back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αυστραλία: O βαρύς απολογισμός των πυρκαγιών

Διαβάστε επίσης

Η Αυστραλία πλήττεται κάθε χρόνο από πυρκαγιές. Η φετινή χρονιά όμως ήταν διαφορετική. Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν πολύ πιο πρόωρα και ήταν πολύ πιο ισχυρές. Η παρατεταμένη ξηρασία από την άνοιξη κιόλας, οι ισχυροί άνεμοι, ήταν οι κύριες αιτίες που οι πυρκαγιές ξέφυγαν από κάθε έλεγχο.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 26, από την έναρξη της κρίσης τον Σεπτέμβριο.

Περισσότερα από 2.000 σπίτια έγιναν στάχτη και περίπου 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάηκαν σε όλη τη χώρα, μια επιφάνεια ίση με το νησί της Ιρλανδίας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ εκτίμησαν πως ένα δισεκατομμύριο ζώα έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν από τον Σεπτέμβριο μόνο στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Σε μία δραματική συγκυρία μάλιστα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, επέλεξε τη φετινή θερινή περίοδο να συρρικνώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τη χρηματοδότηση της αντιπυρικής προστασίας της χώρας.

Ωστόσο η Αυστραλία τις τελευταίες εβδομάδες είναι αντιμέτωπη με μια νέα «θεομηνία». Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους του Σίδνεϊ και της Νέας Νότιας Ουαλίας, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς καταρρακτώδεις βροχές προκαλούν χάος στις ανατολικές ακτές της.

Ρεκόρ 20ετίας καταγράφηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, καθώς το νερό που έπεσε το περασμένο Σαββατοκύριακο έφτασε μέχρι και 400 χιλιοστά, ενώ οι ισχυροί άνεμοι και οι πλημμύρες άφησαν σχεδόν 100.000 σπίτια χωρίς ρεύμα και περισσότερα από 60 σχολεία έκλεισαν.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Νότιας Ουαλίας δέχθηκε περισσότερες από 2.700 κλήσεις για βοήθεια στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Χάρη στις βροχές, η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι μία από τις χειρότερες πυρκαγιές που μαίνονταν στις νότιες ακτές της πολιτείας, η Currawon, επιτέλους κατασβέστηκε. Η πυρκαγιά αυτή έκαιγε επί 74 ημέρες και έχει καταστρέψει 312 σπίτια, καθώς και σχεδόν 5.000.000 στρέμματα γης.

Άλλες 33 πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στην Νέα Νότια Ουαλία, κυρίως στις νοτιοανατολικές περιοχές, όπου κατευθύνονται οι βροχοπτώσεις.

Ο απολογισμός των πυρκαγιών

Ο καπνός από τις πυρκαγιές έφθασε μέχρι την Αργεντινή και τη Βραζιλία, περισσότερα από 12.000 χλμ στην άλλη άκρη του Ειρηνικού, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες των χωρών αυτών, με εντυπωσιακές δορυφορικές εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου.

Το 2019 ήταν η πιο ζεστή και ξηρή χρονιά αφότου ξεκίνησε η καταγραφή στοιχείων. Η 18η Δεκεμβρίου ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει ποτέ καταγραφεί, με μέση εθνική μέγιστη θερμοκρασία τους 41,9 βαθμούς Κελσίου.

Με ένα άνευ προηγουμένου εύρος ακόμη και για μια νησιωτική χώρα-ήπειρο συνηθισμένη στις πυρκαγιές, αυτή η κρίση έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διεθνή κοινή γνώμη, με αθλητές και διασημότητες να έχουν κινητοποιηθεί για να προσφέρουν βοήθεια στην Αυστραλία, ενώ πολλές κυβερνήσεις πρότειναν τη συνδρομή τους.

Η κρίση μπορεί να συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες ακόμη με άγνωστο το οικονομικό κόστος της.:

Οι οικολογικές επιπτώσεις

Οι δασικές πυρκαγιές στην Αυστραλία έχουν αποτεφρώσει περισσότερο από τον μισό βιότοπο 100 απειλούμενων φυτών και ζώων, περιλαμβανομένων 32 υπό εξαφάνιση ειδών.

Ειδικοί της άγριας ζωής εκφράζουν ανησυχίες ότι περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν πεθάνει στις άνευ προηγουμένου αυτές πυρκαγιές.

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν ακόμη πολλές εβδομάδες για να εκτιμηθεί ο ακριβής απολογισμός καθώς ορισμένες περιοχές που έχουν πληγεί παραμένουν πολύ επικίνδυνες για να να επιθεωρηθούν.

Στις αρχές του έτους, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε έναν αρχικό κατάλογο με τα απειλούμενα είδη φυτών, ζώων και εντόμων, των οποίων περισσότερο από το 10% του βιοτόπου τους έχει επηρεαστεί.

Πάνω από το 80% των γνωστών ή πιθανών βιοτόπων 49 ειδών βρίσκονται μέσα στις ζώνες πυρός, ενώ άλλα 65 είδη είδαν το 50-80% των περιοχών εξαπλώσεώς τους να επηρεάζεται.

Η Σάλι Μποξ, η Επίτροπος Απειλούμενων Ειδών του υπουργείου, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι μόλις ένα βήμα προς την κατανόηση των πιθανών επιπτώσεων των πυρκαγιών στην άγρια ζωή της Αυστραλίας.

“Ορισμένα είδη είναι περισσότερο ευάλωτα στη φωτιά σε σχέση με άλλα και κάποιες περιοχές σφοδρότερα καμένες από άλλες, επομένως θα χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση πριν μπορέσουμε να αξιολογήσουμε πλήρως τον αντίκτυπο των πυρκαγιών επί του εδάφους”.

Ανάμεσα στα απειλούμενα είδη που βρίσκονταν στις περιοχές που κάηκαν περιλαμβάνονται 272 είδη φυτών, 16 θηλαστικών, 14 βατράχων, εννέα πτηνών, επτά ερπετών, τέσσερα εντόμων, τέσσερα ψαριών και ένα είδος αράχνης, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Από τα 32 σοβαρά απειλούμενα είδη που επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές τα περισσότερα ήταν φυτά παρότι σε αυτά περιλαμβάνονται βάτραχοι, χελώνες και τρία είδη πουλιών.

Όσο για τις συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα του νερού και το κλίμα, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να φανούν και το σίγουρο είναι πως δεν υπολογίζονται με ακρίβεια.

Το οικονομικό κόστος

Όμως το οικονομικό κόστος είναι και αυτό εξίσου σημαντικό με το περιβαλλοντολογικό κόστος. Πρόσφατα, το Συμβούλιο ασφαλιστικών εταιριών της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι τα αιτήματα για αποζημιώσεις που έχουν ληφθεί από τις εταιρίες ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (433 εκατ. ευρώ), ποσό που αναμένεται να αυξηθεί.

Αντιμετωπίζοντας επικρίσεις για την καθυστερημένη ανταπόκρισή του από την αρχή της κρίσης αυτής, αλλά επίσης και τον χειρότερο απολογισμό σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δεσμεύθηκε να μεταφέρει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, δύο δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (1,2 δισεκ. ευρώ) από τα δημοσιονομικά έσοδα σε ένα εθνικό ταμείο βοήθειας των θυμάτων των πυρκαγιών.

Τέλος σοβαρός θα είναι και ο αντίκτυπος των πυρκαγιών στον τομέα του τουρισμού. Ο τουρισμός αποτελεί το 3,1% του ΑΕΠ της χώρας και κατά την προηγούμενη θερινή περίοδο την Αυστραλία επισκέφθηκαν 2,71 εκατομμύρια τουρίστες. Όμως φέτος οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία έχουν μειωθεί και ορισμένα πολυσύχναστα, συνήθως, θέρετρα είναι έρημα εξαιτίας της κρίσης.

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα