back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Απεργιακό μπλακ άουτ σήμερα – Χωρίς ΜΜΜ η Αθήνα, συγκεντρώσεις στο κέντρο, ποιοί απεργούν

Διαβάστε επίσης

Για γερά νεύρα οι μετακινήσεις  στην πρωτεύουσα σήμερα, λόγω της απεργίας στα ΜΜΜ αλλά και των συγκεντρώσεων που διοργανώνουν στα συνδικάτα αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό και τραμ «τραβούν χειρόφρενο» για ολόκληρη την ημέρα, καθώς τα σωματεία των εργαζομένων συμμετέχουν  στην 24ωρη κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ). Επίσης, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια. «Η κυβέρνηση, ξέχασε πολύ γρήγορα τις δεσμεύσεις της για κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και προχωράει σε μια νέα αντιασφαλιστική επίθεση, προωθώντας ένα νομοσχέδιο, το οποίο συνεχίζει με μικροβελτιώσεις, στην ίδια φιλοσοφία και πολιτική του προηγούμενου απαράδεκτου νόμου. Όπως διαπιστώνουμε, οι αυξήσεις στις συντάξεις που είχε υποσχεθεί, είναι τελικά ψίχουλα, συγκριτικά με τις απώλειες του συνταξιοδοτικού εισοδήματος, ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία» τονίζει σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι των ΗΛΠΑΠ επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «ιδιωτικοποιεί την κοινωνική ασφάλιση και σπρώχνει χιλιάδες νέους εργαζόμενους στα ιδιωτικά ξένα κεφάλαια. Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι “κόστος” ούτε τζόγος. Ζητάμε να επιστραφούν άμεσα τα κλεμμένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων».

Εξάλλου, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα Προαστιακός και τρένα. Όπως ανακοίνωσε στις 6.30 το πρωί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ “λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητης απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα – Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός”. Σημειώνεται ότι χθες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωνε ότι τα δρομολόγια τρένων και προαστιακού θα πραγματοποιηθούν κανονικά σήμερα.

Χωρίς δακτύλιο το κέντρο

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία πάντως, «λόγω συμμετοχής των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στις εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις, την Τρίτη 18.02.2020 δεν θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας (ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ) και επίσης, θα επιτρέπεται η χρήση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας Μ.Μ.Μ. (λεωφορειολωρίδες) και από κάθε άλλο όχημα (Ι.Χ.Ε., φορτηγά, λεωφορεία, δίκυκλα κλπ.)».

Εξήντα έξι εργατικές κινητοποιήσεις σε 10 χρόνια

Πρόκειται για την 66η πανεργατική κινητοποίηση από το 2010, Εκτός από τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες και τους ναυτεργάτες, στην κινητοποίηση συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές, οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τραπεζοϋπάλληλοι και δικαστικοί υπάλληλοι. Επίσης, οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις πολεοδομίες και τις τράπεζες.

Τα δημόσια νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι νοσηλευτικοί υπάλληλοι θα πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, με αποφάσεις της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ αντίστοιχα.

Τρίωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ

Με τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της χώρας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα ΜΜΕ από τις 12:00 έως τις 15:00.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ δηλώνει την αγωνιστική της συμπαράσταση στους εργαζόμενους που διεκδικούν την προστασία των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις, οι προσυγκεντρώσεις και οι πορείες αναμένται να κρατήσουν το κέντρο της Αθήνας κλειστό για πολλές ώρες. ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ καλούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους στις 11 το πρωϊ, στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Μισή ώρα νωρίτερα, στις 10.30, το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συλλαλητήριο στα προπύλαια του Πανεπιστημίου, ενώ την ίδια ώρα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στα Χαυτεία. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι συγκεντρωμένοι θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα:

    •  Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αποτελεί συνέχεια των μνημονιακών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010 – 2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%.
    • Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον Ν4336/15 (τρίτο μνημόνιο). Δεν προβλέπεται εξαίρεση για καμία κατηγορία εργαζομένων.
    • Διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ που αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
    • Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά. Ταυτόχρονα ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ στο σύστημα και τα 7 δισ. αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ.
    • Δεν υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφή των πόρων που αφαιρέθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία, κατά την μνημονιακή περίοδο.
    • Διατηρούνται τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν συμπληρώσει έως 30 χρόνια υπηρεσίας.
    • Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους προηγούμενους Νόμους του 2010-2012.
    • Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ, για μείωση των ορίων ηλικίας τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (Ν3075/02).

Κυβερνητικοί κύκλοι για την σημερινή απεργία

Για υποκρισία των συνδικαλιστών έκανε λόγω ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο MEGA. “Αυτοί που απεργούν σήμερα είναι αυτοί που θα είναι ωφελημένοι. Αυτό είναι ο ορισμός του παραλογισμού”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την σημερινή απεργία ανέφεραν τα εξής:
«Βασικό αίτημα της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της ΠΟΕ ΟΤΑ, και των σωματείων στον χώρο των μεταφορών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, η μη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και η επαναφορά σε προηγούμενες εποχές.

Πραγματοποιούν δηλαδή μια απεργία για τον νόμο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, στον οποίο ελάχιστα αντέδρασαν μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Και πραγματοποιούν τώρα απεργία για τον νόμο που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος καταργεί αρνητικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Πρόκειται για συνδικαλιστικό παραλογισμό και για απεργίες φανερά υποκινούμενες με καθαρά κομματικά κίνητρα και στοχεύσεις.

Ας δούμε τον κατάλογο των αιτημάτων με τα οποία ουσιαστικά ζητούν την επιστροφή στην κατάσταση και τις αποδοχές προ μνημονίων. Διαβάζουμε λοιπόν για τους λόγους που θα ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Οι «εργατοπατέρες» ζητούν:

– Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

– Κοινωνική ασφάλιση, υγεία – πρόνοια για όλους, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική.

– Ένταξη των ηλεκτροδηγών της ΣΤΑ.ΣΥ. στα ΒΑΕ με αναδρομική ισχύ.

– Επαναφορά των ΒΑΕ, όπου έχουν καταργηθεί.

– Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, η οποία να ανταποκρίνεται τόσο στις πραγματικές ανάγκες, όσο και στις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των ειδικοτήτων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε..

Τα αιτήματα αυτά είναι φανερό ότι κινούνται εκτός λογικής. Πρόκειται για καθαρά αντιπολιτευτική ενέργεια από επαγγελματίες ‘εργατοπατέρες’ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ».

Δημήτρης Κωστάκος, Δημήτρης Πέρρος, Ισίδωρος Ρούσσος, Νίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα