back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ψηφιοποίηση της διαδικασίας αναγνώρισης πτυχίων προωθεί ο νέος πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ

Διαβάστε επίσης

Σαρωτικές αλλαγές που θα επιταχύνουν, θα βελτιώσουν και θα ενισχύσουν την πιστοποίηση και την αναγνώριση πτυχίων πανεπιστημίων του εξωτερικού ευαγγελίζεται ο νέος πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, με στόχο να μην ταλαιπωρούνται οι πτυχιούχοι, να προστατεύεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα και να μην σημειώνονται καθυστερήσεις.

Με ευρεία συναίνεση έγινε δεκτή στο κοινοβούλιο η πρόταση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου του ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρησης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης) ο καθηγητής του ΑΠΘ Ορέστης Καλογήρου. Ο κ. Καλογήρου έχει μπροστά του ένα «βουνό» χρόνιων προβλημάτων για επίλυση, αναφορικά με την αναγνώριση πτυχίων πανεπιστημίων του εξωτερικού, ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τους Έλληνες οι οποίοι επιστρέφουν από το εξωτερικό και υφίστανται τεράστιες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία για την αναγνώριση των πτυχίων τους ενώ παράλληλα λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ξένους φοιτητές που επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα για να σπουδάσουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα.

Ο νέος πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ έχει θέσει ήδη τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για την επανασύσταση του οργανισμού, με στόχο να γίνει πιο φιλικός για τον χρήστη αλλά και πιο λειτουργικός για τους πτυχιούχους-εργαζόμενους, παρέχοντας παράλληλα πιστοποιημένες υπηρεσίες μέσα από μία ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει ταχύτητα, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στις διαδικασίες πιστοποίησης. Οι βασικοί άξονες δράσης της νέας ηγεσίας του ΔΟΑΤΑΠ είναι:

– Πιστοποίηση ISO: Η αναγνώριση των πράξεων αναβαθμίζεται ώστε να προστατεύονται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα. Θα ενταχθεί η διαδικασία με ISO στις εκδόσεις των πράξεων, ώστε να ενισχυθούν η πιστοποίηση και το κύρος του οργανισμού.

– Πρόσβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση: Πρόκειται για ένα σύστημα που λειτουργεί ήδη σε μεγάλα δημόσια πανεπιστήμια κι έχει να κάνει με την αποθήκευση στο ηλεκτρονικό σύστημα διακυβέρνησης των πράξεων για κάθε απόφοιτο. Δηλαδή, ένας φορέας μπορεί να κάνει επαλήθευση σε πραγματικό χρόνο του πτυχίου ενός αιτούντος. Στην περίπτωση του ΔΟΑΤΑΠ, σχεδιάζεται να γίνει το ίδιο με τις πράξεις αναγνώρισης, έτσι περιορίζεται η γραφειοκρατία και δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό αποθετήριο, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι αρμόδιοι φορείς ώστε να γίνεται αυτόματα ταυτοποίηση. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα των αντιγράφων και θα διαχειρίζεται τις πρότυπες πράξεις.

– Ψηφιακός ανασχηματισμός: Ανανέωση της ιστοσελίδας και ενίσχυση του τμήματος τεχνικών πληροφορικής, για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού. Σε αυτό θα συζητηθεί και η συνδρομή του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης το οποίο για να προχωρήσει και να λειτουργήσει θα πρέπει να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό τεχνικής υποστήριξης.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα