγεία και χειρουργικά ψαλίδια. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, 43 αναπηρικά αμαξίδια εντοπίστηκαν στους χώρους του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Στην Λέσβο, κάτοικοι και φορείς ζητούν μόνιμη παρουσία διμοιρίας των ΜΑΤ στην είσοδο του χωριού της Μόριας, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτού οι μετανάστες, ενώ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής.

Αιχμές για πιθανή υποκίνηση των χθεσινών επεισοδίων στη Λέσβο άφησε ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές ενισχύουν την ανάγκη για κλειστά κέντρα φιλοξενίας.

Πέτσας: «Ενισχύουμε τα μέτρα φύλαξης – Ερευνούμε το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων»

«Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τα επεισόδια στη Μυτιλήνη. Σημείωσε, ότι οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. «Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: Η πολιτική άλλαξε. Και η κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων», είπε.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των νησιών και στη διεθνοποίηση του ζητήματος. «Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές. Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές. Επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου», πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε ότι με την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων, οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ. «Με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομών», συμπλήρωσε.

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά

«Υπάρχουν πάνω από 40 χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν να συζητηθεί το ζήτημα του ασύλου τους. Έχει απόλυτη ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη», τόνισε μεταξύ άλλων ο  εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χριστίδης

Μιλώντας στην εκπομπή «Στάση των 2» και στον Άρη Τόλιο ο κ. Χριστίδης δήλωσε ότι «Έχουν ήδη παραχθεί οι συνέπειες, υπάρχουν αποτελέσματα αυτούς τους 6 μήνες διακυβέρνησης ΝΔ και αυτές είναι εξαιρετικά επίπονες για τα νησιά . Υπάρχουν πάνω από 40 χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν να συζητηθεί το ζήτημα του ασύλου τους. Έχει απόλυτη ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη, γιατί ήρθε με τους όρους απόλυτης ετοιμότητας και βλέπουμε ότι δεν έχει σχέδιο. Αυτοί οι 6 μήνες είναι – 6 μήνες οι οποίοι γράφουν ότι η ΝΔ απέτυχε στην διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα