back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΟΟΣΑ: Υπολείπονται οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ για τις δημόσιες δαπάνες Υγείας φιγουράρει η Ελλάδα.

Η χώρα μας είναι σχεδόν από τις τελευταίες ανάμεσα σε 36 χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ ως προς τους διατιθέμενους πόρους για την περίθαλψη των πολιτών, όπως φαίνεται από την ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία αφορά στοιχεία του 2017 και δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.

Από τα στοιχεία, προκύπτει πως οι ελληνικές κυβερνήσεις διατηρούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τη χρηματοδότηση της Υγείας.

Η Πολιτεία διαθέτει για την περίθαλψη μόλις το 10% του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού. Μαζί με την Ουγγαρία και την Τουρκία, κατέχει την προτελευταία θέση, ενώ στην τελευταία βρίσκεται η Λετονία με 9%.

Το μέσο ποσοστό στον ΟΟΣΑ είναι 15%, ενώ κορυφαίες θέσεις κατέχουν η Σουηδία και η Νορβηγία, όπου το 19% του κρατικού προϋπολογισμού διατίθεται για την περίθαλψη των πολιτών.

Η υποχρηματοδότηση προκαλεί επιβάρυνση των πολιτών, καθώς η ελληνική κυβέρνηση καλύπτει το 61% των δαπανών Υγείας και το 39% πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους.

Η Ελλάδα έχει την έβδομη θέση από το τέλος στη λίστα, με το μέσο ποσοστό κάλυψης των δαπανών Υγείας από τα κράτη του ΟΟΣΑ να είναι στο 71%.

Στον μέσο όρο είναι η Ισπανία (71%), η Ιταλία με 74% και η Πορτογαλία με 66%.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολύ υψηλά στις δημόσιες δαπάνες Υγείας βρίσκεται η Τουρκία, με το κράτος να καλύπτει το 78% του κόστους της περίθαλψης των πολιτών.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα