back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΠΟΕΔΗΝ: Δεν έχουν ανοίξει ακόμα οι 15 ΜΕΘ όπως εξήγγειλε το υπ. Υγείας

Διαβάστε επίσης

Αν και υπήρξαν τρίμηνες μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν 15 από τις κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, λόγω αυξημένων περιστατικών γρίπης, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλει ότι δεν έχουν ανοίξει ακόμα. Μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί ότι αποδυναμώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα τα νοσοκομεία και θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι μετακινήσεις του προσωπικού.

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας στις 7 Φεβρουαρίου εξήγγειλε τη λειτουργία 15 νέων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ σε Νοσοκομεία της Αττικής (ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 2, ΓΟΝΚ Αγιοι Ανάργυροι 2, ΛΑΙΚΟ 4, ΚΑΤ 7 κλίνες ΜΑΦ) με τρίμηνες μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα Νοσοκομεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και παραμένουν κλειστές 100 κλίνες λόγω έλλειψης προσωπικού ειδικά νοσηλευτικού. Επίσης σημειώνει ότι δεν προκηρύχτηκαν ακόμη οι 2300 θέσεις προσωπικού εκ των οποίων οι 1300 είναι νοσηλευτικό προσωπικό και λοιπές ειδικότητες.

Το νοσηλευτικό προσωπικό που μετακινήθηκε από τα Νοσοκομεία για να ανοίξουν οι ΜΕΘ στη μεγάλη πλειοψηφία ήταν ανεκπαίδευτο και είναι αδύνατον με αυτό τον τρόπο να ανοίξουν νέες κλίνες.

Τα Σωματεία Εργαζομένων καταγγέλλουν την αποδυνάμωση των Νοσοκομείων τους (Άγιος Σάββας, Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ) και ζητάνε από την ΠΟΕΔΗΝ να παρέμβει να ανακληθούν οι μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα:

-Στον Ερυθρό Σταυρό λειτουργούν 12 κλίνες ΜΕΘ. Το αίτημα της Διευθύντριας της Μονάδας ήταν να στελεχωθούν με νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να μην αναγκαστούν να κλείσουν κρεβάτια ΜΕΘ από τα λειτουργούντα. Με τις τρεις μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού εξασφαλίστηκε η λειτουργία τους. Δεν άνοιξε, ούτε πρόκειται να ανοίξει καινούργια. Ως εκ τούτω δεν πρόκειται να λειτουργήσουν 2 νέες κλίνες ΜΕΘ.

-Στο ΓΟΝΚ Αγιοι Ανάργυροι λειτουργούσαν 8 κλίνες ΜΕΘ. Άνοιξε μόνο μία κλίνη ΜΕΘ με τις μετακινήσεις προσωπικού και όχι 2 που εξαγγέλθηκαν.

-Στο ΛΑΪΚΟ με με μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου εξαγγέλθηκε η λειτουργία 4 κλινών ΜΕΘ που είναι κλειστές. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και το Σωματείο ενημέρωσε ότι την άλλη εβδομάδα με μεγάλη δυσκολία θα ανοίξει 1 κλίνη ΜΕΘ.

-Στο ΚΑΤ εξαγγέλθηκε η λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας 7 κλινών. Είναι αδύνατον να λειτουργήσει με τις μετακινήσεις προσωπικού που έγιναν. Το περισσότερο προσωπικό προέρχεται από Κέντρα Υγείας και είναι ανεκπαίδευτο. Τελικά λειτούργησε μία κλίνη ΜΑΦ από τις 7 που είχαν εξαγγελθεί.

Ως εκ τούτου λοιπόν με τις ενέργειες του Υπουργού Υγείας άνοιξαν έως τώρα 1 κλίνη ΜΕΘ στο ΓΟΝΚ Αγιοι Ανάργυρ και 1 κλίνη ΜΑΦ στο ΚΑΤ. Πρόκειται να ανοίξει μία κλίνη εκ των έσω στο ΛΑΙΚΟ. Θα κλείσουν όμως κλίνες ΜΕΘ στον ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ και έκλεισε μία κλίνη ΜΕΘ στο ΘΡΙΑΣΙΟ λόγω έλλειψης προσωπικού.

“Δεν επιλύονται έτσι τα προβλήματα των λιστών αναμονής για ΜΕΘ. Χρειάζονται άμεσα 2000 προσλήψεις προσωπικού. Εάν δεν ανακληθούν οι μετακινήσεις του προσωπικού θα οργανώσουμε κινητοποιήσεις με τα Σωματεία”, καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα