back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πως θα πάρετε το επίδομα γέννησης- Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Διαβάστε επίσης

Με επτά βήματα θα γίνεται η ψηφιακή δήλωση γέννησης για την καταβολή του επιδόματος των 2.000 ευρώ στους γονείς.

Σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών και Επικρατείας, η διαδικασία δήλωσης της γέννησης για τέκνα που γεννιούνται σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων, θα γίνεται μέσω του υποσυστήματος του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών» , με παράλληλη απόδοση A.M.Κ.Α.

Υπόχρεοι

Υπόχρεοι σε δήλωση γέννησης με την ψηφιοποιημένη διαδικασία, είναι οι ασκούντες τη γονική μέριμνα του τέκνου και ειδικότερα:
α) Οι γονείς του νεογνού από κοινού.
β) Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας ή εκ μέρους της υπαίτιας εγκατάλειψης του νεογνού, ο πατέρας.
γ) Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, η μητέρα του νεογνού.

Προσοχή: Στη δήλωση γέννησης καταγράφονται πέραν των βασικών στοιχείων και τα εξής:

α) Η συγκατάθεση των υπόχρεων για την λήψη φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων δεδομένων τους που τηρούνται σε μητρώα του Δημοσίου.
β) Υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των δηλωθέντων στοιχείων και των τυχόν προσκομισθέντων δικαιολογητικών.
γ) Στοιχεία επικοινωνίας των υπόχρεων (κινητό τηλέφωνο, σταθερό τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διεύθυνση κατοικίας).
δ) Το ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα, όπου δικαιούχος ή συνδικαιούχος είναι η μητέρα.
ε) Αίτηση για την χορήγηση του επιδόματος γέννησης.

Διαδικασία

1. Ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του μαιευτηρίου, δημόσιου ή ιδιωτικού, ή και της μαιευτικής κλινικής/ τμημάτων νοσοκομείων προβαίνει στην κατάρτιση της ψηφιακής δήλωσης γέννησης χρησιμοποιώντας το υποσύστημα δήλωσης γέννησης του Μητρώου Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών και τα ταυτοποιητικά έγγραφα που του προσκομίζουν οι γονείς, αντίγραφα των οποίων τηρούνται στο αρχείο του μαιευτηρίου, δημόσιου ή ιδιωτικού, ή και της μαιευτικής κλινικής/τμημάτων νοσοκομείων.

2. Ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος αναζητά από το Μητρώο Πολιτών τα απαραίτητα στοιχεία για την δήλωση γέννησης, συμπληρώνοντας στη φόρμα το ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης.

3. Στην περίπτωση που ανευρεθεί στη βάση του Μητρώου Πολιτών εγγραφή που αντιστοιχεί στα συμπληρωθέντα στοιχεία, αντλεί από το σύστημα τα ήδη σε αυτό καταχωρημένα στοιχεία.

Εάν δεν ανευρεθεί στη βάση του Μητρώου Πολιτών εγγραφή με βάση τα συμπληρωθέντα στοιχεία, τα πεδία συμπληρώνονται από τον υπάλληλο.

5. Μόλις ο υπάλληλος ολοκληρώσει την καταχώριση στο σύστημα, αποθηκεύει την δήλωση γέννησης, την οποία εκτυπώνει και δίνει προς έλεγχο στους γονείς για να επιβεβαιώσουν την ορθότητα των στοιχείων.

6. Στη συνέχεια, η εκτυπωμένη δήλωση γέννησης υπογράφεται ιδιοχείρως από τους δικαιούχους και τον ιατρό, αποθηκεύεται στο αρχείο του μαιευτηρίου, δημόσιου ή ιδιωτικού, ή και της μαιευτικής κλινικής/τμημάτων νοσοκομείων και οριστικοποιείται.

7. Το περιεχόμενο της οριστικοποιημένης έντυπης ενυπόγραφης δήλωσης ταυτίζεται με το περιεχόμενο της οριστικοποιημένης εντός του συστήματος δήλωσης. Η δήλωση, αποστέλλεται σε πραγματικό χρόνο μέσω του συστήματος στο αρμόδιο Ληξιαρχείο ως εκκρεμότητα δήλωσης.

Προσοχή: Οι διαδικασίες μετά την οριστικοποίηση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης
πραγματοποιούνται υπηρεσιακά, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή των ενδιαφερομένων, οι οποίοι ενημερώνονται από την Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε. με γραπτό μήνυμα ή/και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την οριστικοποίηση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης και τον Α.Μ.Κ.Α. του νεογνού.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα