back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ-Δημοκρατικοί: Προβάδισμα για τον κεντρώο Πιτ Μπούτιτζετζ έναντι του Μπέρνι Σάντερς

Διαβάστε επίσης

Ο 38χρονος κεντρώος, μέχρι πρόσφατα άσημος, πρώην Δήμαρχος σε πόλη της Ιντιάνα Πιτ Μπούτιτζετζ αναδείχθηκε νικητής στις προκριματικές στην Αϊόβα, την πρώτη της πολύμηνης διαδικασίας για την ανάδειξη του υποψηφίου ή της υποψήφιας των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο Μπούτιτζετζ, βάσει της καταμέτρησης της πολιτειακής επιτροπής των Δημοκρατικών με το 71% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, εξασφαλίζει το 26,8% των εκλεκτόρων που αναλογούν στην πολιτεία στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών, έναντι 25,2% του γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων  της προκριματικής αναμέτρησης στην Αϊόβα  έγινε με μεγάλη καθυστέρηση  γεγονός που προκάλεσε  χάος στο κόμμα και  έντονη αντιπαράθεση . Τα αποτελέσματα από τις τοπικές συνελεύσεις του κόμματος στην πολιτεία Αϊόβα,  αναμένονταν το βράδυ της Τρίτης, ενώ οι περισσότεροι από τους 11 προεδρικούς υποψηφίους είχαν ήδη αναχωρήσει για το Νιου Χαμσάιρ, όπου θα διεξαχθούν οι επόμενες προκριματικές εκλογές, στις 11 Φεβρουαρίου.  Όπως έγινε γνωστό από την τοπική ηγεσία των Δημοκρατικών, το πρόβλημα προέκυψε από την προβληματική λειτουργία της εφαρμογής, η οποία θα επέτρεπε τη γρήγορη αποστολή των αποτελεσμάτων από τους περίπου 1.700 τόπους των τοπικών συνελεύσεων στην κεντρική εφορευτική επιτροπή μέσω κινητών τηλεφώνων. Αναγκαστικά οι τοπικές εφορευτικές επιτροπές στράφηκαν στην παραδοσιακή μέθοδο της τηλεφωνικής αποστολής των αποτελεσμάτων, αλλά ούτε η τηλεφωνική γραμμή που είχε προβλεφθεί για τον σκοπό αυτό λειτούργησε.

Η Αϊόβα εκλέγει μόλις 41 από τους 1.990 αντιπροσώπους των Δημοκρατικών, οι οποίοι θα αναδείξουν τον προεδρικό υποψήφιο του κόμματος στο συνέδριο του κόμματος, το καλοκαίρι. Ωστόσο, επειδή είναι η πρώτη πολιτεία που ανοίγει τον μαραθώνιο των προκριματικών εκλογών, παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής ατμόσφαιρας, κάτι που επιδρά και στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας κάθε υποψηφίου. Το φιάσκο των Δημοκρατικών έσπευσε να εκμεταλλευθεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Με μήνυμά του στο Twitter έκανε λόγο για «απόλυτη καταστροφή» και προσέθεσε: «Τίποτα δεν λειτουργεί, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν διοικούν (οι Δημοκρατικοί) τη χώρα».

Η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που χαρακτηρίζεται όπως και ο Σάντερς μέλος της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, έρχεται τρίτη με το 18,4%, ακολουθούμενη από τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν (15,4%) και τη γερουσιαστή Έιμι Κλόμπουτσαρ (12,6%). Μπάιντεν και Κλόμπουτσαρ κατατάσσονται στα πιο κεντρώα στελέχη του κόμματος.

Το αποτέλεσμα χαρακτηρίστηκε από πολλούς βαρύ πλήγμα για τον Μπάιντεν, τον 77χρονο πρώην αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα.

Τα αποτελέσματα της πολυαναμενόμενης πρώτης εσωκομματικής ψηφοφορίας των Δημοκρατικών δίνονται στη δημοσιότητα με πολύ μεγάλη καθυστέρηση κι αφού επικράτησε χάος.

Ο Μπούτιτζετζ, ο οποίος σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος θα είναι ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος πολιτικός που θα αναλάβει το αξίωμα, έκανε λόγο για «εκπληκτική νίκη» απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τελικά αποτελέσματα.

 

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα