back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Το ΄21 με Playmobil στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Διαβάστε επίσης

Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil

Με μεγάλη επιτυχία και έντονο ενδιαφέρον από μικρούς και μεγάλους συνεχίζεται η έκθεση «Το ’21 αλλιώς» στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

20.000 άτομα, μέχρι σήμερα, και δύο με τρία σχολεία την ημέρα, επισκέπτονται την έκθεση, η οποία αποτελείται από τρισδιάστατες απεικονίσεις, από Playmobil, οι οποίες αναπαριστούν, με εντυπωσιακή λεπτομέρεια, σκηνές και ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του ’21.

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα με το πλήρωμά της, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, η έξοδος του Μεσολογγίου, η μάχη της Τριπολιτσάς, είναι μερικά μόνο από τα διοράματα (τρισδιάστατες απεικονίσεις σκηνών), κατασκευασμένα με φιγούρες και εξαρτήματα Playmobil που περιλαμβάνει η έκθεση.

Ο στόχος

«Οι αντιδράσεις είναι πολύ θετικές. Το κοινό είναι ενθουσιασμένο και ιδίως τα παιδιά όλων των ηλικιών» λέει στον Αθήνα 9.84 η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Νατάσα Καστρίτη. «Έχουμε δει ακόμα και ακραίες αντιδράσεις από παιδιά μικρότερης ηλικίας, να κλαίνε και να μη θέλουν να φύγουν. Τα μεγαλύτερα βγαίνουν από την έκθεση ικανοποιημένα. Στο βιβλίο εντυπώσεων πολλά παιδιά γράφουν, πως είδαν με άλλο μάτι το κεφάλαιο ιστορία και πως πέρασαν καλά. Επίσης από εκπαιδευτικούς ακούμε πολύ θετικά σχόλια. Όταν ετοιμάζαμε την έκθεση σκεφτήκαμε ότι αν τα παιδιά επέστρεφαν σπίτι τους και πάιζαν την ιστορία με τα παιχνίδια τους, με αφορμή αυτήν την έκθεση, θα ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία. Πραγματικά υπάρχουν παιδάκια, που φτιάχνουν τις δικές τους φιγούρες και μας τις φέρνουν, δηλ., φτιάχνουν τον δικό τους Κολοκοτρώνη, την δική τους Μπουμπουλίνα».

Στόχος της έκθεσης είναι μια πρωτότυπη, εντυπωσιακή και ιστορικά τεκμηριωμένη προσέγγιση της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, που θα απευθύνεται πρωτίστως στις νεαρές ηλικίες αλλά θα μπορούν να παρακολουθήσουν ευχάριστα και οι ενήλικες.

«Ψάχναμε εν΄όψει των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, να ανανεώσουμε και να φέρουμε νέο κοινό στο μουσείο, κοινό που σε διαφορετικές συνθήκες πιθανότατα να μην ερχόταν. Αφού είδαμε ότι τα Playmobil έχουν την δυνατότητα διοραμάτων σκεφτήκαμε ότι θα ήταν μια καλή ιδέα να προχωρήσουμε σε μια τέτοια έκθεση και να απευθυνθούμε τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες» εξηγεί η κα Καστρίτη.

Εντυπωσιακή, λεπτομερής αναπαράσταση

Η έκθεση ξεκινά με μια αναπαράσταση του Παρθενώνα στην αρχική του μορφή, μια κατασκευή αποκλειστικά από κομμάτια Playmobil System-X, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

Περισσότεροι από 80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, φιλέλληνες και Οθωμανοί, άνδρες και γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, αποδίδονται σε φιγούρες Playmobil  και παρουσιάζονται συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους.

20 διαφορετικά διοράματα καθένα από τα οποία αποτελεί και μία ξεχωριστή ενότητα απεικονίζοντας σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821.

Συντελεστές

Το σχεδιασμό και την γενική εποπτεία της έκθεσης έχουν οι επιμελήτριες του Μουσείου: Νατάσα Καστρίτη (Ιστορικός Τέχνης) Παναγιώτα Παναρίτη (Αρχαιολόγος) και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου (Ιστορικός).

Για την κατασκευή των διοραμάτων εργάστηκαν οι συλλέκτες Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή. Για την κατασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 1300 φιγούρες, αξεσουάρ και άλλα στοιχεία PLAYMOBIL, που είτε παρείχε η εταιρεία είτε διέθεσαν οι ίδιοι.

Τις φιγούρες ειδικής κατασκευής που απεικονίζουν ιστορικά πρόσωπα σχεδίασε και κατασκεύασε ο Στέλιος Μυλωνάς, χρησιμοποιώντας υλικό από την δική του συλλογή.

Info

  • Τρίτη- Κυριακή, 9:00-14:00
  • Είσοδος Ελεύθερη
  • Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τον Μάιο του 2020.
  • Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Σταδίου 13)

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα