back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εξαιρέσεις για βουλευτές από το καθεστώς περικοπής της σύνταξης

Διαβάστε επίσης

Την εξαίρεση από τις περιοριστικές διατάξεις περιστολής της σύνταξης για βουλευτές που ενώ ασκούν τα καθήκοντα τους έχουν την ιδιότητα του συνταξιούχου, προβλέπει εξαιρετικά επείγον έγγραφο του ΕΦΚΑ.

Όπως επισημαίνεται, οι προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) περί μείωσης της σύνταξης ή και πλήρους αναστολής της, σε περιπτώσεις συνταξιούχων οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία, δεν ισχύουν από 13 Μαϊου έως και 31 Δεκεμβρίου 2016 για τα πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του βουλευτή.

Για την χρονική αυτή περίοδο, εάν οι συνταξιούχοι, εκτός από την ιδιότητα του βουλευτή, είχαν και επαγγελματική δραστηριότητα, μισθωτή ή μη μισθωτή, λόγω αυτής της δραστηριότητας εφαρμόζεται το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την απασχόληση των συνταξιούχων ανάλογα με την έναρξη της απασχόλησης ή/και της συνταξιοδότησής τους.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, εφαρμόζεται η διάταξη, η οποία προβλέπει τον περιορισμό του ακαθάριστου ποσού της κύριας σύνταξής τους κατά 60% (σσ χωρίς να εφαρμόζονται οι διατάξεις περί πλήρους αναστολής της σύνταξης).

Η ρύθμιση που αποτυπώνεται στο έγγραφο, εδράζεται στο γεγονός ότι στο νόμο Κατρούγκαλου, προβλέπεται:

Για συνταξιούχους που αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τότε η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεών τους, κύριων και επικουρικών, αναστέλλεται για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας τους ή των υπηρεσιών τους ή η δραστηριότητά τους.
Για συνταξιούχους που αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, εφαρμόζεται περιορισμός στο ακαθάριστο ποσό της κύριας και επικουρικής σύνταξής τους κατά 60% ή αναστολή καταβολής της σύνταξής τους.

Ωστόσο:

Έως 31/12/2016 δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ σε περίπτωση εκλογής συνταξιούχου σε θέση βουλευτή, καθώς δεν υφίσταται προγενέστερο καθεστώς ασφάλισης, ενώ

η «Βουλή των Ελλήνων» δεν περιλαμβάνεται στο ισχύον Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.Περιλαμβανονται οι υπάλληλοι της Βουλής και όχι οι βουλευτές.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα