back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Διχασμένοι οι Δημοκρατικοί στις προκριματικές εκλογές

Διαβάστε επίσης

Μετά την Άιοβα και το Νιού Χαμσάιρ, που ολοκλήρωσε χτες την προκριματική του ψηφοφορία, το τοπίο στον χώρο των Δημοκρατικών υποψηφίων αρχίζει ήδη να ξεκαθαρίζει, με τα δύο φαβορί μπροστά και μιά υποψηφιότητα- έκπληξη να ανεβάζει τα ποσοστά της.

H σπουδαία μεν, οριακή δε νίκη του Σοσιαλιστή Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν στην πολιτεία Νιου Χαμσάιρ των ΗΠΑ για την ανάδειξη του υποψηφίου για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στο κόμμα του.

Τα αποτελέσματα του Νιου Χαμσάιρ

Ο γερουσιαστής του Βερμόντ μπορεί να απέσπασε 25,8% κερδίζοντας συνολικά 9 αντιπροσώπους όμως και ο μεγαλύτερος αντίπαλός του Πιτ Μπούτιτζετζ, νικητής της Αιόβα δεν τα πήγε άσχημα. Με ποσοστό 24,4% ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα κατέλαβε την δεύτερη θέση κατακτώντας κι αυτός 9 αντιπροσώπους.

Οι υποψήφιοι στην κούρσα των Δημοκρατικών επιχειρούν να προβάλουν το μήνυμα της κομματικής ενότητας και συσπείρωσης, ωστόσο η νίκη του 78χρονου Σοσιαλιστή Γερουσιαστή δείχνει μια παράταξη διχασμένη:από τη μία είναι η προοδευτική πτέρυγα,που εκφράζει μία πιο σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση, την οποία εκπροσωπούν ο γερουσιαστής του Βερμόντ και η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν και τους κεντρώους, που εκπροσωπούν ο Μπούτιτζετζ, η Έιμι Κλόμπουτσαρ που ήρθε τρίτη στις εκλογές, αλλά και ο μεγάλος χαμένος στο Νιου Χάμσαιρ -ήρθε πέμπτος- πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η κούρσα των υποψηφίων

Ο 78χρονος Σάντερς, που επικρίνεται από εσωκομματικούς του αντιπάλους για τις υπερβολικά αριστερές θέσεις του, εκπροσωπεί το είχε επικρατήσει της Χίλαρι Κλίντον με άνεση (60% των ψήφων) πριν από τέσσερα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο δηλωμένος ομοφυλόφιλος Πιτ Μπούτιτζετζ είδε την εκστρατεία του να αποκτά ορμή μετά την οριακή επικράτησή του στην Άιοβα επί του Σάντερς.

Χθες, πάντως δύο υποψήφιοι αποσύρθηκαν από την κούρσα των Δημοκρατικών: Πρόκειται για τον επιχειρηματία Άντριου Γιανγκ, 45 ετών, που ευελπιστούσε να γίνει ο πρώτος Αμερικανός ασιατικής καταγωγής που θα περνούσε το κατώφλι του Λευκού Οίκου, και τον Μάικλ Μπένετ, ο 55χρονος μετριοπαθής γερουσιαστής του Κολοράντο.

Η επόμενη μάχη

Οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών σηκώνουν τα μανίκια για τις εσωκομματικές αναμετρήσεις την 22η Φεβρουαρίου στη Νεβάδα και την 29η Φεβρουαρίου στη Νότια Καρολίνα.

Η Σούπερ Τρίτη, κατά την οποία θα ψηφίσει σειρά πολιτειών και θα έχουμε περίπου το 50% των πολιτειακών αποτελεσμάτων, είναι εκείνη της 3ης Μαρτίου. Οι ελπίδες του Μπάιντεν είναι σε μια επανάληψη της πορείας του Μπιλ Κλίντον, του μόνου, τα τελευταία 40 χρόνια, υποψηφίου προέδρου που είχε χάσει και τις δύο πρώτες προκριματικές αναμετρήσεις – αν και με όχι τόσο χαμηλά ποσοστά, αφού είχε αναδειχθεί δεύτερος τότε.

Στη μοναχική διαδρομή, εκτός αυτών των προκριματικών, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ συνεχίζει να σπαταλά εκατομμύρια σε διαφημίσεις σε όσες πολιτείες δίνουν μεγάλο αριθμό αντιπροσώπων.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα