back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΠΟΥ για Covid-19: Είναι «πάρα πολύ νωρίς» να προβλέψουμε το τέλος της επιδημίας

Διαβάστε επίσης

Είναι ακόμη «πάρα πολύ νωρίς» να προβλέψουμε το τέλος της επιδημίας που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός, που εμφανίστηκε στην Κίνα, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Πιστεύω ότι σήμερα είναι πάρα πολύ νωρίς να επιχειρήσουμε να προβλέψουμε την αρχή, τη μέση ή το τέλος αυτής της επιδημίας» δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής του τμήματος υγειονομικών εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ.

Σταθεροποίηση των κρουσμάτων

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα σταθεροποιήθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, όμως αυτή η εμφανής επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με «πολύ μεγάλη προσοχή», είπε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Αυτή η επιδημία θα μπορούσε να εξελιχθεί προς οποιανδήποτε κατεύθυνση», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης στη Γενεύη.

Ο ΠΟΥ φιλοξένησε χθες Τρίτη και σήμερα Τετάρτη στην έδρα του στη Γενεύη ένα συνέδριο με τη συμμετοχή εκατοντάδων επιδημιολόγων από ολόκληρο τον κόσμο για να συζητηθούν τα μέσα καταπολέμησης του ιού Covid-19.

ΗΠΑ: Τα διαγνωστικά τεστ των CDC δεν λειτουργούν σωστά

Τα διαγνωστικά τεστ για τον νέο κορονοϊό Covid-19 που ανέπτυξαν και έθεσαν στη διάθεση άλλων χωρών τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ, δεν λειτουργούν σωστά, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης από μια αξιωματούχο.

Τα CDC ανέπτυξαν ένα διαγνωστικό τεστ και άρχισαν στις 5 Φεβρουαρίου να το στέλνουν σε πιστοποιημένα εργαστήρια στις ΗΠΑ (και στις 50 Πολιτείες) ώστε να επιταχυνθεί ο εντοπισμός των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. Όμως, κατά τη διαδικασία επαλήθευσης των τεστ διαπιστώθηκε ότι μπορεί να έδιναν μη καταληκτικά αποτελέσματα, ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. «Ορισμένες Πολιτείες έλαβαν μη καταληκτικά αποτελέσματα από τα εργαστήρια», εξήγησε η Νάνσι Μεσονιέρ, η διευθύντρια του τμήματος αναπνευστικών παθήσεων. «Πιστεύουμε ότι το ένα από τα τρία αντιδραστήρια δεν λειτουργεί ομαλά. Για αυτό το ξανακατασκευάζουμε», πρόσθεσε.

Την Τρίτη η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι 36 χώρες παρήγγειλαν αυτά τα τεστ. Με το κάθε σετ μπορούν να εξεταστούν 700-800 δείγματα. Αφού αρχικά ανέφεραν ότι είχε αρχίσει η αποστολή των σετ στα διεθνή εργαστήρια, τα CDC είπαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη, εξαιτίας του προβλήματος που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ.

Προς το παρόν, όπως συμβαίνει και από την αρχή της επιδημίας, όλα τα τεστ στις ΗΠΑ γίνονται στην Ατλάντα, στην έδρα των CDC.

Μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ έχουν εντοπιστεί 13 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-2019.

Μνούτσιν: Μέχρι το 2020 οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία του νέου κορονοϊού δεν θα διαρκέσουν πέραν του 2020, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας, σε μια ακρόαση που είχε ως θέμα τον προϋπολογισμό της αμερικανικής κυβέρνησης, ο υπουργός είπε ότι ο Covid-19 δεν θα επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

«Δεν αναμένω ότι ο κοροναϊός θα έχει κάποια επίπτωση πέραν της φετινής χρονιάς», είπε. Προκειμένου να εκτιμήσει τις συνολικές συνέπειες του κοροναϊού στην Κίνα, ο Μνούτσιν διευκρίνισε ότι χρειάζεται να δει τα δεδομένα των επόμενων 3-4 εβδομάδων.

Βρετανία: Στα 9 αυξήθηκαν τα κρούσματα του κορονοϊού

Εν τω μεατξύ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Βρετανία αυξήθηκαν στα 9, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι βρετανικές αρχές, διευκρινίζοντας ότι ο τελευταίος ασθενής που εντοπίστηκε προσβλήθηκε από τον ιό στην Κίνα.

«Άλλος ένας ασθενής στην Αγγλία βγήκε θετικός στον νέο κορονοϊό (Covid-19), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο στα 9», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κρις Γουίτι, ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Αγγλίας.

Ο ασθενής έχει μεταφερθεί σε εξειδικευμένο νοσηλευτικό κέντρο στο Λονδίνο.

Ακυρώθηκε το MWC Barcelone 2020

Την ακύρωση του μεγαλύτερου διεθνούς συνεδρίου και έκθεσης ψηφιακών επικοινωνιών και νέων τεχνολογιών στον κόσμο, του Mobile World Congress, που θα γινόταν σε λίγες μέρες στη Βαρκελώνη, ανακοίνωσε η GSMA, διοργανωτής της έκθεσης.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες, εταιρίες-κολοσσοί όπως οι Amazon, Ericsson, Facebook, Sony, Intel, Cisco, LG και πολλές άλλες είχαν ανακοινώσει ότι αποσύρουν την συμμετοχή τους από το κορυφαίο γεγονός λόγω των έντονων ανησυχιών από την εμφάνιση του νέου ιού.

Στο συνέδριο είχαν δηλώσει συμμετοχή περισσότερες από 2.500 εταιρίες από 200 χώρες, ενώ την έκθεση επισκέπτονται περισσότεροι από 110.000 επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου, καθώς και 3.500 δημοσιογράφοι.

Στην έκθεση είχε δηλώσει συμμετοχή για όγδοη συνεχόμενη χρονιά και η Ελλάδα, με εθνικό περίπτερο.

Πηγή: AΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα