back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Λούκα Κατσέλη: «Προς το συμφέρον οικονομίας και τραπεζών, η προστασία της κύριας κατοικίας»

Διαβάστε επίσης

Αθήνα 10/02/2020

Η πρώην υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη  μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Βασίλη Πάικο τόνισε ότι η προστασία της κύριας κατοικίας για όλους όσοι αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής οφειλών, λειτουργεί θετικά για την οικονομία και τις τράπεζες. Και υποστήριξε ότι τουλάχιστον στον νόμο 3869 η πρώτη κατοικία δεν χαρίζονταν.

Οπως εξήγησε : “Υπήρχε ρύθμιση και ο οφειλέτης έπρεπε να αποπληρώσει εντός 20ετίας μεγάλο κομμάτι από την αξία της πρώτης κατοικίας. Άρα, οι τράπεζες από εκεί που δεν είχαν να πάρουν τίποτα από κάποιον αποδεδειγμένα πτωχευμένο, τώρα θα πάρουν κάτι. Επίσης, αποφεύχθηκαν οι μαζικοί πληστειριασμοί , γιατί εάν εκδηλωνόταν κύμα μαζικών πληστειριασμών, ειδικά μέσα στην κρίση, η αξία όλων των ενεχύρων των τραπεζών θα έπεφτε. Αυτό αποτελεί το δεύτερο επιχείρημα που συνηγορεί υπέρ της ωφέλειας των τραπεζών από την προστασία της κύριας κατοικίας μέσω του νόμου 3869” .

Η πρώην υπουργός απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής των ενδιαφερομένων στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που διοργανώνει η Ένωση Καταναλωτών “Ποιότητα Ζωής” ( ΕΚΠΟΙΖΩ) με το σύνθημα “Σώστε την Κύρια Κατοικία”.

Και σημείωσε ότι “πέρα από το κοινωνικό δικαίωμα στη στέγη, ψηφίζουν για μια πρόταση, η οποία λέει ότι στο νέο πτωχευτικό δίκαιο -τουλάχιστον για τους ευρισκόμενους σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής- θα πρέπει να προβλέπεται η διαφύλαξη της δυνατότητας προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Αυτό άλλωστε αποτελεί την ουσιώδη διαφορά ανάμεσα στον νόμο 3869 και το υφιστάμενο νό καθεστώς της εξωδικαστικής πλατφόρμας. ”

Τέλος, η κυρία Κατσέλη υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στο να υπάρξει πίεση και αίτημα στο καινούριο πτωχευτικό δίκαιο για τη διαφύλαξη της δυνατότητας δικαιοδοσίας ανεξάρτητου δικαστή”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΛ.: 213 09.09.100  (εσωτ.: 254 και 300)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα