back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στο Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Βασικά θέματα: Στη νίκη του Μπέρνι Σάντερς στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ στην κούρσα για την ανάδειξη υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Νιου Χαμσάιρ: “O Μπέρνι Σάντερς νικητής των προκριματικών στο Νιου Χαμσάιρ” αναφέρουν οι NYTimes. Ο Μπέρνι Σάντερς ήταν αυτός που επικράτησε στην εσωκομματική ψηφοφορία που διεξήχθη στην πολιτεία Νιου Χαμσάιρ για την ανάδειξη του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, με τους κεντρώους Πιτ Μπούτιτζετζ και Έιμι Κλόμπουτσαρ να καταλαμβάνουν αντίστοιχα τη δεύτερη και την τρίτη θέση, αναφέρουν οι NYTimes. Ο γερουσιαστής του Βερμόντ, επικεφαλής της πιο προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών, χαιρέτισε τη «σπουδαία» νίκη του στη δεύτερη πολιτεία όπου διεξήχθη η εσωκομματική διαδικασία «την αρχή του τέλους για τον Ντόναλντ Τραμπ» απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, που φώναζαν ρυθμικά «ο Μπέρνι κερδίζει τον Τραμπ», κρίνοντας προφανώς ότι η ρητορική του Σάντερς για ριζοσπαστική αλλαγή στις ΗΠΑ ενδέχεται να έχει περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει στην επικράτηση της αντιπολίτευσης τον Νοέμβριο
Ωστόσο η νίκη του Σάντερς, που χαρακτηρίστηκε οριακή, μάλλον καταγράφει μια παράταξη διχασμένη ανάμεσα στην προοδευτική πτέρυγα, που εκπροσωπούν ο 78χρονος γερουσιαστής του Βερμόντ και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, και τους κεντρώους, που εκπροσωπούν ο Μπούτιτζετζ, η Κλόμπουτσαρ, ο μεγάλος χαμένος στο Νιου Χάμσιρ — ήρθε πέμπτος — πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν αλλά και ο άλλοτε δήμαρχος Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Θεωρείται ότι έχουν απομείνει πέντε ή έξι διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών που έχουν πραγματικές πιθανότητες να το εξασφαλίσουν. Ο 77χρονος πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ως πρότινος φαβορί κατά τις δημοσκοπήσεις, αναχώρησε για να συνεχίσει την εκστρατεία του στη Νότια Καρολίνα, πολιτεία όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι Αφροαμερικανοί κι ευελπιστεί να κάνει ρελάνς, εξασφαλίζοντας υψηλό ποσοστό στην εσωκομματική διαδικασία που θα διεξαχθεί εκεί την 29η Φεβρουαρίου και να ενισχυθεί στη «Σούπερ Τρίτη», τον Μάρτιο. «Δεν τελείωσε, φίλοι. Μόλις άρχισε», διαβεβαίωσε αφού έφθασε στη Νότια Καρολίνα.

Για Συρία: Με κλιμάκωση των αντιποίνων εναντίον της Συρίας απείλησε τον πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ ο Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της απώλειας 13 Τούρκων στρατιωτών από πυρά του συριακού στρατού σε δύο διαδοχικά επεισόδια της τελευταίας εβδομάδας. «Δώσαμε τις απαραίτητες απαντήσεις στη συριακή πλευρά στο υψηλότερο επίπεδο. Ιδιαίτερα στην περιοχή Ιντλίμπ, πήραν αυτό που τους άξιζε. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό, θα συνεχίσουμε» τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Αγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η Δαμασκός θα καταβάλει «πολύ βαρύ τίμημα» και προανήγγειλε ότι θα ανακοινώσει λεπτομερές σχέδιο για τις τουρκικές αντιδράσεις σήμερα, Τετάρτη. Στο πεδίο των συγκρούσεων, ο κυβερνητικός στρατός της Συρίας έθεσε χθες υπό τον πλήρη έλεγχό του τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο Μ5, ο οποίος ξεκινάει από την πόλη Ντέρα, στα νότια σύνορα της χώρας και φτάνει στο Χαλέπι, στον Βορρά, περνώντας από την πρωτεύουσα Δαμασκό και άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Χομς και η Χάμα. Ηταν η πρώτη φορά από το 2012 που οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες έχασαν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας οδικής αρτηρίας. Ωστόσο, οι αντικαθεστωτικοί, που ενισχύονται και καθοδηγούνται από τον τουρκικό στρατό, δεν εννοούν να εγκαταλείψουν το τελευταίο μεγάλο οχυρό τους, την πόλη Ιντλίμπ και την ύπαιθρο που την περιβάλλει. Λίγο μετά την απώλεια ελέγχου του αυτοκινητοδρόμου, κατέρριψαν με ρουκέτα ελικόπτερο του συριακού στρατού κοντά στη Ναϊράμπ. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, οι αντάρτες πέρασαν στην αντεπίθεση και εκδίωξαν τον κυβερνητικό στρατό από την εν λόγω κωμόπολη. Η πυράκτωση στο Ιντλίμπ έχει θέσει σε κίνδυνο τη συνεννόηση ανάμεσα στη Ρωσία, που υποστηρίζει τον Ασαντ, και την Τουρκία. Χθες το βράδυ αναμενόταν τηλεφωνική επικοινωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προς εξομάλυνση της κατάστασης. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι δεν προβλέπεται συνάντηση των δύο ηγετών στο προσεχές μέλλον και ζήτησε από την Τουρκία να εφαρμόσει τις υπάρχουσες συμφωνίες για το Ιντλίμπ ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις «τρομοκρατών» εναντίον των ρωσικών και συριακών δυνάμεων. Τέλος, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε, χθες, ότι ο αριθμός των εκτοπισθέντων από τις εστίες τους τις τελευταίες 10 εβδομάδες ξεπερνά κάθε προηγούμενο στα εννέα χρόνια του συριακού εμφυλίου πολέμου. Υπολογίζεται ότι περίπου 700.000 Σύροι εκτοπίστηκαν από τον Δεκέμβριο.

Στη Γερμανία: Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι αντιμέτωπη με αντιδράσεις σε ό,τι αφορά την πρόθεση της να παραμείνει επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών και να επιβλέπει τη διαδικασία της αντικατάστασης της με όποιον εκλεγεί και που πολύ πιθανόν να γίνει ο επόμενος καγκελάριος στη χώρα, αναφέρει το Politico. Ο Αλεξάντερ Ντομπριντ, που είναι επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας στη Μπούντεσταγκ δήλωσε χθες ότι η ιδέα “είναι ιδεώδης, παράλογη και δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί”. Το θέμα δεν θα είναι αποκλειστικά γερμανικό, σχολιάζει το Politico. Από την πρώτη στιγμή που το κυβερνών κόμμα αποκτήσει νέο επικεφαλής το μεγάλο ερώτημα θα είναι για πόσο διάστημα εκείνος (ή εκείνη) θα μπορεί να παραμείνει στη “σκιά” της Μέρκελ. Οι επόμενες προγραμματισμένες εκλογές στη Γερμανία είναι το φθινόπωρο του 2021… δηλαδή σε πραγματικά πολιτικούς χρόνους… πολύ μακριά.
Η αποτυχία της Κραμπ – Καρενμπάουερ να “ελέγξει” το κόμμα όλους αυτούς τους μήνες αποδεικνύει ότι: ο διαχωρισμός ανάμεσα στο κόμμα και στην καγκελαρία ήταν λάθος, όπως και η ίδια παραδέχθηκε. Πάντως επί της ουσίας και πολιτικά μιλώντας… μάλλον η Καρενμπάουερ “σώθηκε” από αυτόν τον διαχωρισμό. Σκεφθείτε να είχε ενεργήσει τόσο άστοχα στο θέμα της κρίσης της Θουριγγίας και να ήταν καγκελάριος.
Στο μεταξύ νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στη “σκιά” του ακροδεξιού σκανδάλου στη Θουριγγία, δείχνει εντυπωσιακά κέρδη για το κόμμα της Αριστεράς και σημαντικές απώλειες για τους Χριστιανοδημοκράτες στο ανατολικό κρατίδιο. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό του δημόσιου καναλιού, MDR. Το CDU που κατηγορήθηκε για συμπλευση με το ακροδεξιό AfD στη Θουριγγία προκειμένου να εκλεγεί ο πρωθυπουργός του κρατιδίου από το κόμμα των Φιλελευθέρων, που είχε όμως λάβει μόνο 5% στις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το Αριστερό Die Linke έχει ανέβει στο 39% σχεδόν 8 μονάδες από τον Οκτώβριο. Το CDU έχει πέσει από το 21.7% στο 13%, ενώ το κόμμα των Φιλελευθέρων έχει πεσει μια μόνο μονάδα στο 4%, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έμπαινε στο τοπικό κοινοβούλιο, αν γίνονταν αύριο οι εκλογές στη Θουριγγία. Έκπληξη προκαλεί πως παρά τις έντονες αντιδράσεις για την εμπλοκή του στην εκλογή του Τόμας Κέμεριχ το AfD έπεσε από το 24% μόλις στο 23,4%.

Στη Βρετανία: Προς ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου οδεύει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με πρωταρχικό στόχο να αποκαταστήσει το κλίμα ενότητας στις τάξεις των Συντηρητικών. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεονται αύριο. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι από το ποιοι πολιτικοί θα εκδιωχθούν από την κυβέρνηση θα φανεί κατά πόσον παραμένει αμείωτη η επιρροή του στενού συμβούλου του πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς. Σύμφωνα με ένα σενάριο, ο ανασχηματισμός θα είναι περιορισμένος και θα ακολουθήσει δεύτερος πολύ ευρύτερος το φθινόπωρο, μαζί με την πολυαναμενόμενη αναδιοργάνωση των υπουργείων που προωθεί ο Κάμινγκς. Σύμφωνα με δεύτερο σενάριο, ο ανασχηματισμός θα είναι ευρύς και ενδεχομένως θα περιλαμβάνει την εκπαραθύρωση του υπ. Οικονομικών Σαχίντ Τζαβίντ, ο οποίος είχε αναλάβει το υπουργείο πριν από μόλις επτά μήνες, αναφέρει ο Guardian. Οι σχέσεις του Τζαβίντ με τον Κάμινγκς επιδεινώνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες, με τον πρώτο να θέλει να ακολουθήσει σχετικά συντηρητική δημοσιονομική πολιτική. Αντιθέτως, ο Κάμινγκς συμβουλεύει τον Τζόνσον να αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες ώστε να ενισχύσει τη χώρα ενόψει Brexit και να βοηθήσει τους Τόρις να διατηρήσουν τις έδρες που κέρδισαν στη βόρεια Αγγλία από τους Εργατικούς.
Στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε δηκτικά στις πρόσφατες δηλώσεις Τζόνσον ότι επιθυμεί εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. ανάλογη με αυτή που έχει η Αυστραλία, υπενθυμίζοντας ότι η Ενωση δεν έχει εμπορική συμφωνία με την Αυστραλία. Συγκεκριμένα η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είπε πως είναι “ολίγον έκπληκτη” που ο Μπόρις Τζόνσον επιθυμεί μια τέτοια σχέση. Τις δηλώσεις αυτές έκανε χθες ενώπιον των Ευρωβουλευτών, στο Στρασβούργο σύμφωνα με το Politico. “Η Αυστραλία αδιαμφισβήτητα είναι ένας ισχυρός και με κοινές με εμάς πεποιθήσεις εταίρος, αλλά η Ε.Ε δεν έχει εμπορική συμφωνία με την Αυστραλία. Προς το παρόν ο,τιδήποτε έχει να κάνει με εμπορικές συναλλαγές γίνεται μέσω του ΠΟΕ” είπε. “Αν το μοντέλο με την Αυστραλία είναι η βρετανική επιλογή, εμείς είμαστε εντάξει, χωρίς αμφισβήτηση. Αλλά αυτή τη στιγμή συμφωνούμε με την Αυστραλία ότι πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την κατάσταση… Φυσικά το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να συμφωνήσει με λιγότερα, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι” είπε η Φον ντερ Λάιεν. “Η Task Force είναι έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις – είναι όλα έτοιμα”. Στο μεταξύ, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ε.Ε θα ολοκληρώσουν σήμερα την εντολή, που θα δοθεί σε σχέση με τις συνομιλίες σήμερα. Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ πιθανόν να ανανεώσει την εντολή με μικρές αλλαγές προτού υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις 25 Φεβρουαρίου. Οι Ευρωπαίοι πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν το δικαίωμα παραμονής στη χώρα μετά το Brexit αλλά αρκετοί ανησυχούν ότι το σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να τους επιτρέπει να αποδεικνύουν το στάτους τους δεν θα είναι ικανοποιητικό. Οργανισμοί που βοηθούν τους πολίτες με τη συγκεκριμένη διαδικασία αναφέρουν ότι ευάλωτες ομάδες όπως ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι χαμηλής ειδίκευσης, παιδιά, άστεγοι ίσως να μην έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής ή να μην γνωρίζουν ότι θα πρέπει να καταγραφούν.

Στις Βρυξέλλες: Στη βελγική πρωτεύουσα θα βρεθούν σήμερα δήμαρχοι από την Κεντρική Ευρώπη με στόχο… να εκκινήσουν μια εκστρατεία εναντίον του λαϊκισμού. Πρόκειται για τους δημάρχους της Μπρατισλάβα, Βουδαπέστης, Πράγας και Βαρσοβίας που προωθούν τη συμμαχία “Συμφωνία Ελεύθερων πόλεων”. Όπως σχολιάζει το Politico οι δήμαρχοι προχωρούν σε μια πολύ τολμηρή κίνηση παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους στην Ε.Ε ως εναλλακτικούς εταίρους για τις εθνικές κυβερνήσεις. Το μήνυμα που ελπίζουν να μεταφέρουν είναι ότι εάν οι Βρυξέλλες συμφωνήσουν να διοχετεύουν χρήματα απευθείας στις μεγάλες πόλεις, αυτά τα κονδύλια θα δαπανηθούν έξυπνα προκειμένου να αντιμετωπιστούν αρκετά πολιτικά προβλήματα, που δημιουργούν οι ακροδεξιές πολιτικές – και φυσικά θα διασφαλίζεται ότι τα ευρωπαϊκά χρήματα δεν θα πάνε χαμένα… στη διαφθορά, που επικρατεί στις εν λόγω χώρες.

Στην Ιταλία: Την παραπομπή του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι σε δίκη με την κατηγορία της απαγωγής 131 ατόμων αναμένεται να ψηφίσει σήμερα η ιταλική Γερουσία. Πρόκειται για τους διασωθέντες στη Μεσόγειο από το σκάφος «Gregoretti» της ιταλικής ακτοφυλακής, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν επί τρεις ημέρες στα ανοικτά της Σικελίας, καθώς ο Σαλβίνι δεν επέτρεπε την αποβίβασή τους.Την άνοιξη είχε έρθει ενώπιον της Γερουσίας παρόμοια υπόθεση, που αφορούσε το σκάφος «Diciotti», στο οποίο ο εγκλωβισμός είχε διαρκέσει 15 ημέρες. Στην περίπτωση εκείνη, η Γερουσία είχε εμποδίσει τη διεξαγωγή δίκης, καθώς η Λέγκα του Σαλβίνι βρισκόταν ακόμη στην κυβέρνηση μαζί με το Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο είχε ψηφίσει υπέρ του. Σήμερα ο Σαλβίνι είναι μόνος του, ως εκ τούτου η παραπομπή σε δίκη θεωρείτο δεδομένη. Νέα παραπομπή για την υπόθεση άλλου σκάφους, του «Open Arms», αναμένεται στις 27 Φεβρουαρίου. Ο Σαλβίνι έκανε πολιτική πάνω στην εικόνα των «κλειστών λιμανιών», αλλά τώρα οι συνήγοροί του σημειώνουν ότι η ευθύνη της απόφασης βαρύνει ολόκληρη την τότε κυβέρνηση, άρα και τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε των 5 Αστέρων.

Για κορωνοϊό: Ως τον υπ’ αριθμόν 1 δημόσιο εχθρό, μια παγκόσμια απειλή εν δυνάμει χειρότερη και από την τρομοκρατία, χαρακτήρισε χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ, τον νέο κορωνοϊό που απέκτησε, αφού πρώτα σκότωσε 1.018 ανθρώπους και μόλυνε περισσότερους από 43.000 σε ολόκληρο τον κόσμο – η συντριπτική τους πλειονότητα στην Κίνα – επίσημο όνομα: Covid-19, μια ονομασία που επιλέχθηκε, σύμφωνα με τον Αντάνομ, ώστε να είναι «εύκολη στην προφορά» και ταυτόχρονα «να μη στιγματίζει μια συγκεκριμένη χώρα ή έναν λαό». Η οργή στην Κίνα πάντως εντείνεται για αυτό που πολλοί θεωρούν ως καθυστερημένη αντίδραση των Αρχών στην επιδημία, αλλά και για την προσπάθεια του καθεστώτος να φιμώσει όσους επιχείρησαν να χτυπήσουν εγκαίρως συναγερμό: ένας γνωστός κινέζος διανοούμενος έγινε το τελευταίο δημόσιο πρόσωπο που επιρρίπτει την ευθύνη για την κρίση στον κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, λέγοντας πως η εξάπλωση του φονικού κορωνοϊού «αποκάλυψε τη σάπια καρδιά της κινεζικής κυβέρνησης».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα