back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΛΙΑΜΕΠ: Εκδήλωση – συζήτηση «Αν μας συμφέρει η Χάγη» με Μπακογιάννη, Παπανδρέου, Κατρούγκαλο και Ροζάκη

Διαβάστε επίσης

«Μας συμφέρει η Χάγη» ήταν το ερώτημα που ετέθη στη σημερινή εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και στην οποία συμμετείχαν οι Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Παπανδρέου, Γιώργος Κατρούγκαλος και Χρήστος Ροζάκης.

Το ερώτημα «μας συμφέρει η Χάγη» φαίνεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκο τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ συμπλήρωσε πως «από την εμπειρία μου δεν είδα καμία αρνητική επίπτωση σε μια ξεκάθαρη κουβέντα με τους γείτονες». «Αντιθέτως» είπε «το περιθώριο παρεξήγησης, λαθεμένων μηνυμάτων, πόλωσης, κορύφωσης της έντασης μεγαλώνει όσο δεν μιλάμε» τόνισε χαρακτηριστικα.

Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι «δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο βοήθησε τους χειρισμούς που χρειάστηκε να κάνω σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, το ότι είχαμε φτιάξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο φιλοσοφίας, στόχων και στρατηγικής. Πλαίσιο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αλλά και της Κύπρου».

«Πρέπει να αρχίσουμε να λέμε αλήθειες»

«Πρέπει να αρχίσουμε να λέμε αλήθειες. Κάθε πρόταση για το Κυπριακό ήταν χειρότερη από την προηγούμενη» σημείωσε από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη.

Για το εάν θα πρέπει να συνομιλούμε με την Τουρκία όντας υπό το καθεστώς απειλής η Ντόρα Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι ως υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στην Τουρκία λίγο μετά τον θάνατο του Ηλιάκη και τότε είχε συνομιλή της τον Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Επρόκειτο για μια επιβεβλημένη κίνηση μετά από μια τραγωδία». Σημείωσε ότι υπεγράφησαν κάποια μέτρα τότε που εκτόνωσαν την κρίση. «Δεν νιώθω ότι απειλούμαι από την Τουρκία» συμπλήρωσε και τόνισε πως οι ρητορικές ακροβασίες εκ μέρους Τούρκων αξιωματούχων είναι «συνηθισμένο πράγμα». «Δεν διακόπτεις τον διάλογο. Μούτρα κάνεις στον άνδρα σου όχι στην εξωτερική πολιτική» είπε χαρακτηριστικά.

«Όσο πιο καλά κατανοούμε τους Τούρκους, τόσο πιο ισχυροί είμαστε στα δικά μας επιχειρήματα. Θα προκύψει όμως μόνο από τη συνεχή επαφή» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Η καλή γνώση της Τουρκίας είναι εφόδιο για την εξωτερική πολιτική».

«Απαραίτητος ο διάλογος για τη διατήρηση της ειρήνης»

«Συζητάς πάντα ακόμα και εν μέσω κρίσης. Είναι απαραίτητος ο διάλογος για τη διατήρηση της ειρήνης» είπε από την πλευρά του και ο Χρήστος Ροζάκης. «Σε περίπτωση στενότητας της θάλασσας η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ κρίνεται στη βάση της μέσης γραμμής. Δεδομένων των συνθηκών ως εκ τούτου δεν μπορούμε να παραβιάσουμε αυτό κάνοντας μονομερείς κινήσεις» συμπλήρωσε ο κ Ροζάκης.

Στο ερώτημα γιατί δεν ορίζουμε εμείς υφαλοκρηπίδα, συντεταγμένες υφαλοκρηπίδες ο κ Παπανδρέου είπε «δεν θα το απέκλεια τελείως. Για όσους το προτείνουν όμως θα έθετα το ερώτημα των επόμενων βημάτων για την Ελλάδα. Αν δεν οριοθετηθούν αυτά, είναι απλά λόγια του αέρα». «Εντέλει, η καλύτερη επιλογή είναι μέσα από τις διερευνητικές αυτά τα θέματα να λυθούν με τρόπο που θα μας δώσουν ωθητικά βηματα για τις σχέσεις με τους γείτονές μας» σημείωσε. Πάντως συμπλήρωσε πως «μια ενισχυμένη άμυνα» είναι απαραίτητη. «Δεν πρέπει να έχουμε φοβική στάση έναντι μιας πιθανούς προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης» είπε ενώ απέρριψε μονομερείς κινήσεις από πλευράς Ελλάδας για οριοθέτηση ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδας.

«Είναι ρεαλιστική η παραπομπή του θέματος στη Χάγη»

«Είναι ρεαλιστική η παραπομπή του θέματος στη Χάγη για την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τη μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, εν όψει προφανώς του δυσμενέστερου ως προς τις διεκδικήσεις της κανονιστικού πλαισίου που θα έχει να αντιμετωπίσει η γειτονική χώρα και το οποίο το γνωρίζει; Η απάντηση και σε αυτό το ερώτημα είναι απλή» τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που συμμετείχε μέσω βιντεοκλησης καθώς παραμένει τραυματισμένος.

«Εφόσον η Τουρκία αντιληφθεί, ότι η εμμονή της σε μια τακτική αντίθετη στο διεθνές δίκαιο υποβαθμίζει τη διεθνή διπλωματική θέση της και κινδυνεύει να δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία θα χάσει δικαιώματα, μια κατάσταση στην οποία θα αποκλειστεί από την ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου, τότε και μόνον θα συμφωνήσει σε μία λύση που θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο πλευρές. Δηλαδή μια λύση που δεν θα βασίζεται στο συσχετισμό δύναμης αλλά στο σεβασμό των κανόνων της διεθνούς νομιμότητας».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα