back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Iρλανδία: προβληματίζει το αποτέλεσμα των εκλογών

Διαβάστε επίσης

Το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν μια επανάσταση για την Ιρλανδία, σύμφωνα με την αρχηγό του Sinn Fein, Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, που αποτελεί έναν από τους μεγάλους, πλην απροσδόκητους νικητές των χθεσινών εκλογών.

Κανείς δεν είχε προβλέψει την «ετυμηγορία» της κάλπης και την άνοδο των εθνικιστών του Sinn Fein, καθώς για πολλούς το συγκεκριμένο κόμμα ήταν μεγάλος «outsider» εξαιτίας των δεσμών με τον IRA και τις αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις. Παρότι το Sinn Fein υπερίσχυσε έναντι των παραδοσιακών κομμάτων της κυβέρνησης, Fine Gael και Fianna Fail, αναμένεται να λάβει τη δεύτερη θέση στην εξασφάλιση εδρών στο κοινοβούλιο. Η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται αργά εντός της ημέρας.

«Οι εκλογές αποδείχθηκαν “σεισμικές” ιστορικές», δήλωσε η 50χρονη ΜακΝτόναλντ, σε συνέντευξή της στο RTE. «Το δικομματικό σύστημα πέρασε τις καλένδες της ιστορίας. Και είναι σαφές ότι οι πολίτες θέλουν αλλαγή», πρόσθεσε.

Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να αρχίσουν στα μέσα της εβδομάδας, με την προσοχή να στρέφεται στο ρόλο του Sinn Fein. Εώς τώρα, τα άλλα δύο κόμματα είχαν αποκλείσει το Sinn Fein, με το επιχείρημα ότι ο συνδυασμός εθνικισμού και λαϊκισμού το καθιστά ασταθές. Τα δεδομένα όμως φαίνεται πως αλλάζουν με τον Μάικλ Μάρτιν να αποδέχεται την «υποχρέωση» να σχηματίσει μια λειτουργική κυβέρνηση.

«Οι επενδυτές ανησυχούν, διότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί ένας ρόλος του Sinn Fein στην κυβέρνηση», επισημαίνει ο Ντέρμοτ Ο’Λίρι, επικεφαλής οικονομολόγος στην Goodbody Stockbrokers. «Η άνοδος του Sinn Fein θα μπορούσε να συνεπάγεται μια περίοδο αβεβαιότητας όσον αφορά την κατεύθυνση της πολιτικής. Φαίνεται σαφές ότι θα χρειασθούν δύο εκ των τριών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης», εξηγεί.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, το Fianna Fail αναμένεται να εξασφαλίσει 45 έδρες, το Sinn Fein 37 και το Fine Gael του πρωθυπουργού, Λέο Βαραντκάρ 36 έδρες. Και τα τρία υπολείπονται των 80 εδρών που χρειάζεται για αυτοδυναμία.

Το Sinn Fein, που το 2016 είχε κερδίσει μόλις 23 έδρες, είχε κατεβάσει μόνο 42 υποψηφίους στις εκλογές.

newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα