back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο: «Καμπανάκι» για τα προσωπικά δεδομένα

Διαβάστε επίσης

Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο πραγματοποίησε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Κατά την ομιλία του ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλης Παπακώστας αναφέρθηκε στον ρόλο και τη δράση της υπηρεσίας του καθώς και στις νέες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει.

Όπως είπε κατά το 2019 η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχθηκε πάνω από 108.000 κλήσεις στον αριθμό καταγγελιών 11188 (χωρίς χρέωση) ενώ διαχειρίστηκε 5.178 υποθέσεις σε όλη την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες και ζητούν τη βοήθεια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι η ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και η απώλεια προσωπικών δεδομένων.

Ακολούθησε πάνελ ομιλητών όπου αναπτύχθηκαν εξειδικευμένα θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Ο κ. Δημήτρης Γκύζης, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, αναφέρθηκε στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα για την κυβερνοεπίθεση, την αυξανόμενη έκθεση στο διαδίκτυο και τις νέες προκλήσεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Από την μεριά του ο κ. Σπύρος Παπαγεωργιου, Πλοίαρχος Π.Ν. και διευθυντής της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ παρουσίασε αναλυτικά μια σειρά ρυθμίσεων για την ασφαλή χρήση ενός προσωπικού υπολογιστή.

Ο κ. Βασίλης Παναγιωτίδης, επικεφαλής του Τομέα Συστημάτων Πληρωμών, Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος και Φυσικής Ασφάλειας Τραπεζών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης συνεργασιών και κοινών δράσεων μεταξύ των μελών μιας κοινότητας για την ανάπτυξη μεγαλύτερης κυβερνοασφαλειας και της στενής συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς.

Για την ενιαία αντιμετώπιση της προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων και της Κυβερνοασφαλειας αναφέρθηκε ο κ, Γιώργος Ρουσόπουλος, δρ. Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής και ειδικός επιστήμονας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) μίλησε ο κ. Λούης Μαρίνος ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του επικεφαλής της Facebook σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική κ, Πάνου Παχατουρίδη.

Στην αρχή της εκδήλωσης σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγού της ΕΛΑΣ καθώς και ο κ. Λάμπρος Λαγουδακης Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου και ο κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και επίτιμος Πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο διευθυντής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας δήλωσε μεταξύ άλλων οτι τα τελευταία χρόνια το έγκλημα στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και ποσοτικά και ποιοτικά.

Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα