back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πάολο Τζεντιλόνι: «Προυπόθεση για ολοκλήρωση της νομισματικής και οικονομικής ένωσης, η έκδοση ευρωομολόγου»

Διαβάστε επίσης

10/02/2020

O επίτροπος για την Οικονομία στην ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου, αναφέρθηκε στο στρατηγικό για την Ελλάδα στόχο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη πράσινη μετάβαση στην ΕΕ, τη διαδικασία οικοδόμησης συναίνεσης μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγου.  

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πάολο Τζεντιλόνι στο σταθμό της πόλης και την εκπομπή «Αθήνα-Βρυξέλλες»

Γιάννης Παπαγεωργίου: Μετά τις συναντήσεις σας με τις ελληνικές αρχές, επισημάνατε τις φιλικές προς τις μεταρρυθμίσεις πολιτικές της Κυβέρνησης. Ήσαστε όμως προσεκτικός, αναφερόμενος στο θέμα της ενδεχόμενης μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων. Από τη μία πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει ισχυρά επιχειρήματα για να στηρίξει το αίτημά της. Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι οι πιστωτές της χώρας, τουλάχιστον μερικοί από αυτούς, επιμένουν στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. Κατά τη γνώμη σας, λοιπόν, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να εγκριθεί από το Eurogroup το αίτημα έως το τέλος του έτους ή για την ακρίβεια μέχρι η Ελλάδα να υποβάλει το σχέδιο προϋπολογισμού της για το 2021;

Πάολο Τζεντιλόνι: «Νομίζω ότι δεν εναπόκειται στην Επιτροπή να λάβει μια τέτοια απόφαση. Από την άποψή μου είναι σαφές ότι στην Ελλάδα είμαστε στο σωστό δρόμο. Έχουμε καλά αποτελέσματα στην οικονομία. Αυτό θα μας επιτρέψει να αρχίσουμε να προχωρήσουμε με ένα πρώτο βήμα στο eurogroup τον Ιούνιο. Και το ζήτημα θα αφορά στη χρήση των κερδών που προέρχονται από τα SMPs και τα AMFAs για επενδύσεις. Αυτό θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της έκθεσης που θα έχουμε στο τέλος αυτού του μήνα, μετά την πέμπτη αποστολή, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Αναφέρομαι σε αυτό το πρώτο βήμα μόνο για να επισημάνω ότι χρειαζόμαστε μια σταδιακή προσέγγιση. Και είμαι ευτυχής που έχω την ίδια άποψη με την ελληνική κυβέρνηση στην προσέγγιση αυτή. Η ελληνική κυβέρνηση λέει “εντάξει, βρισκόμαστε σωστή πορεία, σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας, θα θέσουμε τα ζητήματα μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μαζί με το Eurogroup”. Η Επιτροπή απαντά, “ναι, είστε στο σωστό δρόμο. Θα λάβουμε μια πρώτη απόφαση τον Ιούνιο και στη συνέχεια θα υποστηρίξουμε την πρόθεσή σας να ανοίξετε αυτή τη συζήτηση”. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης δεν είναι μία απόφαση που θα λάβει η Επιτροπή. Πιστεύω ότι το Eurogroup, μετά το καλοκαίρι, θα συζητήσει τη δυνατότητα περαιτέρω βημάτων εκτός το πρώτο που υπάρχει ήδη στο πρόγραμμα εργασίας μας.»

Γιάννης Παπαγεωργίου: Ας στραφούμε προς την ευρύτερη ατζέντα της ΕΕ και ειδικότερα προς το Green Deal (Πράσινη Συμφωνία). Αποτελεί στόχο να κινητοποιηθούν τεράστια ιδιωτικά κεφάλαια. Νομίζω ότι, ειδικά βραχυπρόθεσμα, αυτός είναι ένας φιλόδοξος στόχος. Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για να καταστούν οι επενδύσεις αυτές ελκυστικές για τους επενδυτές; Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας μερικές συγκεκριμένες ιδέες για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί;

Πάολο Τζεντιλόνι:«Πιστεύω ότι οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο κατανοούν πολύ καθαρά ότι η πράσινη μετάβαση αποτελεί την απολύτως καθοριστική πρόκληση αυτής της δεκαετίας. Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε διάφορες πτυχές της καθημερινής μας ζωής: από τη στέγαση στα αυτοκίνητα και τα μέσα μεταφοράς, στα τρόφιμα, στις πηγές ενέργειας. Θα δούμε πώς ολόκληρος ο κόσμος μετασχηματίζεται προς κλιματικά ουδέτερους στόχους. Επομένως, δεν πρόκειται για μια γραφειοκρατική εφεύρεση των Βρυξελλών. Συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο. Υπάρχουν πολλές τέτοιες επενδύσεις, πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες για επιχειρήσεις. Αυτό που θα παρέχει η ΕΕ είναι εργαλεία για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων: μέσω δημοσίων επενδύσεων, με κανονιστικές ρυθμίσεις, φορολογικό πλαίσιο, νέους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Και ταυτόχρονα, θα θέσουμε στα κράτη μέλη στόχους για τη μετάβαση αυτή. Επομένως, πιστεύω ότι υπάρχει ξεκάθαρη διαθεσιμότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτό που αναζητούν οι αγορές είναι σιγουριά σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τους κανόνες αυτού του πράσινου μετασχηματισμού.»

Γιάννης Παπαγεωργίου: Σας ανησυχεί το γεγονός ότι ορισμένοι ανταγωνιστές μπορεί να μη μοιράζονται τους ίδιους στόχους, να μη σκέφτονται το ίδιο και κατ’ επέκταση να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;

Πάολο Τζεντιλόνι: «Ναι, συμμερίζομαι αυτή την ανησυχία και γι αυτό τον λόγο μελετάμε την υιοθέτηση ενός μηχανισμού στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν είμαστε σοβαροί -και είμαστε σοβαροί- σε αυτή τη μεταστροφή, θα έχουμε πολύ προχωρημένα standards για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη. Και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό από εταιρείες που έχουν διαφορετικά πρότυπα. Δεν μπορούμε επίσης να αποδεχθούμε την ιδέα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πηγαίνουν αλλού επειδή βρήκαν χαμηλότερα standards. Επομένως, προς το συμφέρον των μελλοντικών γενεών, αλλά και προς το συμφέρον της ευρωπαϊκής οικονομίας, πρέπει να αποφύγουμε αυτές τις μορφές αθέμιτου ανταγωνισμού και θα το κάνουμε.»

Γιάννης Παπαγεωργίου: Την περασμένη Τετάρτη, εσείς καθώς και ο Αντιπρόεδρος Dombrovskis ανακοινώσατε την έναρξη διαβούλευσης για την αναθεώρηση του ισχύοντος πλαισίου των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Αναφέρθηκε τόσο στην ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας όσο και στην ανάγκη δημόσιων επενδύσεων. Λαμβάνοντας υπόψη και την Πράσινη Συμφωνία, θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει κάποια ευελιξία όσον αφορά στις επενδύσεις, τις δαπάνες για την Πράσινη Συμφωνία, ειδικότερα μάλιστα για τις χώρες, δεν έχουν δημοσιονομικό χώρο;

Πάολο Τζεντιλόνι: «Νομίζω ότι αυτό θα είναι από τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης την οποία θα έχουμε μέσα στους επόμενους πέντε μήνες. Η ιδέα είναι: Έχουμε τους κανόνες μας. Αυτοί οι κανόνες είναι 10 ετών. Και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οικονομική μας κατάσταση έχει αλλάξει τουλάχιστον τρεις φορές. Αντιμετωπίσαμε μια βαθιά κρίση, είχαμε αρκετά χρόνια σταθερής ανάπτυξης και στη συνέχεια, εδώ και ενάμισι χρόνο, έχουμε επιβράδυνση της ανάπτυξης. Όχι στην Ελλάδα, αλλά στο σύνολο της ζώνης του ευρώ. Επομένως, τώρα, νομίζω ότι οι κανόνες μας πρέπει να έχουν δύο στόχους. Ο πρώτος είναι η αντιμετώπιση της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης. Και ο δεύτερος να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, με πρώτη την Πράσινη Συμφωνία. Και ασφαλώς, οι επενδύσεις είναι μια λέξη-κλειδί και για τα δύο αυτά ζητήματα. Το πώς μπορούμε να βρούμε τρόπους για τη διευκόλυνση των επενδύσεων χωρίς να υπονομεύσουμε τη σταθερότητα στην οικονομία μας, θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησής μας. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα πάνε καλά και δεν θα αλλάξουμε τίποτα. Γιατί η ανάγκη ενίσχυσης της ανάπτυξης και διευκόλυνσης των επενδύσεων είναι δεδομένη.»

Γιάννης Παπαγεωργίου: Προχωρώντας ένα βήμα πιο μπροστά, θεωρείτε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να εισαγάγουμε ένα εμπορεύσιμο «Ασφαλές Προϊόν» στην Ευρωζώνη (Euro Area Safe Asset): Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη «ευρωομόλογο» αλλά σίγουρα αναφέρομαι σε περιουσιακό στοιχείο που μοιράζει το ρίσκο περισσότερο από ό,τι σήμερα

Πάολο Τζεντιλόνι: «Σίγουρα ναι. Αλλά, επίσης, γνωρίζω σίγουρα ότι η οικοδόμηση συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με αυτή την αναγκαιότητα δεν θα είναι εύκολη. Το σημείο εκκίνησης πιστεύω ότι πρέπει να είναι το γεγονός ότι έχουμε τώρα μια πολύ διαφορετική κατάσταση δημοσίου χρέους σε ομάδες ευρωπαϊκών χωρών. Και δεν πρόκειται για μία χώρα. Είναι δύο σημαντικές ομάδες που έχουν διαφορετικές καταστάσεις. Επομένως, δεν μπορούμε να δεχθούμε την ιδέα ότι οι χώρες που έχουν υψηλό χρέος θα εκτίθενται σε διαφορετικούς κινδύνους από άλλες. Έχουμε μια κοινή Ένωση, έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα. Πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτήν την κοινή Ένωση και αυτή τη Νομισματική Ένωση. Πώς μπορεί να προχωρήσει η ολοκλήρωση χωρίς μια μορφή ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου; Είναι πολύ δύσκολο.»

Γιάννης Παπαγεωργίου: Περιμένετε σύντομα κατάληξη στη διαπραγμάτευση για το νέο προϋπολογισμό της ΕΕ;

Πάολο Τζεντιλόνι: «Εκτιμώ την προσπάθεια του Προέδρου Charles Michel να συγκαλέσει έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να βρει λύση. Ελπίζω ότι αυτό θα ήταν δυνατό. Και είμαι σίγουρος ότι ακόμη και αν αυτό δε γίνει άμεσα, αυτή η Σύνοδος θα ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία πολύ σύντομα μετά.»

Γιάννης Παπαγεωργίου: Το βέλτιστο εφικτό σενάριο κατά τη γνώμη σας;

Πάολο Τζεντιλόνι: «Νομίζω ότι η πρόταση της Επιτροπής είναι πολύ ρεαλιστική. Κάποιοι την περιγράφουν ως υπερβολικά φιλόδοξη. Γνωρίζουμε όμως ότι δεν είναι. Δεν μπορούμε να ζητάμε πολλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, ταυτόχρονα, να έχουμε μετά το Brexit ένα χαμηλότερο προϋπολογισμό από ό, τι τα προηγούμενα επτά χρόνια. Έχουμε επιπλέον έργο να φέρουμε εις πέρας. Πρέπει να έχουμε ρεαλιστικό προϋπολογισμό. Δεν είναι λοιπόν ένας φιλόδοξος ο προϋπολογισμός. Είναι ρεαλιστικός.»

 

ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ. 210 3409254 -210 3409300

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα