back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μεταναστευτικό: Αντιδράσεις στα νησιά για την επίταξη περιοχών

Διαβάστε επίσης

Έντονες αντιδράσεις σε τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης για επίταξη περιοχών, στις οποίες πρόκειται να δημιουργηθούν κλειστές δομές φιλοξενίας.

Η κατάσταση με το μεταναστευτικό πρόβλημα φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά της, οι αντιδράσεις μεταναστών και προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι όλο και περισσότερο βίαιες και οι κάτοικοι δείχνουν να έχουν εξαντλήσει τις αντοχές τους.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την επίταξη χώρων περιλαμβάνει τοποθεσίες στις περιοχές: Καράβα Δήμου Δυτικής Λέσβου, Κρητικού Λάκος / Ψείρα Δήμου Χίου, Ζερβού (δίπλα στην υπό κατασκευήν δομή) Δήμου Ανατολικής Σάμου, Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή Δήμου Κω και Λέπιδα Δήμου Λέρου.

Στις νέες δομές, που πρόκειται να δημιουργηθούν, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα θα διαμένουν οι άνθρωποι που εισέρχονται  οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.

Κάτι που σημαίνει, ότι οι μισοί τουλάχιστον από τους αλλοδαπούς που βρίσκονται σήμερα στα νησιά θα παραμείνουν στα ίδια νησιά, αλλά σε αυστηρά ελεγχόμενους χώρους, το οποίο όμως δεν δέχονται οι κάτοικοι των νησιών και οι φορείς, οι οποίοι ζητούν όχι μόνο να μην κατασκευαστούν κλειστές δομές, αλλά και να μεταφερθούν οι ήδη υπάρχοντες καταυλισμοί.

Συγκεκριμένα οι Δήμαρχοι των περιοχών, που ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσει η επίταξη τοποθεσιών απορρίπτουν κατηγορηματικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό κάνοντας λόγο για «μη διαχειρίσιμο σχέδιο», ενώ απειλούν με «μάχες» ώστε αυτό να μην υλοποιηθεί.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Ευστράτιος Κυτέλης, δηλώνει ότι πρέπει να κλείσουν όλες οι υφιστάμενες δομές και να μην δημιουργηθεί νέα δομή, τη στιγμή που ο συνάδελφός του Δήμαρχος Λέρου,

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, που διευκρινίζει, ότι είναι κάθετα αντίθετοι σε όποιο σχέδιο δημιουργίας δομών, ενώ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα επισημαίνοντας: «Οι συνάδελφοι να βοηθήσουν όσο καιρό χρειάζεται για να ασφαλίσουμε τα σύνορα και να επιταχυνθεί η διαδικασία του ασύλου».

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα