back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στο Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Βασικά θέματα: Η συνεχιζόμενη άνοδος του αριθμού των νεκρών λόγω του νέου κορωνοϊού αλλά και των κρουσμάτων τόσο στην Κίνα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για κορωνοϊό: Στους 242 έφθασαν νεκροί από τον νέο κορωνοϊό (Covid – 19) σημειώθηκαν χθες στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, σημειώνοντας αριθμό ρεκόρ θανάτων σε μια μέρα από το ξέσπασμα του ιού, αναφέρει το BBC. Την ίδια ώρα υπήρξε τεράστια άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων που φθάνουν πλέον τους 14,840. Η επαρχία Χουμπέι άλλαξε τον τρόπο διάγνωσης του ιού και ίσως σε αυτό να οφείλεται και η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο. Συνολικά ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα έχει ξεπεράσει τους 1,350 ενώ τα κρούσματα έφθασαν τους 60.000. Ο ιός… έχει και πολιτικές συνέπειες καθώς χθες ο γ.γ του Κομμουνιστικού Κόμματος στην επαρχία Χουμπέι αντικαταστάθηκε από τον συνάδελφό του… επικεφαλής του κόμματος στη Σαγκάη. Την ίδια ώρα έχουν “παραιτηθεί” από τη θέση εργασίας τους δεκάδες αξιωματούχοι στον χώρο της Υγείας.
Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη εστία του Covid-19 εκτός της Κίνας εντοπίζεται στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει σε καραντίνα από τις αρχές Φεβρουαρίου ανοιχτά της Γιοκοχάμα, στην Ιαπωνία αναφέρει η DW. Ακόμη 40 κρούσματα, ανάμεσά τους και ένας ιάπωνας αξιωματούχος υπεύθυνος για την καραντίνα, εντοπίστηκαν χθες μεταξύ των περίπου 3.700 επιβαινόντων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 175. Ενδεικτικό του φόβου που επικρατεί είναι πως ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο, το MS Westerdam, με 1.455 επιβάτες και 802 μέλη πληρώματος, προσπάθησε να δέσει διαδοχικά στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, το Γκουάμ και τις Φιλιππίνες για να προσκρούσει στην άρνηση των Αρχών – παρότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κρούσμα του ιού πάνω του. Τελικά, το πλοίο θα δέσει σήμερα και οι επιβάτες θα αποβιβαστούν στην Καμπότζη. Ερωτηθείς σχετικά με τις εκτιμήσεις ότι η επιδημία μπορεί να έχει τελειώσει μέχρι τον Απρίλιο, ο δρ Μάικλ Ράιαν, αξιωματούχος του ΠΟΥ, δήλωσε χθες πως θα ήθελε πολύ να μπορεί να προβλέπει το μέλλον, αλλά “πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”.

Για προσφυγικό: «Ευρωπαίοι πολιτικοί ανησυχούν για δραματική άνοδο των προσφύγων και μεταναστών, την ώρα που οι διενέξεις κοντά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ εντείνονται, σημειώνει η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο “Φόβοι για νέα κύματα προσφύγων”. Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα στον υπότιτλο «η ΕΕ δεν έχει καταλήξει ακόμα σε μια κοινή στρατηγική διαχείρισης του προσφυγικού. Το 2020 ίσως αποδειχθεί καθοριστικό». Διαβάζουμε: «Όταν η Τουρκία εκφράζει ανησυχίες για νέα κύματα προσφύγων από τη Συρία τότε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακούν πάντα με προσοχή. Πληροφορίες της Handelsblatt θέλουν τον γερμανό υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ να προειδοποιεί γερμανούς βουλευτές ότι “θα βιώσουμε ένα δεύτερο 2015”, εννοώντας προφανώς μια νέα προσφυγική κρίση. Ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα ότι “χρειαζόμαστε επειγόντως ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο. Η μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου της ΕΕ βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο”. Ο έλληνας πολιτικός ελπίζει ότι η προσφυγική κρίση του 2015 δεν θα επαναληφθεί: “Πρέπει όμως να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο”, προειδοποιεί και ζητά ένα δεσμευτικό μηχανισμό αναδιανομής μεταναστών σε όλες τις χώρες-μέλη. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ελπίζει στη στήριξη Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας και των σκανδιναβικών χωρών και εκτιμά ότι “ένας νέος μηχανισμός, καθώς και μια ενιαία πολιτική ασύλου θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2020″».

Στην Ιταλία: Στην άρση της ασυλίας του ακροδεξιού ηγέτη της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι προχώρησε χθες η ιταλική Γερουσία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια δίκη που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του, όπως σχολιάζει ο ιταλικός Τύπος. Συγκεκριμένα, ο Σαλβίνι κατηγορείται για απαγωγή και παράνομο αποκλεισμό μεταναστών στη θάλασσα, πέρυσι, όταν δεν άφησε ένα πλοιάριο της ακτοφυλακής να καταπλεύσει σε ιταλικό λιμάνι. Η χθεσινή απόφαση δίνει το πράσινο φως σε εισαγγελείς της Σικελίας να του απαγγείλουν τις σχετικές κατηγορίες που αφορούν τα εμπόδια που πρόβαλε επί έξι συναπτές ημέρες σε 100 και πλέον μετανάστες για την αποβίβασή τους, προτού άλλες χώρες της Ε.Ε. δεχθούν να τους φιλοξενήσουν. Ο Σαλβίνι αντιμετωπίζει 15ετή κάθειρξη αν καταδικαστεί. Παράλληλα, είναι πιθανό να του στερηθεί το δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και να καταλάβει πολιτικό αξίωμα, κατακρημνίζοντας τη φιλοδοξία του να ηγηθεί μιας μελλοντικής κυβέρνησης. Παίρνοντας τον λόγο στην ολομέλεια της Γερουσίας της Ρώμης, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψηφοφορίας, ο Σαλβίνι διακήρυξε πως «η υπεράσπιση των συνόρων ήταν χρέος μου. Η υπεράσπιση της πατρίδας είναι ιερό χρέος και θεωρώ ότι αυτό έπραξα. Πάντως δεν ζητώ να με βραβεύσουν και αν πρέπει να γίνει δίκη, ας γίνει». Παράλληλα επανάλαβε για ακόμη μία φορά ότι θεωρεί πως οι αποφάσεις σχετικά με τους μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο «Γκρεγκορέτι» ελήφθησαν από όλη την προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση και όχι μόνον από τον ίδιο. «Χρειάζεστε ένα πειραματόζωο; Είμαι εδώ. Δεν ανησυχώ για τον εαυτό μου, αλλά για τα όσα θα διαβάσουν αύριο τα παιδιά μου στον Τύπο», δήλωσε επίσης ο Σαλβίνι. Σύμφωνα, πάντως, με μεγάλο μέρος των Ιταλών αναλυτών, ο ηγέτης της Λέγκας επιδιώκει την παραπομπή του σε δίκη για να μπορέσει να την εκμεταλλευθεί προς όφελός του και να παρουσιαστεί ως θύμα πολιτικής δίωξης.
Οι Αριστεροί στην Ιταλία… ίσως βρήκαν τη δική τους Alexandria Ocasio-Cortez (βουλευτής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ) — και μάλιστα πρόκειται για ένα πρόσωπο ιδιαίτερα γνώριμο στις Βρυξέλλες, σχολιάζει το Politico. Η πρώην ευρωβουλευτής, Έλι Σλέιν, 34 ετών σημείωσε την πρώτη της εκλογική επιτυχία στις περιφερειακές εκλογές στην Εμίλια Ρομάνια, τον περασμένο μήνα. Το κίνημά της “Θαρραλέο” μετρά σχεδόν τρεις μήνες ζωής αλλά κέρδισε σχεδόν 4% των ψήφων ενισχύοντας το ρεύμα των αριστερών κομμάτων έναντι τις ακροδεξιάς, που επιχειρούσε να πάρει τον έλεγχο στην εν λόγω περιφέρεια.

Για Συρία: Την ώρα που στην Ιντλίμπ κλιμακώνεται η ένοπλη αντιπαράθεση, η Συρία βρίσκεται, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας, αντιμέτωπη με μια «ανθρωπιστική καταστροφή». Σε δηλώσεις, που δημοσιεύονται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν», o υπουργός αποδίδει ευθύνες για την κλιμάκωση στην περιοχή σε Ρωσία και Τουρκία ζητώντας τον τερματισμό των επιχειρήσεων. Ο Χάικο Μάας τονίζει ότι «στη ρωσοτουρκική διένεξη που λαμβάνει χώρα στις πλάτες των Σύρων θα υπάρξουν μόνο χαμένοι. Για το λόγο αυτό απαιτείται μια πολιτική λύση έτσι ώστε η τουρκική επέμβαση στη Συρία να περάσει στην ιστορία». Παράλληλα ο γερμανός υπουργός εκφράζει την ανησυχία του για «νέα μεγάλα κύματα προσφύγων. Οι άνθρωποι θα φθάσουν κατ΄ αρχήν στην Τουρκία όπου ήδη ζουν τρία εκατομμύρια μετανάστες. Μια τέτοιου είδους κλιμάκωση θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί», καταλήγει ο Χάικο Μάας.

Στη Βρετανία: Η Daily Mail αναφέρει πως ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με “σοβαρά ερωτηματικά” σχετικά με διακοπές που έκανε στην Καραϊβική στη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς, περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν ποιος πλήρωσε τα έξοδα για το συγκεκριμένο ταξίδι.
Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, ο χορηγός του κόμματος των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Ρος συνιδρυτής της αλυσίδας Carphone Warehouse κάλυψε το κόστος των 15,000 στερλινών των διακοπών του Βρετανού πρωθυπουργού στο Mustique. Όμως, εκπρόσωπος του κ Ρος δήλωσε χθες στην Mail πως αυτό που βασικά έκανε ήταν να κάνει κράτηση για μια συγκεκριμένη βίλα και πως δεν ανέλαβε το κόστος του ταξιδιού.
Το κόμμα των Εργατικών ζήτησε από ειδική επιτροπή στο Κοινοβούλιο να ερευνήσει την πηγή της χορηγίας αναφέρει ο Independent. Πάντως το πρωθυπουργικό γραφείο επιμένει ότι όλα τα απαιτούμενα στοιχεία διαφάνειας υπάρχουν και θα δημοσιευθούν.

Σε ό,τι αφορά το Brexit οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της Ε.Ε συζήτησαν χθες για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο σε ό,τι αφορά τη συμφωνία εμπορίου χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την “εντολή” που θα δοθεί στον Μισέλ Μπαρνιέ, τον εκπρόσωπο της Ένωσης σε αυτές τις συνομιλίες. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου την Παρασκευή. Ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία για το κείμενο αλλά όχι τόσο για τις προβλέψεις, που θα αφορούν το “πεδίο” των διαπραγματεύσεων. Αυτές οι προβλέψεις είναι τόσο ευαίσθητης φύσεως που θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο Politico. Και ενώ κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι ικανοποιημένες από το παρόν κείμενο, η Γαλλία ιδιαίτερα θέλει να γίνουν κάπως πιο “φιλόδοξες”. Ο στόχος είναι να υιοθετηθεί το κείμενο από τους υπουργούς Εξωτερικών στις 25 Φεβρουαρίου. Ενώ δεν υπάρχει ακόμα συμβιβασμός ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ε.Ε ωστόσο στο Ευρωκοινοβούλιο, το νεότερο ψήφισμα για το Brexit υιοθετήθηκε με πλειοψηφία 543 ψήφων. Η κίνηση αυτή είναι μια καλή αντανάκλαση της προσέγγισης που θα υιοθετήσει η Ε.Ε στην επόμενη φάση της σχέσης της με τη Βρετανία.

Για Ελλάδα – ομόλογα: «Μέχρι πριν λίγο καιρό τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονταν σκωπτικά “ουζο-ομόλογα”, μιας και η απόδοσή τους, γύρω στο 35%-40%, θύμιζε το ποσοστό αλκοόλης του ούζου, γράφει η διαδικτυακή Die Welt με τίτλο “Και ξαφνικά τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται ασφαλής τοποθέτηση”: Από σήμερα όμως τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα έπρεπε να ονομάζονται ομόλογα Sinaris, μια γαλλική εκδοχή του ούζου χωρίς αλκοόλ. Και πράγματι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έπεσε για πρώτη φορά στην σύγχρονη οικονομική ιστορία κάτω του 1% και συγκεκριμένα στο 0,97%. Τo Spiegel Online σημειώνει ότι «η μεγάλη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα οφείλεται στο ότι οι επενδύσεις με απόδοση έχουν γίνει πλέον σπάνιες. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη με την οποία αντιμετωπίζουν πλέον οι επενδυτές την Ελλάδα. Καθοριστική για την εξέλιξη αυτή είναι η πολιτική μεταρρυθμίσεων και λιτότητας, η οποία συνέβαλλε στη βελτίωση της ελληνικών δημοσιονομικών»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα