Κορυφώνεται η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων για το ασφαλιστικό

0
268

Κορυφώνεται η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με την Γενική Απεργία που έχουν προκηρύξει για αύριο η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και το ΠΑΜΕ.

Πρόκειται για την 66η πανεργατική κινητοποίηση από το 2010, στο πλαίσιο της οποίας λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό και τραμ δεν θα εκτελέσουν δρομολόγια καθ όλη την διάρκεια της ημέρας, ενώ τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, καθηγητές και δάσκαλοι, τραπεζοϋπάλληλοι και δικαστικοί υπάλληλοι.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις πολεοδομίες και τις τράπεζες.

Σε κλοιό διαδηλώσεων το κέντρο

Απροσπέλαστο για αρκετές ώρες θα καταστήσουν το κέντρο της Αθήνας, οι απεργιακές συγκεντρώσεις, οι προσυγκεντρώσεις και οι πορείες.

ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ καλούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους στις 11 το πρωϊ, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Μισή ώρα νωρίτερα (10.30πμ), το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συλλαλητήριο στα προπύλαια του Πανεπιστημίου, ενώ την ίδια ώρα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στα Χαυτεία.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι συγκεντρωμένοι θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα:

– Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αποτελεί συνέχεια των μνημονιακών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010 – 2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%.

Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον Ν4336/15 (τρίτο μνημόνιο). Δεν προβλέπεται εξαίρεση για καμία κατηγορία εργαζομένων.

Διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ που αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.

Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά. Ταυτόχρονα ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ στο σύστημα και τα 7 δις αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφή των πόρων που αφαιρέθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία, κατά την μνημονιακή περίοδο.

Διατηρούνται τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν συμπληρώσει έως 30 χρόνια υπηρεσίας.

Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους προηγούμενους Νόμους του 2010-2012.

Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ, για μείωση των ορίων ηλικίας τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (Ν3075/02).

Δημήτρης Κωστάκος

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here