back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Διαβάστε επίσης

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Με το ψήφισμα αυτό, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια, και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά. Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου.

Τέλος με το ψήφισμα στηρίζονται οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων του Βορείου Αιγαίου, με τα οποία, εκτός της αποσυμφόρησης, ζητείται να κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας στα νησιά και να μην δημιουργηθεί καμία νέα.

Με τη σημερινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, υποστηρίζεται επίσης η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των Αιγαιοπελαγιτών της Αθήνας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

Μουτζούρης: «Ζητάμε κοινωνική αλληλεγγύη»

Την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου απέναντι στην προοπτική δημιουργίας κλειστών δομών, μετέφερε στον Αθήνα 9.84 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, που μίλησε στην εκπομπή «Στάση των 2» και τον Αρη Τόλιο. «Να εγκαταστήσουν τα κλειστά κέντρα στον Εβρο όπου δεν υπάρχει καμία μεταναστευτική δομή και είναι δίπλα από την Τουρκία. Να οδηγήσουν τους 40 χιλιάδες μετανάστες στην ενδοχώρα, στα υπόλοιπα 111 χιλιάδες 896 τετραγωνικά χλμ της Ελλάδος. Ζητάμε κοινωνική αλληλεγγύη. Αρκετά πληρώσαμε το τίμημα επί 5 χρόνια στο Βόρειο Αιγαίο με την υποδοχή άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην παρατήρηση ότι δεν ήταν τόσο αρνητικός σε σχέση με τη δημιουργία κλειστών δομών σε Μόρια, Σάμο και αλλού κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της κυβέρνησης, τον Ιανουάριο, ο κ Μουτζούρης έκανε λόγο για αθέτηση δέσμευσης για αναχώρηση μεγάλου αριθμού μεταναστών στο πλαίσιο των ΜΟΕ (μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης).

«Είχαμε ζητήσει γιατρούς για ενίσχυση των Νοσοκομείων, να κηρυχθούν τα νησιά μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν έγινε τίποτε», είπε. Και διερωτήθηκε : «Πως να δεχθούμε τη δημιουργία ενός κλειστού κέντρου για 5 χιλιάδες το οποίο δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τα υφιστάμενα – όπως ψευδώς λέγεται- αφού εκεί ήδη φιλοξενούνται 27 χιλιάδες;».

Πέτσας: «Το πρόβλημα πιέζει για λύσεις, όχι για διαπιστώσεις»

«Ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια», δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με αφορμή τις αιτιάσεις για αιφνιδιασμό των τοπικών κοινωνιών από τις χθεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης για επίταξη εκτάσεων και ακινήτων για την κατασκευή των κλειστών δομών στα νησιά. «Εδώ και δύο μήνες περίπου έγινε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για τη χωροθέτηση των κλειστών δομών στα νησιά του Βορειονατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διαιωνίζεται γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Υπεραμυνόμενος μάλιστα των κυβερνητικών αποφάσεων υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έκανε χθες ένα σημαντικό βήμα στο σχέδιό της να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές». Όπως τόνισε, οι υφιστάμενες δομές θα κλείσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την δημιουργία των κλειστών δομών, η κατασκευή των οποίων θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Ο κ. Πέτσας εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί επίταξη άλλων εκτάσεων, εξέφρασε βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από βουλευτές της ΝΔ , ενώ εξέφρασε την κυβερνητική βούληση για συνέχιση του διαλόγου με τους τοπικούς φορείς.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα σταματήσει ο διάλογος επειδή έχουμε διαφωνία για τα κλειστά κέντρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος υπογράμμισε ότι κατά την σύσκεψη που είχε γίνει στις 23 Ιανουαρίου με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών είχαν συμφωνήσει σε 7 σημεία και είχαν διαφωνήσει σε δύο.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, τόσο ως προς τη λειτουργία τους όσο και ως προς την κίνηση των φιλοξενούμενων. Έξοδος θα γίνεται με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.

Μουζάλας: Αλλάζουν σχέδια και πρόσωπα κάθε μήνα

«Η κυβέρνηση διανύει τον 8ο μήνα της και συζητάμε ακόμη επί σχεδίων. Στην πράξη τίποτα, μόνο σχέδια που αλλάζουν κάθε μήνα όπως και τα πρόσωπα. Δεν έχουν καταλήξει ακόμη ούτε καν στα κλειστά κέντρα. Στην αρχή είπαν κλειστά- μετά κλειστά και ελεγχόμενα- μετά χωρισμένα σε εθνότητες, αλλά η ουσία είναι ότι κέντρα με 7.000 ανθρώπους δεν υπάρχουν πουθενά. Εκεί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για εξεγέρσεις και καταστροφές», δήλωσε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στην εκπομπή «Στάση των 2» και τον Άρη Τόλιο.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι ποτέ επί Υπουργίας του ή Υπουργίας Βίτσα η Μόρια δεν ξεπέρασε ποτέ τα 5,500 άτομα. Κάτι για το οποίο -όπως είπε- δεν μιλά με περηφάνια αλλά δεν είναι το ίδιο με τα 18.500 άτομα που είναι σήμερα. Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αποτρεπτική πολιτική που ακολουθεί τονίζοντας ότι έτσι αντιλαμβάνεται το Διεθνές δίκαιο και έκανε λόγο για ακροδεξιές κορώνες όπως αυτές – όπως είπε- του Άδωνι Γεωργιάδη «πως πρέπει οι συνθήκες να χειρότερα από πόλεμο για να μην έρχονται, του κ. Βορίδη και του κ. Αθανασίου που είπε ότι κινδυνεύει να γίνει Θράκη».

Τέλος, αναφέρθηκε στις ΜΚΟ τονίζοντας ότι το Μητρώο φτιάχτηκε επί Υπουργίας του το 2016 «Είχαν μπει 86 οργανώσεις και δεν υπήρχε ούτε μια οργάνωση εντός των Δομών που να μην ήταν στο Μητρώο. Υπήρχε ένα νομικό κενό καθώς ελέγχονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν υπήρχε δυνατότητα ελέγχου από την κυβέρνηση, υπογράμμισε πως επι κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ στείλαμε 15 ΜΚΟ με δικογραφία στα δικαστήρια και πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, καθώς σήμερα έχει τη δυνατότητα των προσλήψεων που λόγο μνημονίου δεν την είχαμε εμείς, είναι να φτιάξει έναν αυστηρό μηχανισμού ελέγχου των ΜΚΟ».

Χαρίτσης: Σε απόλυτο αδιέξοδο η κυβέρνηση για μεταναστευτικό

Να πάρει πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις εκτάσεων ζητεί από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του εκπροσώπου του, Αλέξη Χαρίτση, τονίζοντας ότι το θέμα πρέπει να τεθεί στη Βουλή και να ληφθούν υπόψιν οι τοπικές κοινωνίες. «Είναι πλέον σαφές πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο», υπογραμμίζει ο Αλέξης Χαρίτσης, καταλήγοντας: «Ο εθνολαϊκισμός δεν εξαργυρώνεται κομματικά. Πληρώνεται πολιτικά».

ΚΙΝΑΛ: Παταγώδης η αποτυχία της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό

«Η μεσονύκτια δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται ακίνητα στα νησιά είναι η επιβεβαίωση της αποτυχίας τους. Σε βάρος της χώρας, των κατοίκων της και της κοινωνικής συνοχής. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το δράμα που εκτυλίσσεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», σχολιάζει το ΚΙΝΑΛ.

Νewsroom Aθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα