back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι εξελίξεις στη Λιβύη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε

Διαβάστε επίσης

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα θέσει επί τάπητος τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και την ενταξιακή προοπτική των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων θα συμμετάσχει το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες,η Αθήνα ανησυχεί ότι τις επόμενες ημέρες ο ΟΗΕ θα προχωρήσει σε ανάρτηση των χαρτών που περιλαμβάνουν τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, βάσει του συμφώνου Τουρκίας – Λιβύης.
Διπλωματικοί κύκλοι ωστόσο εκτιμούν ότι η ανάρτηση των συντεταγμένων δικαιοδοσίας δεν συνεπάγεται αυτομάτως και τη νομική αναγνώριση του συμφώνου.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε χθες πως σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ του διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε περίπτωση που συνεχιστούν οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο.
Στο μεταξύ στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, οι ηγέτες των χωρών που εμπλέκονται στην κρίση της Λιβύης επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για διατήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη χώρα. Ωστόσο, η αναπληρώτρια ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕγια τη Λιβύη Στέφανι Ουίλιαμς αποκάλυψε ότι το εμπάργκο όπλων παραβιάζεται συστηματικά με αποτέλεσμα να «έχει καταντήσει ανέκδοτο». «Όλοι πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας. Είναι περίπλοκο θέμα διότι αυτές οι παραβιάσειςγίνονται από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, αλλά πρέπει να ελεγχθούν και να βρεθούν οι υπεύθυνοι» δήλωσε η Ουίλιαμς. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποίησε ότι «εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εμπλακεί περισσότερο στη Λιβύη, θα γίνει τελικά μιαδεύτερη Συρία»

Πρόγευμα για ευρωπαϊκή προοπτική Αλβανίας

Το πρωί ο κ Δένδιας θα μετάσχει σε άτυπο πρόγευμα εργασίας με τη συμμετοχή του του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, κατά το οποίο θα εξετασθεί η ενταξιακή προοπτική της χώρας, καθώς και η Διάσκεψη Δωρητών για την Αλβανία σε συνέχεια του καταστροφικού σεισμού τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο κ Δένδιας θα μετάσχει το πρωί σε ένα ακόμη σε πρόγευμα εργασίας, προπαρασκευαστικό του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, των υπουργών Εξωτερικών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).
Το απόγευμα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα επικεντρωθεί και σε άλλα θέματα όπως στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Σαχέλ, τη Βενεζουέλα και τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Ινδίας και ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί ακόμη με τον ομόλογό του από την Εσθονία, χώρα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2020-21.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα