back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καμερούν: Ενοπλοι σκότωσαν 22 πολίτες σε χωριό

Διαβάστε επίσης

Ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν 22 πολίτες του Καμερούν, ανάμεσά τους 14 γυναίκες και παιδιά, σε χωριό επαρχίας όπου ζουν μέλη της αγγλόφωνης μειονότητας.

Η επίθεση έγινε την Παρασκευή και το βράδυ της Κυριακής ο ΟΗΕ ενημέρωσε για την επίθεση το Γαλλικό Πρακτορείο. Η αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγόρησαν την κυβέρνηση και τον στρατό, ο οποίος μάχεται τα τελευταία τρία χρόνια εναντίον αυτονομιστικών οργανώσεων της αγγλόφωνης μειονότητας, πως ευθύνονται για το μακελειό. Εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων του Καμερούν το διέψευσε κατηγορηματικά ερωτηθείς από το AFP.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν γυναικόπαιδα», τόνισε μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο ο Τζέιμς Νάναν, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών για τις περιοχές του βορειοδυτικού και του νοτιοδυτικού Καμερούν. Σκοτώθηκαν «τουλάχιστον 22» άνθρωποι, «ανάμεσά τους 14 παιδιά, συμπεριλαμβανομένων 11 κοριτσιών, εννέα μικρότερων από 5 ετών, μια έγκυος μητέρα και δύο γυναίκες που είχαν μαζί τους τα παιδιά τους», συμπλήρωσε ο Νάναν.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε την Παρασκευή περί τις 14:00 στο χωριό Ντούμπο, διευκρίνισε ο Νάναν, η ομάδα του οποίου συγκέντρωσε «πολλές μαρτυρίες» που επιτρέπουν να συναχθεί αυτός ο απολογισμός.
Τόπος φονικών μαχών το δυτικό Καμερούν

Το βορειοδυτικό και το νοτιοδυτικό Καμερούν έχουν μετατραπεί εδώ και τρία χρόνια σε θέατρο φονικών μαχών μεταξύ στρατιωτικών και ένοπλων αυτονομιστών. Στις μάχες, καθώς και στις ωμότητες και τα εγκλήματα που διαπράττονται κι από τις δύο πλευρές σύμφωνα με διεθνείς ΜΚΟ, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 3.000 άνθρωποι, ενώ πάνω από 700.000 άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το Κίνημα για την Αναγέννηση του Καμερούν, ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, «καταδίκασε τη σφαγή» γυναικών και παιδιών με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Το «δικτατορικό καθεστώς» και ο «ανώτατος ηγέτης των δυνάμεων ασφαλείας και άμυνας είναι κύριοι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα αυτά», σύμφωνα με το κόμμα. Το Κίνημα είναι το κόμμα του Μορίς Καμτό, που ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2018 από τον Πολ Μπιγιά, τον αμετακίνητο αρχηγό του κράτους, 86 ετών, τα 37 από τα οποία βρίσκεται στην εξουσία στο Καμερούν.

«Όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες κατηγορούν τον στρατό» για το μακελειό, ανέφερε μέσω Twitter η Εντίθ Κα Ουαλά, υποψήφια για την προεδρία το 2011.

«Ψευδές», απάντησε απλά ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο χθες Κυριακή εκπρόσωπος του στρατού.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα