back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γερμανία: Απέλαση δεκάδων αιτούντων άσυλο στην Καμπούλ

Διαβάστε επίσης

Μια ομάδα 31 αιτούντων άσυλο που οι αρχές της Γερμανίας έκριναν ότι δεν δικαιούνταν προστασία και απέλασαν έφθασε στην Καμπούλ αεροπορικώς το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε αξιωματούχος του αφγανικού υπουργείου Προσφύγων και Επαναπατρισμών.

Το αεροσκάφος που τους μετέφερε προσγειώθηκε στις 07:00 (τοπική ώρα, 05:30 ώρα Ελλάδας), πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Αυτή ήταν η 32η πτήση με απελαθέντες από τη Γερμανία στο Αφγανιστάν από τον Δεκέμβριο του 2016. Έκτοτε, συνολικά 868 πρόσφυγες, οι αιτήσεις των οποίων να τους χορηγηθεί άσυλο απορρίφθηκαν, έχουν επαναπατριστεί.

Οι απελάσεις αυτές είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες στη Γερμανία. Οι επικριτές της πολιτικής που εφαρμόζεται τονίζουν ότι η κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα είναι πολύ επικίνδυνη για να επαναπροωθούνται εκεί αιτούντες άσυλο.

Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν και άλλες οργανώσεις τζιχαντιστών εξαπολύουν σχεδόν καθημερινά επιθέσεις οι οποίες πολύ συχνά προκαλούν θύματα μεταξύ των αμάχων. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και άμαχοι, σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν προχθές Τρίτη.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Τανταμίτσι Γιαμαμότο, ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί από το 2009 στη χώρα έχει ξεπεράσει τους 100.000.

New York Times

Χθες, οι «New York Times» ανέφεραν σε δημοσίευμά τους ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «ενέκρινε καταρχήν υπό όρους» την ειρηνευτική συμφωνία της κυβέρνησής του με τους Ταλιμπάν. Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, που μετέδωσε την ίδια πληροφορία, ανακάλεσε αργότερα.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι χαιρέτιζε την «αξιοσημείωτη πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον με τους Ταλιμπάν, εξηγώντας ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο τον ενημέρωσε ότι το κίνημα των ισλαμιστών ανταρτών δέχθηκε να υπάρξει «σημαντική» και «διαρκής» μείωση του επιπέδου της βίας.

Η συμφωνία ΗΠΑ – Ταλιμπάν εκτιμάται πως θα συμπεριλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση μέρους τουλάχιστον των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα εγγυήσεις των ισλαμιστών ότι το αφγανικό έδαφος δεν θα χρησιμοποιείται πλέον για να σχεδιάζονται τρομοκρατικές ενέργειες στο εξωτερικό.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα