back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νάνα Μούσχουρη στον Αθήνα 9.84: Το ραδιόφωνο ήταν για μένα οδηγός

Διαβάστε επίσης

Για τη σχέση της με το ραδιόφωνο  και το ρόλο που έπαιξε το συγκεκριμένο μέσο στην καριέρα της μίλησε σήμερα, παγκόσμια ημέρα Ραδιοφώνου,  στον Αθήνα 9.84 και τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη , ένας απο τους παγκόσμιους μύθους του τραγουδιού, η Νάνα Μούσχουρη.

«Για μένα το ραδιόφωνο ήταν οδηγός. Ο πατέρας μου ήταν μηχανικός κινηματογράφου και μου είχε φτιάξει ένα χειροποίητο ραδιόφωνο. Άκουγα όλες τις παγκόσμιες φυσιογνωμίες του τραγουδιού. Από το ραδιόφωνο μάθαινα ξένα τραγούδια , χωρίς να μιλάω ξένες γλώσσες» τόνισε η διάσημη Ελληνίδα ερμηνεύτρια.

Και πρόσθεσε : “Στην Ελλάδα το ραδιόφωνο ήταν πολύ σημαντικό . Όλα τα νέα τα μαθαίναμε από αυτό. Γράφτηκα στο Ωδείο και παράλληλα ξεκίνησα να πηγαίνω σε ραδιοφωνικές εκπομπές , στις οποίες τραγουδούσαν ζωντανά γνωστοί καλλιτέχνες της εποχής, όπως η Μαίρη Λίντα, ο Τόνυ Μαρούδας, ο Νίκος Γούναρης, αλλά και σε κυριακάτικες μουσικές εκδηλώσεις σε κινηματογράφους, όπου γίνονταν συναυλίες και διάφορα παιχνίδια. Έπαιζε, για παράδειγμα, ο Μίμης Πλέσσας ένα τραγούδι στο πιάνο κι έπρεπε να το μαντέψεις.Ύστερα σου έλεγε, «έλα να το τραγουδήσεις».

Σε ένα από αυτά τα ραδιοπαιχνίδια βρήκα τη μελωδία και ερμήνευσα το τραγούδι. Τους άρεσα. Κάποιος από το ραδιόφωνο μου είπε να δώσω εξετάσεις στη ραδιοφωνία, για να περάσω ως καλλιτέχνης και να τραγουδώ. Έδωσα εξετάσεις και δύο φορές απέτυχα. Τραγουδούσα ξένα τραγούδια . Ο Κώστας Γιαννίδης με συμβούλεψε να τραγουδήσω ελληνικά . Το έκανα και πέρασα -την τρίτη φορά- τις εξετάσεις. Σιγά – σιγά συμμετείχα σε εκπομπές και είχα συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα, ο οποίος και με ανακάλυψε στο ραδιόφωνο και με τον Μάνο Χατζηδάκη.` Το 1959 στο πρώτο φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού κέρδισα με το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα ” Το Αστεράκι μου”.

Το 1960 συμμετείχα στο Φεστιβάλ της Βαρκελώνης και κατέκτησα το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Τραγουδιού με το τραγούδι «Ξύπνα αγάπη μου» του Κώστα Γιαννίδη. Η βράβευση αυτή αποτελεί και την αρχή της διεθνούς καριέρας μου, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν πουληθεί πάνω από 300.000.000 αντίτυπα δίσκων. Στη Βαρκελώνη με άκουσαν για πρώτη φορά ο Quincy Jones και ο Michel Legrand. Το 1962 ο σπουδαίος μουσικός της Τζαζ και κορυφαίος δισκογραφικός παραγωγός Quincy Jones ηχογραφεί τον πρώτο μου δίσκο με κλασσικά αμερικανικά τραγούδια , που έχει τίτλο: «The girl from Greece sings».

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα