back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: 92η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ – Τα «Παράσιτα» έκαναν την ανατροπή

Διαβάστε επίσης

Η νοτιοκορεάτικη ταινία «Παράσιτα» (Parasite), ήταν ο μεγάλος νικητής της 92ης τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ, κάνοντας την μεγάλη ανατροπή και κατακτώντας το πολυπόθητο αγαλματίδιο σε μία κατηγορία που ποτέ ξενόγλωσση ταινία δεν έχει βραβευτεί στο παρελθόν, αυτή της καλύτερης ταινίας. Επίσης κατέκτησε τα Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου και καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Η 92η τελετή των βραβείων Όσκαρ, των κορυφαίων τιμητικών διακρίσεων του αμερικανικού κινηματογράφου, άρχισε το βράδυ της Κυριακής (τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) με μια εκκεντρική ερμηνεία της Τζανέλ Μονέ, τραγουδίστριας και ακτιβίστριας, με Τζόκερ να χορεύουν στους ρυθμούς ενός τραγουδιού από το φιλμ «Ένας υπέροχος γείτονας» (A beautiful day in the neighborhood).

Δείτε το εντυπωσιακό σόου της έναρξης:

Η νοτιοκορεάτικη ταινία «Παράσιτα» (Parasite) στέφθηκε καλύτερη ταινία, επιτυγχάνοντας έναν για πολλούς απρόσμενο θρίαμβο (είναι η πρώτη φορά που ξενόγλωσση ταινία κερδίζει στην συγκεκριμένη κατηγορία) παρότι το πολεμικό δράμα «1917» του Σαμ Μέντες θεωρείτο το μεγάλο φαβορί. Επικρατώντας στη σημαντικότερη κατηγορία της βραδιάς, η ταινία αυτή σε σκηνοθεσία του Μπονγκ Τζουν-χο, ολοκλήρωσε τον θρίαμβο που φαινόταν απίθανος ακόμα και καθώς σάρωνε τα βραβεία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου και καλύτερης σκηνοθεσίας.

Ο Μπονγκ Τζουν-χο έλαβε και το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «Παράσιτα» (Parasite), υβρίδιο μαύρης σάτιρας, θρίλερ και αλληγορίας για την ζωή των προνομιούχων και των μη προνομιούχων στη σύγχρονη Σεούλ. Ο Μπονγκ κέρδισε το βραβείο που διεκδικούσαν το ιερό τέρας του Χόλιγουντ Μάρτιν Σκορτσέζε, ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο Σαμ Μέντες, ή ο Τοντ Φίλιπς με τον «Τζόκερ» του.

Ο Χοακίν Φίνιξ έλαβε το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου για την ενσάρκωση του κλόουν τα βιώματα του οποίου τον μετατρέπουν σε σκοτεινό αντιήρωα, στον Joker του Τοντ Φίλιπς.

Η Ρενέ Ζελβέγκερ κέρδισε το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ενσάρκωση της θρυλικής ερμηνεύτριας Τζούντι Γκάρλαντ στη βιογραφική ταινία «Τζούντι» (Judy).

Είναι το δεύτερο Όσκαρ για την ηθοποιό, που είχε λάβει βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου για την «Επιστροφή στο Cold Mountain» (Cold Mountain) το 2004.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την απονομή του Β’ Ανδρικού Ρόλου, τον οποίο κέρδισε… ο Μπραντ Πιτ. Ευχαρίστησε τον Κουέντιν Ταραντίνο για την ταινία που έκανε, ενώ αναφέρθηκε στο φίλο του Λεονάρντο Ντι Κάπριο, που συμπρωταγωνιστούν στην ταινία «Κάποτε… στο Χόλιγουντ».

Στη Λόρα Ντερν το βραβείο του Β’ γυναικείου ρόλου

Ούτε στον του Β’ γυναικείο ρόλο έκαναν την έκπληξη τα φετινά Oscar με την Λόρα Ντερν να παίρνει το βραβείο στην εν λόγω κατηγορία. Η 53χρονη ηθοποιός πήρε το αγαλματίδιο για την ταινία «Ιστορία Γάμου».

Το Όσκαρ για την καλύτερη ταινία animation, πήγε στο… Toy Story 4, το οποίο σάρωσε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στη μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου.

Το Όσκαρ για την καλύτερη ταινία anime μικρού μήκους πήγε στο… Hair Love.

Το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου πήγε στην Κορεάτικη ταινία, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, Parasite.

Το Όσκαρ για την ταινία καλύτερα προσαρμοσμένου σεναρίου κέρδισε η Jojo Rabbit.

Το Όσκαρ για την καλύτερη ζωντανή ταινία μικρού μήκους πήρε η The Neighbors’ Window και ο Marsall Cury.

Το Όσκαρ για το καλύτερο Σχέδιο Παραγωγής πήγε στην ταινία Once Upon A Time… In Hollywood.

Οσκαρ 2020 Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: Κάποτε στο Χόλιγουντ

Η Barbara Ling και η Nancy Haigh για το Οσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης. Λιτές απλές και απέρριτες στο λόγο τους.
Οσκαρ 2020 Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: Κάποτε στο Χόλιγουντ! Η πρώτη ανατροπή της βραδιάς!
Η Idina Menzel ερμήνευσε το υποψήφιο για Οσκαρ καλύτερου τραγουδιού «Into the Unknown» επί σκηνής. Η σταρ του «Frozen 2», μια πριγκίπισα της Ντίσνεϊ, επί σκηνής, μαζί με 9 ακόμη… πριγκίπισσες στα φωνητικά.

Το Όσκαρ για τα καλύτερα κοστούμια κέρδισε η ταινία Little Women και η σχεδιάστρια Ζακλίν Ντουράν.

Το Όσκαρ για την καλύτερη ταινία ντοκιμαντέρ πήγε στη… American Factory.

Το βραβείο για το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους πήγε στο Learning to skateboard in a warzone (if you are a girl), το οποίο γυρίστηκε στο εμπόλεμο Αφγανιστάν.

Το Όσκαρ για τον καλύτερο υποστηρικτικό ρόλο πήρε η Λόρα Ντερν για την ταινία Marriage Story, η οποία αφιέρωσε το βραβείο στους γονείς της, βάζοντας τα κλάματα.

Το βραβείο για το καλύτερο μοντάζ ήχου πήγε στην ταινία Ford v. Ferrari.

Το Όσκαρ για το καλύτερο mix ήχου πήγε στην ταινία 1917.

Το βραβείο της καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας πήγε στην ταινία 1917 και στον Ρότζερ Ντίκινς.

Το βραβείο για το καλύτερο μακιγιάζ και χτένισμα κέρδισε η ταινία… Bombshell.

Το βραβείο καλύτερης διεθνούς ταινίας πήγε στην ταινία Parasite.

Στη σκηνή του Dolby Theatre ο Έμινεμ

Μια μεγάλη έκπληξη επιφύλασσαν οι διοργανωτές των φετινών Oscar, αφού χωρίς να έχει ανακοινωθεί τίποτα στη σκηνή του Dolby Theatre εμφανίστηκε ο ράπερ Έμινεμ.
Ο πολυαγαπημένος ράπερ, ο οποίος είχε χαθεί για αρκετά χρόνια από το προσκήνιο αλλά επέστρεψε με το νέο άλμπουμ «Music To Be Murdered», τραγούδησε τη διαχρονική του επιτυχία «Lose Yourself» ξεσηκώνοντας τους πάντες!

Δείτε βίντεο απο την είσοδο στο κόκκινο χαλί των αστέρων του Χόλιγουντ:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα