back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στ. Πέτσας: «Η ώρα της αλήθειας έφτασε για την απολιγνιτοποίηση»

Διαβάστε επίσης

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επανέλαβε παράλληλα την κυβερνητική δέσμευση για ένα νέο πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης και για ένα Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή για την Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη.

«Είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες για να τις στηρίξουμε με σχέδιο και αλληλεγγύη. Για να προχωρήσουμε, όλοι μαζί, μπροστά. Και όχι πίσω», τόνισε ο κ. Πέτσας, ο οποίος χαρακτήρισε «αντιφατική, υποκριτική και αλλοπρόσαλλη» την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «δήθεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, αλλά διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για ένα «βρώμικο» και πανάκριβο για τη Δ.Ε.Η.καύσιμο όπως ο λιγνίτης».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ:

-Πρώτον, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταψήφισε τις δικές του συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες, υποστηρίζοντας ότι οι εξορύξεις μπορεί να είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον.

-Δεύτερον, ξεχνά ότι την τελευταία δεκαετία η παραγωγή ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες μειώθηκε από τις 30.000 γιγαβατώρες στις 10.000 γιγαβατώρες και η μισή μείωση έγινε επί των δικών τους ημερών.

-Τρίτον, ισχυρίζεται ότι βιαζόμαστε σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά ξεχνά ότι σε 14 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη σταματήσει τελείως τέτοιου είδους λειτουργίες.

-Τέταρτον, προσποιούνται πως δεν καταλαβαίνουν ότι η Δ.Ε.Η. -όπως την κατάντησαν- δεν αντέχει να επιβαρύνεται με 200 και 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, εξαιτίας της ρύπανσης που προκαλεί ο λιγνίτης.

-Και πέμπτον, ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα ζητά να παραμείνουν στη Δ.Ε.Η. οι λιγνιτικές μονάδες, «ξέχασε» ότι προσπάθησε δύο φορές να πουλήσει κάποιες από αυτές ακόμη και για 1 ευρώ αλλά δεν βρήκε ούτε ένα αγοραστή.

«Έξις δευτέρα φύσις για τον ΣΥΡΙΖΑ: από κωλοτούμπα σε κωλοτούμπα», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε:

«Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Ας αποφασίσουν: Με το λιγνίτη, ή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Με ό,τι καταστρέφει τον πλανήτη, ή με ό,τι εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του; Μπροστά, ή πίσω;».

«Εμείς πάμε μπροστά. Καταρτίζουμε ήδη Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης που θα αξιοποιήσει πόρους ύψους 3,7 έως 4,4 δισ. ευρώ. Θα καλύψει επιλέξιμες δαπάνες για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς (αγροτικό, μεταποιητικό και υπηρεσίες), θα ενισχύσει δράσεις έρευνας και τεχνολογίας, επανεκπαίδευσης εργαζομένων και φυσικά projects ενεργειακής αναβάθμισης και ΑΠΕ», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε ότι στο πρόγραμμα αυτό, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνονται:

-Η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.

-Η δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση απορριμμάτων.

-Η εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους της Δ.Ε.Η..

-Η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων, ως δραστηριότητα-«γέφυρα», ιδίως για τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους.

-Η ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου-τηλεθέρμανση.

-Η διατήρηση του εκπτωτικού τιμολογίου της Δ.Ε.Η. για τις λιγνιτικές περιοχές.

-Η θέσπιση φορολογικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

-Η προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού.

-Η αναβάθμιση του ρόλου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Αναφερόμενος εξάλλου στη νομοθετική ρύθμιση για την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «επιδιώκουμε την διατήρηση του υγιούς ιστού της δραστηριότητας και την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή, μέσα από μια διαδικασία που θα είναι γρήγορη, νομικά στιβαρή και συμβατή με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε ο νέος επενδυτής να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της εξόρυξης και της παραγωγής, προκειμένου να εισέλθει η εταιρεία σε αναπτυξιακή τροχιά, προς όφελος των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και τελικά της εθνικής μας οικονομίας. Έτσι, θα μπορέσει να συνεχιστεί η εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος και η παραγωγή νικελίου», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα