Search

Μέρα και νύχτα κοντά στους άστεγους με διπλές βάρδιες ο Δήμος Αθηναίων

437

Σε σημαντικό ανασχεδιασμό των επιτόπιων παρεμβάσεων στον δρόμο, με διπλασιασμό των βαρδιών του streetwork, προχώρησε το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία του άστεγου πληθυσμού της πόλης. Έτσι, από τις αρχές αυτού του μήνα, οι άνθρωποι της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Κ.Υ.Α.Δ.Α. πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις στο δρόμο, καθημερινά, από το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ.

Για να υλοποιηθεί ο νέος πιο αποτελεσματικός σχεδιασμός προηγήθηκαν δύο σημαντικά βήματα:

· ενίσχυση του στόλου των αυτοκινήτων του Κ.Υ.Α.Δ.Α. (από τρία απαρχαιωμένα οχήματα, σήμερα διαθέτει πέντε υπερσύγχρονα, ανάμεσά τους ένα ηλεκτροκίνητο και ένα με φυσικό αέριο).

· ενίσχυση της κοινωνικής υπηρεσίας με επιστημονικό προσωπικό – κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους αλλά και στελέχωση του οργανισμού με ψυχίατρο.

Οι ομάδες του streetwork «επιχειρούν» πλέον πρωί και βράδυ σε όλα τα γνωστά στην Κοινωνική Υπηρεσία σημεία όπου υπάρχουν άστεγοι, αλλά και στα σημεία που υποδεικνύουν πολίτες οι οποίοι επικοινωνούν καθημερινά μέσω της εφαρμογής novoville, του τετραψήφιου 1595 αλλά και των τηλεφωνικών αριθμών 210 5246515-16.

ΚΥΑΔΑ3
ΚΥΑΔΑ1

Στη διάρκεια των επιτόπιων παρεμβάσεών τους, οι εξειδικευμένοι επιστήμονες του ΚΥΑΔΑ χαρτογραφούν τους άστεγους που διαβιούν στην πόλη, καταγράφουν τις ανάγκες τους, χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους, τους ενημερώνουν για τις δομές και τα προγράμματα υποδοχής και τους προσφέρουν άμεση, πρακτική βοήθεια (τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα).

Ο σχεδιασμός αλλάζει σε περιόδους ψύχους, καθώς το Κ.Υ.Α.Δ.Α. τίθεται σε 24ωρη επιφυλακή και πραγματοποιεί επιτόπιες παρεμβάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, στα σημεία που υποδεικνύουν οι πολίτες, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Κ.Υ.Α.Δ.Α και του 1595, αλλά και σε όλους τους άστεγους που έχουν εντοπίσει οι προηγούμενες βάρδιες του streetwork.

Στη διάρκεια αυτών των παρεμβάσεων, οι ομάδες παρέχουν στους άστεγους κουβέρτες και είδη ένδυσης (σκούφους, κασκόλ), ζεστό τσάι, χυμούς και τρόφιμα και τους ενημερώνουν για τους θερμαινόμενους χώρους που πάντα διαθέτει ο δήμος για την προστασία τους.

«Πρόνοια και φροντίδα σημαίνει ο δήμος να βρίσκεται δίπλα σε εκείνους που τον έχουν ανάγκη, όποια στιγμή, σε κάθε σημείο της πόλης. Και έχει μεγάλη σημασία αυτό να γίνεται με σεβασμό στον άνθρωπο και αξιοπρέπεια. Αυτοί είναι οι λόγοι που εκσυγχρονίζουμε και ενισχύουμε το δυναμικό και τον εξοπλισμό μας. Οι άνθρωποι της Αθήνας, με όποιο πρόβλημα, είναι δικοί μας άνθρωποι. Είναι οι ψυχές που μας χρειάζονται με πράξεις, κάθε μέρα» επισημαίνει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

«Ενισχύσαμε τις υπηρεσίες με προσωπικό και γιατρούς, ψυχίατρο και κοινωνικούς λειτουργούς και ενισχύσαμε τον στόλο των αυτοκινήτων, καθώς υπήρχε μόνο ένα αυτοκίνητο για όλες τις χρήσεις και δυο παλιά οχήματα εντελώς ακατάλληλα», τόνισε ο Γρηγόρης Λεων, Ιατροδικαστής Πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ).

Μιλώντας «Περί επικαιρότητας και άλλων…» και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου ο κ. Λέων υπογράμμισε ότι έλεγχοι πραγματοποιούνταν μόνο το πρωί, ενώ τώρα θα γίνονται πρωί-βράδυ. Όταν θα έχουμε ψύχος θα είμαστε σε 24ωρη επιφυλακή. Μέχρι τώρα που δεν είχαμε τα μέσα περιοριζόμασταν στις καταγγελίες των πολιτών. Τώρα θα χαρτογραφούμε κάθε γειτονιά της Αθήνας ανεξαρτήτως αν το έχει αναφέρει κάποιος πολίτης, θα ανιχνεύουμε όλη την περιοχή για να βρούμε αν υπάρχει κάποιος άστεγος. Παρέχουμε στήριξη όπως ενημέρωση και προσπαθούμε να τους εντάξουμε άμεσα σε δομή στέγασης και όταν είναι περίοδος ψύχους παρέχουμε κουβέρτες και κάποιο σνακ ώστε να αντέξουν. Το 2018 είχαμε περίπου 550 άστεγους. Οι μισοί περίπου είναι χρήστες ουσιών».

Κλείνοντας ο κ. Λεων ανέφερε ότι: «Οι ομάδες του streetwork «επιχειρούν» πλέον πρωί και βράδυ και στα σημεία που υποδεικνύουν πολίτες οι οποίοι επικοινωνούν καθημερινά μέσω της εφαρμογής novoville, του τετραψήφιου 1595 αλλά και των τηλεφωνικών αριθμών 210 5246515-16».

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *