back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ν. Κοτζιάς στον ΑΘΗΝΑ 984: Καλώ τη Κυβέρνηση να σοβαρευτεί σε θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής

Διαβάστε επίσης

«Συνιστώ στην Κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να είναι πολύ πιο προσεχτική, διότι οι Τούρκοι μεθοδεύουν την απομόνωση του Καστελόριζου από την υπόλοιπη Ελλάδα», είπε, μεταξύ πολλών άλλων, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιχνογραφήματα» και τον Χρήστο Καπούτση.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε τα εξής:

· Ελληνοτουρκικά : Τα συμβαίνοντα στην περιοχή μας είναι έκφραση παραβατικότητας, νευρικότητας και αναθεωρητισμού στης Τουρκίας. Απαιτείται μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση της τουρκικής συμπεριφοράς , την οποία η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν επέδειξε από την αρχή , από τότε, που ασκεί την Κυβερνητική εξουσία. Τα γελάκια υπουργών, όταν τα τουρκικά πλοία έμπαιναν στην κυπριακή ΑΟΖ, οι αμφισημίες όταν παραβίαζαν το «οικόπεδο 7» στην Κύπρο , ακόμη και στην περίπτωση, που τουρκικά ερευνητικά πλοία παραβίαζαν την ελληνική ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, όχι μόνο είναι αχρείαστα, αλλά δείχνει, ότι οι Κυβερνώντες δεν αντιλαμβάνονται, ότι αυτά που λένε, όταν μιλούν για εξωτερική πολιτική και άμυνα, δεν αφορούν το εσωτερικό ακροατήριο, για να είμαστε ευχάριστοι ή όχι, αλλά πως διαβάζονται οι δηλώσεις τους, από την διεθνή κοινότητα και κυρίως από τους απέναντι (Τουρκία). Όταν είμαστε επιπόλαιοι στην εξωτερική πολιτική, η απέναντι πλευρά το «διαβάζει», ως πρόσκληση για παραβιάσεις.

· ΙΜΙΑ: Όταν η τουρκική πλευρά δηλώνει ότι έχει γίνει μια συμφωνία γύρω από τα ΙΜΙΑ (δήλωση του προέδρου Τ. Ερντογάν), ότι αποδέχεται η Ελλάδα, ότι δεν μπορεί να πάει στα Ίμια χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, δηλαδή ότι τα ΙΜΙΑ δεν είναι ελληνική περιοχή, (προσωπικά πιστεύω ότι τα Ίμια είναι ελληνική περιοχή), αν λοιπόν δεν καταγγέλλει η Ελλάδα στους διεθνείς οργανισμούς, τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, τότε, αν θα πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης, η Τουρκία θα κάνει επίκληση αυτού του γεγονότος, ότι εμείς, συμπεριφερθήκαμε, είτε σαν τα Ίμια να μην είναι ελληνικά νησιά (που ασφαλώς είναι ελληνικά νησιά), είτε δεν απαντήσαμε σε τέτοιου είδους προκλήσεις της Τουρκίας. Αυτό κάλεσα να κάνει η Κυβέρνηση, να καταγγείλει την Τουρκία, αλλά μάλλον δεν το κατάλαβε…

· Προσφυγή στη Χάγη: Ναι υπό προϋποθέσεις. Προσφυγή στη Χάγη, προϋποθέτει πολύ καλή προετοιμασία, άριστη μελέτη της νομολογίας και διαμόρφωση ενός συνυποσχετικού με την Τουρκία. Η δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου θα πρέπει θα εξαντλείται στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και στον διακανονισμό της ΑΟΖ. Όμως, η Τουρκία προσθέτει και άλλα όπως την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να το δεχτεί; Μέγα λάθος, αν η κυβέρνηση δεχτεί να πάει στη Χάγη για ζητήματα του Αιγαίου, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το Καστελόριζο, υπό την έννοια ότι έχει και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Δεν μπορεί να εξαιρεθεί το Καστελόριζο και να δεχτεί η Ελλάδα, ότι δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά ότι είναι μέρος της Αν. Μεσογείου, να δεχτεί δηλαδή την απομόνωση ή τον τεμαχισμό του ενιαίου ελληνικού θαλάσσιου χώρου. Συνιστώ στην Κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να είναι πολύ πιο προσεχτική, διότι οι Τούρκοι μεθοδεύουν την απομόνωση του Καστελόριζου από την υπόλοιπη Ελλάδα.

· ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Διαπιστώνω, μια τάση στην Ελληνική Κυβέρνηση, να αδιαφορεί για την Κύπρο, να συμπεριφέρεται, ως να μην την ενδιαφέρει τι γίνεται στην Κύπρο και τις απειλές και προκλήσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία από την Τουρκία. Το Κυπριακό είναι στοιχείο του Ελληνισμού. Παλέψαμε και διεκδικήσαμε (ως Κυβέρνηση Α. Τσίπρα) και αποδέχτηκε ο ΟΗΕ , στις διαπραγματεύσεις του 2017 (Καρλ Μοντανα) η Κύπρος, να γίνει ένα κανονικό κράτος, χωρίς στρατεύματα κατοχής και ξένες εγγυήσεις. Ως Έλληνες έχουμε ευθύνες για αυτό το νησί. Θέλω να προσθέσω, ότι είμαι ο μόνος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών που ζήτησα 4 φορές συγγνώμη από την Ελληνοκυπριακή κοινωνία για τα εγκλήματα που έγιναν το 1974 από την Χούντα και έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία για όλες τις παρανομίες, εισβολή και στρατιωτική κατοχή, που στη συνέχεια διέπραξε σε βάρος της Κύπρου.

· Η ελληνική αντίδραση στην περίπτωση που τουρκικό ερευνητικό πλοίο κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα πρέπει να είναι ανάλογη προς εκείνον που παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, που προσβάλει την Εθνική μας κυριαρχία. Επί κυβέρνησης Α. Τσίπρα, όταν χρειάστηκε πήγε ελληνική Φρεγάτα στο Καστελόριζο.

· ΠΑΤΡΙΟΤ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Με εκπλήσσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση, στέλνει πολύ εύκολα, τα αντιαεροπορικά συστήματα ΠΑΤΡΙΟΤ στην Σαουδική Αραβία ή να σκέφτεται να στείλει στρατεύματα στο Μαλί, αλλά τη βλέπω πολύ δύσκολη να αποφασίσει να συμβάλει αποτελεσματική στην προστασία της Κύπρου. Και αυτό με προβληματίζει ιδιαίτερα….

· ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ: Είναι λάθος το ερώτημα περί θερμού ελληνοτουρκικού επεισοδίου. Το ερώτημα είναι διαφορετικό. Το σωστό ερώτημα είναι: Αν υποχωρήσουμε στην Τουρκία, στο όνομα ή υπό την απειλή ενός θερμού επεισοδίου, μήπως η Τουρκία εφαρμόσει το δόγμα του Κινέζου Στρατηγού Σουν (6ος π. Χ. αιώνας) που έλεγε ότι ο πιο νικηφόρος αγώνας είναι αυτός που τον κερδίζεις χωρίς πόλεμο; Μήπως, αναρωτιέμαι, κάποιοι επικαλούνται κινδύνους θερμού επεισοδίου προκειμένου να εκχωρήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα και να τα πάρουν οι Τούρκοι, μόνο με την απειλή θερμού επεισοδίου; Μήπως κάποιοι προσπαθούν έτσι να φοβίσουν τον ελληνικό Λαό για να δικαιολογήσουν κακούς συμβιβασμούς;

· ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ: Μου κάνει κατάπληξη το γεγονός ότι αυτά τα εκατομμύρια ελλήνων που έβγαιναν να διαδηλώσουν με περικεφαλαίες, με άλογα και με ασπίδες, για να σώσουν τη χώρα από το όνομα Μακεδονία και τη γλώσσα που είχε δήθεν παραδοθεί στους Σκοπιανούς, που είναι σήμερα όλοι αυτοί να υπερασπίσουν στη στερεά, τον αέρα και τη θάλασσα την Ελληνική, που υποβλέπουν και επιβουλεύονται άλλες δυνάμεις; Που κρύβονται οι Μακεδονομάχοι σήμερα; Που είναι η πατριωτική δεξιά, που ξαφνικά έγινε φοβισμένη και έτοιμη να υποχωρήσει, στο όνομα του κατευνασμού; Αναρωτιέμαι που είναι όλοι αυτοί οι πατριώτες, τι απέγιναν, γιατί λούφαξαν;

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα