back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αρχοντικό Μπενιζέλων: Ένα σύγχρονο μουσείο στην παλαιότερη οικία της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Η παλαιότερη οικία της Αθήνα έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο Μουσείο. Το Αρχοντικό της οικογένειας Μπενιζέλων στην οδό Αδριανού 96 στην Πλάκα, είναι το προγονικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας , η μνήμη της οποίας εορτάζεται σήμερα 19 Φεβρουαρίου.

Το παλαιότερο τμήμα του κτιρίου ανάγεται στα μέσα του 16 ου αιώνα ενώ η διαμόρφωση του αρχοντικού ολοκληρώθηκε τον 18 ο αιώνα. Η προφορική παράδοση συνδέει την ιστορία του κτιρίου με την Ρεβούλα Μπενιζέλου, μετέπειτα Οσία Φιλοθέη η οποία έζησε εκεί (1545;-1589). Διέθεσε την μεγάλη περιουσία της για να συνδράμει με την παροχή στέγης, τροφής και περίθαλψη φτωχούς και ασθενείς καθώς και καταφύγιο σε σκλάβους και δυστυχείς μουσουλμάνες.

Το αρχοντόσπιτο των Μπενιζέλων έχει διαμορφωθεί σε επισκέψιμο μνημείο, σε ένα μουσείο του εαυτού του, προκειμένου να αποδοθεί στο κοινό.

“Το Αρχοντικό Βενιζέλου, είναι τυπικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της επαναστατικής Αθήνας και είναι το προγονικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, που σήμερα τιμάμε την μνήμη της. Έχουμε δύο ορόφους, το ισόγειο που αφορά το παλαιότερο τμήμα (15ος- 16ος αιώνας)  και έχουμε και τον πρώτο όροφο, που πιθανότατα κτίστηκε το πρώτο μισό του 18ου αιώνα” λέει ο κ.Γιώργος Θεοδωρόπουλος υπεύθυνος του Μουσείου, σε συνέντευξή του στον “Αθήνα 9.84” και την εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (19/2/20)

Η συνεργασία φορέων επέτρεψε να επιτευχθεί ένα δύσκολο εγχείρημα και το εγκαταλελειμμένο ιστορικό κτίριο να αποκτήσει εκ νέου ζωή.

“Πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά σπίτια της Αθήνας και το μοναδικό σήμερα σωζόμενο και φυσικά αυτό οφείλεται στη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.  Βλέπετε όταν συνεργάζονται αρμονικά κάποιοι φορείς, δημιουργούν θαύματα. Είναι ένα σπίτι που έχει συνεχή παρουσία από τον 15ο αιώνα, πολλές μεταβολές, πολύ μεγάλη ιστορία και σήμερα είναι επισκέψιμο για τον κόσμο, χάρη στη συνεργασία Πολιτείας- Εκκλησίας ως ένα Μουσείο” .

Διαδραστικά προγράμματα

“Ο επισκέπτης μπαίνοντας στην είσοδο, κατευθύνεται στο ισόγειο και το πρώτο που βλέπει είναι οι αποθηκευτικοί χώροι, εκεί που έβαζαν οι άρχοντες της περιοχής τα σιτηρά τους, τα λάδια, το κρασί τους. Δίπλα είναι το πατητήρι- το λινό όπως ονομάζεται- και παραδίπλα είναι το καθιστικό που αφορά την Αγία Φιλοθέη, το σπίτι του Άγγελου Βενιζέλου” λέει ο κ.Θεοδωρόπουλος και σημειώνει ότι με την συνδρομή υπολογιστών οι επισκέπτες ταξιδεύουν στον χρόνο.

“Στον πρώτο όροφο υπάρχει και μία διαδραστικότητα με τη χρήση νέας τεχνολογίας για να προσεγγίζει κανείς τα εκθέματα, τους χώρους, τα έπιπλα. Πραγματικά είναι μια πολύ έξυπνη δημιουργία του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου τα παιδιά κυρίως αλλά και οι μεγάλοι, μπορούν με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών να μάθουν την ιστορία της παλιάς Αθήνας, να μάθουν για την Αγία Φιλοθέη, να μάθουν για το Αρχοντικό.

Το ενδιαφέρον είναι και θεολογικό και αρχιτεκτονικό και ιστορικό.

Υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα και με χαρά παρατηρούμε ότι πάρα πολλά σχολεία ζητούν να μας επισκεφτούν, από παιδικούς σταθμού, νηπιαγωγείο, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, Σχολές πανεπιστημιακές τόσο από την Ελλάδα όσο κι από το εξωτερικό”.

 

Γιώργος Αποστολίδης

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα