back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συριακά «σύννεφα» στις ρωσοτουρκικές σχέσεις

Διαβάστε επίσης

Το αδιέξοδο στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, με αφορμή την κατάσταση στην Ίντλιμπ της Συρίας αναδεικνύουν οι σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε την Άγκυρα ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την Μόσχα για την “εξουδετέρωση” των τρομοκρατών στην Ίντλιμπ και χαρακτήρισε απαράδεκτες και αντίθετες στο πνεύμα των συμφωνιών της τουρκικές επιθέσεις.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε γνωστό ότι τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Μόσχα τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει την κλιμάκωση της έντασης στην Ίντλιμπ, ενώ πρόσθεσε ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις επιχειρήσεις που διεξάγει στην περιοχή ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Ρωσίας.

Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε ότι “το συριακό καθεστώς και οι ρωσικές δυνάμεις που το υποστηρίζουν επιτίθενται αδιάκοπα σε αμάχους, διαπράττουν σφαγές και αιματοχυσίες”, ενώ απείλησε ότι “αν υπάρξει ο παραμικρός τραυματισμός στρατιώτη μας σε θέση παρατήρησης ή αλλού, θα πλήττουμε τις δυνάμεις του καθεστώτος παντού από σήμερα, ανεξάρτητα από τα σύνορα της Ιντλίμπ ή τις προβλέψεις της [ρωσοτουρκικής] συμφωνίας του Σότσι. Θα το πράξουμε χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε απαραίτητα μέσα, στον αέρα ή στο έδαφος, χωρίς να διστάσουμε, χωρίς να επιτρέψουμε οποιαδήποτε χρονοτριβή”.

“Παρακολουθούμε συγκρούσεις μεταξύ του συριακού καθεστώτος και των τουρκικών δυνάμεων, χωρίς να υπολογίζουμε τον κίνδυνο να δούμε Τούρκους και Ρώσους στρατιώτες να αντιπαρατίθενται. Οι εντάσεις αυτές ενδέχεται με τη σειρά τους να προκαλέσουν μια πιο ευρεία περιφερειακή σύρραξη. Η εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν Άγκυρα και Μόσχα πρέπει να εφαρμοστεί”, επεσήμαινε σε χθεσινοβραδινή ομιλία του προς τους ευρωβουλευτές ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ καλώντας τους Ευρωπαίους να αναλάβουν πρωτοβουλίες. “Περάσαμε πολλά χρόνια στη διάρκεια των οποίων λέγαμε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση στη Συρία και τελικά υπήρξε στρατιωτική λύση. Υπήρξε, από ποιον; Από αυτούς που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική ισχύ”, κατήγγειλε ο Μπορέλ.

Εν τω μεταξύ, συγκρούσεις με έναν νεκρό ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές πιστές στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κοντά στο Καμισλί, στην βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η σύντομη αυτή και σπάνια χερσαία αντιπαράθεση ξέσπασε κατά την “ακούσια” διέλευση μιας αμερικανικής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής από το χωριό Χερμπάτ Άμο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Επιπλέον, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον μια επιδρομή στην περιοχή Χάσακα στην βορειοανατολική Συρία, επεμβαίνοντας μετά από επεισόδιο επί του εδάφους. Συγκεκριμένα ένας άμαχος και άλλος ένας τραυματίστηκε όταν οι αμερικανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που σταμάτησαν τα αμερικανικά οχήματα σε σημείο ελέγχου ανατολικά του Καμισλί.

Νewsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα