back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Επίδομα γέννησης: Μάιο και Ιούνιο η κατάθεση αιτήσεων

Διαβάστε επίσης

Έως τον Μάϊο και τον Ιούνιο, κατά περίπτωση, μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για την χορήγηση του επιδόματος γέννησης των 2.000 ευρώ, οι δικαιούχοι που απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου έως την χθεσινή δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης για το θέμα, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ως γενική προθεσμία υποβολής της αίτησης, καθορίζεται το τρίμηνο μετά την γέννηση.

Η αίτηση, υποβάλλεται στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε, η οποία θα είναι διαθέσιμη εντός των επομένων ημερών.

Στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών είναι δυνατή η υποβολή αίτησης, μόνον εφόσον η γέννηση λάβει χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων.

Όταν οι ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων δεν είναι εφικτή ή δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα ως προς την πλήρωση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης, οι αιτήσεις διεκπεραιώνονται από εξουσιοδοτημένους χρήστες των Κέντρων Κοινότητας.

Ο ενδιαφερόμενος, θα πρέπει να προσκομίσει σε Κέντρο Κοινότητας της επιλογής του, τα εξής δικαιολογητικά:

α. Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, για το οποίο θα χορηγηθεί το επίδομα γέννησης.

β. Αντίγραφο των απαιτούμενων πράξεων διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, καθώς και των απαιτούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

γ. Φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου του.

δ. Πρόσφατη βεβαίωση ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Οι πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν οικογενειακή μερίδα στην Ελλάδα, υποβάλλουν δημόσιο έγγραφο που να αποδεικνύει την οικογενειακή τους κατάσταση ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της πράξης συμφώνου συμβίωσης στην αντίστοιχη περίπτωση. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι πολίτης κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζει επιπρόσθετα βεβαίωση εγγραφής πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής για πολίτη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ε. Σε περίπτωση που η μητέρα έχει αποβιώσει ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει επιπρόσθετα ληξιαρχική πράξη θανάτου της μητέρας.

στ. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι ομογενής αλλοδαπός προσκομίζει επιπρόσθετα ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς.

ζ. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και είναι πολίτης κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή στην Ελβετική Συνομοσπονδία ή σε άλλο κράτος πλην των ανωτέρω και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζει επιπρόσθετα άδεια διαμονής για πολίτη χώρας.

Για όποια από τα δικαιολογητικά προβλέπεται διάρκεια ισχύος, αυτά θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την υποβολή της αίτησης.

η. Σε περίπτωση που η επιτροπεία του παιδιού έχει ανατεθεί σε φυσικό πρόσωπο προσκομίζεται επιπρόσθετα η σχετική Δικαστική απόφαση ή η σχετική διαταγή ανάθεσης.

θ. Σε περίπτωση ύπαρξης δικαστικής απόφασης ή διαταγής ανάθεσης της επιμέλειας του παιδιού προσκομίζεται επιπρόσθετα η σχετική δικαστική απόφαση ή η σχετική διαταγή ανάθεσης.

ι. Σε περίπτωση αναγνώρισης τέκνου προσκομίζεται επιπρόσθετα η συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης τέκνου.

Χρόνος και τρόπος καταβολής

1. Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται σε δύο δόσεις με πίστωση σε ενεργό τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ως εξής:

α) Ποσό 1.000 ευρώ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που έπεται του μήνα της γέννησης, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί εντός του μήνα της γέννησης, σε κάθε δε περίπτωση την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που έπεται του μήνα της έγκρισης.

β) Ποσό 1.000 ευρώ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πέμπτου μήνα μετά το μήνα γέννησης του

παιδιού.

γ) Εφόσον η αίτηση εγκριθεί μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από τη γέννηση του παιδιού, το επίδομα χορηγείται στο σύνολό του εφάπαξ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που έπεται της έκδοσης της εγκριτικής απόφασης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν προκύπτει ότι εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου η έκδοση απόφασης περί της ανάθεσης της επιμέλειας του παιδιού, μέχρι την έκδοση της απόφασης αυτής, ως τέτοια νοείται δε και η απόφαση ή διαταγή, με την οποία ανατίθεται η επιμέλεια του παιδιού στο πλαίσιο ζητηθείσας προσωρινής δικαστικής προστασίας, δεν εκδίδονται οι αποφάσεις χορήγησης του επιδόματος.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα