back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνεχίζεται ο διπλωματικός “μαραθώνιος” με θέμα αιχμής το τουρκολιβυκό σύμφωνο – Στην Αλγερία σήμερα ο Νίκος Δένδιας

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζεται ο διπλωματικός “μαραθώνιος” με θέμα αιχμής το τουρκολιβυκό σύμφωνο – Στην Αλγερία σήμερα ο Νίκος Δένδιας.

Στη δεύτερη φάση του διπλωματικού “μαραθωνίου” προχωρά η κυβέρνηση με θέμα αιχμής το μνημόνιο Τουρκίας – Τρίπολης για την ΑΟΖ με τον Νίκο Δένδια να μεταβαίνει σήμερα στην Αλγερία για συνομιλίες με τον ομόλογό του, Σάμπρι Μπουκαντούμ, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της χώρας.
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής πάντως επανέλαβε πως στόχος της Αθήνας σε σχέση με την Άγκυρα είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση με τη Λιβύη ο κ Δένδιας είπε πως ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων “για τη σειρά επαφών με τις τρίτες χώρες και τη δημιουργία μετώπου κατανόησης και κοινής αντίληψης έναντι της κατάφορης παραβίασης του διεθνούς δικαίου που συνιστούν οι συμφωνίες Τουρκίας- Τρίπολης. Η επίσκεψη Χάφταρ στη χώρα μας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή”.
Ο κ. Δένδιας αύριο θα μεταβεί στο Μόναχο για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, όπου αναμένεται να έχει άτυπες συναντήσεις για το θέμα αυτό. Δεν έχει πάντως προγραμματιστεί συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθώς, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές “οι σημερινές συνθήκες δεν το επιτρέπουν”.

Διάσκεψη του Βερολίνου

Στο Μόναχο, πάντως, θα πραγματοποιηθεί παράλληλα μια ακόμα συνάντηση της “Διάσκεψης του Βερολίνου” για τη Λιβύη με όσους συμμετείχαν στην προηγούμενη συνάντηση, πριν από ένα μήνα.
Όσον αφορά το θέμα αυτό, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι η εν λόγω διαδικασία δεν ξεκίνησε επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης και είχε προηγουμένως αξιολογηθεί με τρόπο που δεν οδήγησε στη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, ενώ τόνισε ότι η Διαδικασία του Βερολίνου δεν κατάφερε να σημειώσει επιτυχία ούτε σε ότι αφορά την κατάπαυση του πυρός. “Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους Γερμανούς – και πιθανότατα έχει γίνει δεκτό- ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία όμως περνάει στα Ηνωμένα Έθνη”, τόνισε και πρόσθεσε: “Θεωρώ ότι η ελληνική διπλωματία έχει καταγράψει τις περισσότερες διμερείς και πολλαπλές επαφές από οποτεδήποτε”.

Σ.Α: Κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

Την ίδια ώρα, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες ενέκρινε ψήφισμα που ζητά “μόνιμη εκεχειρία”, που θα διαδεχθεί μια εύθραυστη ανακωχή στη χώρα αυτή που τηρείται από τον Ιανουάριο. Το κείμενο, που συντάχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, εγκρίθηκε με 14 από τους 15 ψήφους. Η Ρωσία απείχε.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα