back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι ανεκτίμητοι θησαυροί της Βιβλιοθήκης της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Ένας αμύθητος θησαυρός σπάνιων βιβλίων και όχι μόνο κρύβεται στα ράφια της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του δήμου Αθηναίων. 70.000 τίτλοι με παλαιότερο το έργο  του Γρηγορίου Ναζιανζηνού του 1516 που εκδόθηκε στη Βενετία με τίτλο «Λόγοι».

Περιμένοντας την αναγέννηση

Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο παραδοσιακό κτήριο επί της οδού Δομοκού 2, στο Σταθμό Λαρίσης από το Δεκέμβρη του 2002. Ένα ιστορικό κτήριο το οποίο ωστόσο χρήζει αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης, η οποία καθυστερεί λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών του δημοσίου και της γραφειοκρατίας. Το κτίριο δεν διαθέτει θέρμανση, ούτε κλιματισμό. Αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να υλοποιηθούν η μελέτη ανακαίνισης, που εκπονεί το Πολυτεχνείο Κρήτης.

«Ευελπιστούμε μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι εργασίες» λέει στον Αθήνα 9.84 η τμηματάρχης Βιβλιοθηκών Βασιλική Λάμπρη.

Η εκπληκτική συλλογή

  • 30 βιβλία του 19ου αιώνα
  • 60 βιβλία εκδόσεων έως το 1930,
  • 60 βιβλία έως το 1960 και περίπου 1000 βιβλία έως σήμερα.
  • Αρχείο των Αθηναϊκών  Εφημερίδων, των Αθηναϊκών Ημερολογίων με παλαιότερο να είναι το Αθηναϊκό Ημερολόγιο του Ειρηναίου Αισώπου 1869, και το Αττικό Ημερολόγιο του Δημητρίου Κορομηλά 1874. 
  • Συλλογή παλαιών Καρτ-Ποστάλ και Θεατρικών Προγραμμάτων οι οποίες αποτελούν μία εξαιρετική συλλογή.
  • Αρχείο εφημερίδων από το 1852 έως 1999. Ένα αρχείο πολύ καλό που αξιοποιείται  κατά κόρον.
    Παλαιότερη εφημερίδα είναι του 1852 «Η Εφημερίδα των Μαθητών», καθώς και «Χρόνος», «Καιροί», «Ώρα» και άλλες.
  • Αρχείο περιοδικών με περισσότερους από 1000 τίτλους. Παλαιότερο  περιοδικό  είναι   «Η Ευτέρπη» 1849, η «Πανδώρα» το 1850, το 1927 «Η Νέα Εστία».
  •  Αρχείο ΦΕΚ από το πρώτο ΦΕΚ του Ελληνικού Κράτους το 1833 έως το 2006 οπότε και δημιουργήθηκαν σε ηλεκτρονική μορφή.

Πλούσιο βιβλιακό και φωτογραφικό υλικό για την ιστορία της πόλης της Αθήνας

«Θα έπρεπε να ονομάζεται Αθηναϊκή Βιβλιοθήκη και όχι Κεντρική» σημειώνει η κα Λάμπρη. «Εδώ μέσα βρίσκεται όλη η ιστορία της Αθήνας. Η Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε από τον δήμαρχο Ανάργυρο Πετράκη το 1835. Η συλλογή στην αρχή ήταν μικρή και χρειάστηκε  να κάνει αγορές αλλά και να δεχτεί δωρεές. Η αγορά της συλλογής του Γεωργίου Βλάχου (1936) πολύ σημαντική συλλογή, τις δωρεές του Κωνσταντίνου ( Αγαθόφρονα ) Νικολόπουλου,  Δημήτρη Καμπούρογλου, Γιώργου Χαριτάκη, Ηλία Τσιριμώκου και Γ. &  Ι. Δερβενιώτη, χτίζουν την βιβλιοθήκη της Αθήνας».

«Έχουμε 9000 μέλη, με σταθερή ανοδική πορεία, εξυπηρετούμε ερευνητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους και μαθητές περίπου 1000 μηνιαίως. Είναι μια δανειστική βιβλιοθήκη και δικαίωμα δανεισμού έχουν όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων καθώς και των υπολοίπων Δήμων του λεκανοπεδίου Αττικής. Παράλληλα διοργανώνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα, παρουσιάσεις βιβλίων, αφιερώματα, εκθέσεις, σεμινάρια κ.α.».

«Χρειαζόμαστε περισσότερη προβολή, αύξηση του προσωπικού, π.χ. δεν έχουμε έναν συντηρητή βιβλίων για τις σπάνιες και πολύ παλιές εκδόσεις, οι οποίες δεν επιδέχονται ψηφιοποίηση και φυσικά την αναβάθμιση του κτηρίου», καταλήγει η κα Λάμπρη.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα