back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

K.Μπουραζέλης-Ναυμαχία της Σαλαμίνας: Το Πλήθος και η Αρετή- Σφραγίδα στην Ιστορία

Διαβάστε επίσης

Ήταν το 480 π.Χ όταν “οι λίγοι” αντιμετώπισαν τους “πολλούς” και τα ξύλινα τείχη έφραξαν τον δρόμο στην Περσική επέλαση προς την Ευρώπη.

Με την συμπλήρωση 2.500 χρόνων από την ιστορική μάχη στις  Θερμοπύλες και την καθοριστική ναυμαχία της Σαλαμίνας, η Ελληνική Πολιτεία διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων και τιμά τα δύο γεγονότα που σηματοδότησαν την πορεία του Πολιτισμού.

Αυτό σημειώνει ο διακεκριμένος ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του ΕΚΠΑ κ.Κωνσταντίνος Μπουραζέλης στον “Αθήνα 9.84”  και υπογραμμίζει ότι από τα γεγονότα αυτά μπορούμε να αντλήσουμε μαθήματα για τον κόσμο όπου ζούμε.  Πρόσφατα επίσης παρουσίασε τις πτυχές του θέματος σε ομιλία του στο   Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τίτλο «Πολλοί και λίγοι – Πλήθος και αρετή»

Δεν μετρούν πάντοτε οι αριθμοί

“Η ουσία αυτού του επετειακού έτους, 2.500 χρόνια μετά από τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα, έγκειται ακριβώς σε αυτή το σημείο. Είναι μια κοσμοϊστορική αναμέτρηση τόσο μακρινή χρονικά, αλλά τόσο κοντινή ως προς την ουσία της που πραγματικά αξίζει να μας οδηγήσει σε ορισμένους συλλογισμούς, αλλά και να μας δώσει ορισμένα μαθήματα και για τον κόσμο στον οποίο ζούμε” λέει ο κ.Κ.Μπουραζέλης στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (5/2/2020)

“Δεν μετρούν πάντοτε οι απόλυτοι αριθμοί. Αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα- αν θέλετε- του 480 π. Χ. Λίγοι, συγκριτικά πάρα πολύ λίγοι, αντιμετώπισαν πάρα πολλούς και κατόρθωσαν και όχι μόνο τα έβγαλαν πέρα, αλλά έστρεψαν την όλη πορεία της ανθρωπότητας προς ένα δρόμο του οποίου τις συνέπειες ακόμη καρπωνόμαστε.

Εάν 2.500 χρόνια πριν, η περσική αυτοκρατορία του Ξέρξη είχε κατορθώσει να υποτάξει τις ελληνικές πόλεις, να “πνίξει” δηλαδή, σχετικά λίγα χρόνια μετά την πραγματική της εκδήλωση, την αθηναϊκή Δημοκρατία, δεν θα είχαν προκύψει όλα όσα προέκυψαν.

Να αναφέρω μερικά παραδείγματα. Δεν είναι μόνο ο Παρθενώνας, το μνημείο, αλλά το τι συμβολίζουν όλα αυτά τα πράγματα. Το νόημα της Δημοκρατίας, η ελεύθερη ανάπτυξη του Θεάτρου, μια μεγάλη κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας στην ανθρωπότητα. Όλα αυτά τα στοιχεία και η αίσθηση ακριβώς ότι “λίγοι” μπόρεσαν να επιβληθούν τελικά σε “πολλούς”, σε πάρα πολλούς, αυτό είναι ένα μέγιστο μάθημα” λέει ο κ.Μπουραζέλης στον σταθμό μας.

Ο κώδικας αρετής και η σφραγίδα στην ιστορία

Το Επετειακό Έτος Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020 περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκδηλώσεις, δράσεις και πρωτοβουλίες υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Μουσείο Ακρόπολης, από την πρόεδρο της τιμητικής κομητείας του επετειακού έτους, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.

“Οι άνθρωποι που σήκωσαν το ανάστημά τους είχαν βασίσει την ζωή τους σε έναν κώδικα αρετής. Ο Ηρόδοτος μας μεταφέρει τον διάλογο του Ξέρξη με έναν εξόριστο Σπαρτιάτη βασιλιά που είχε στην συνοδεία του. “Αυτοί οι άνθρωποι, είναι μαθημένοι να υπακούν (οι Σπαρτιάτες και γενικότερα οι Έλληνες) στον Νόμο.  Δεν δέχονται εντολές από έναν ηγεμόνα και ακριβώς αυτή είναι η έννοια της αρετής, την οποία έχουν” εξηγεί ο κ. Μπουραζέλης και συνδέει τα γεγονότα με την μετέπειτα πορεία και την Επανάσταση του 1821.

“Αυτή η έννοια της ολιγανθρωπίας, της συγκριτικά συντριπτικής μειονεκτικής θέσης από άποψη αριθμών, συνοδεύει τους Έλληνες στην ιστορία τους ως μία σταθερά.  Σε άλλη αφορμή στο Πανεπιστήμιο είχα μιλήσει ακόμη και για το 1821. Έχει έναν περίφημο διάλογο ο Μακρυγιάννης στα Απομνημονεύματά του με τον Γάλλο Στρατηγό, τον Δερυγνί. Όπως του λέει ο Μακρυγιάννης συνειδητά: “εμείς πάντοτε ήμασταν λίγοι και όλο και περίσσευε κάτι από μας και κατόρθωνε και δημιουργούσε τη συνέχεια και δεν κατόρθωναν τελείως να μας εξαλείψουν στην ιστορία και αφήσαμε τη σφραγίδα μας”.

Αυτή η “σφραγίδα” είναι που γιορτάζουμε και αυτή η “σφραγίδα” είναι που πρέπει πραγματικά να την έχουμε ως κόρη οφθαλμού σε όλες μας τις εκδηλώσεις”

Γιώργος Αποστολίδης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα