back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σφοδρή αντιπαράθεση για το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων

Διαβάστε επίσης

Με άρση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων, προειδοποιεί η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis, με αφορμή τη μη προσέλευση του «Μάξιμου Σαράφη». Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό του, ενώ σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα για βίαιη προσαγωγή, κατόπιν αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ.

Στις 4 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρος με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση”.

Η μη εμφάνιση του προστατευόμενου μάρτυρα, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής  οι οποίοι τον ανέμεναν, για πάνω από τρεις ώρες και παρά την εντολή βίαιης προσαγωγής του, έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα κατέθεσαν η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής της Κ.Ο. Σπύρος Λάππας.

Στην επιστολή -αναφορά, η οποία υπογράφεται από όλους τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, και ζητείται από τον ανώτατο εισαγγελέα να παρέμβει για τη μη εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά του προστατευομένου μέρτυρα με τις κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», αφού αυτή θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί από εισαγγελική αρχή. Το ίδιο ισχύει και για την μάρτυρα με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση σε περίπτωση που όπως όλα δείχνουν ακολυθήσει την ίδια τακτική.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας δήλωσε: ” ήρθαμε να αποδώσουμε έγγραφο διαμαρτυρίας ζητωντας την προστασια της νομιμοτητας ην οποία παραβιάζει η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής. Η προστασία των μαρτύρων και το ειδικό πρόγραμμα προστασίας τους προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία αλλά δυστυχώς γίνεται απόπειρα αποκάλυψης του προσώπου τους για να αρχίσει η βιομηχανία διώξεων σε βάρος τους . Έχουμε απευθυνθεί σε όλα τα διεθνή όργανα και καταγγέλλουμε την συμπεριφορά της Επιτροπής. Εάν οι μάρτυρες αυτοί εξεταστούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από αυτόν που προβλέπει ο νόμος ειναι σίγουρη η καταδίκη της χώρας μας”.
Μάλιστα ο κ. Λάππας αναφερόμενος στην σοβαρότητα της υπόθεσης αναφέρθηκε σε δύο θανάτους και μία απόπειρα αυτοκτονίας που έχουν ήδη σχετιστεί με την υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πήγες από τον Άρειο Πάγο, η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θεωρείται νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία μας. Ίδιες πηγές πάντως τόνιζαν ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο προ προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες. Κατά άλλες πηγές η άρνηση τους να εμφανιστούν να καταθέσουν χωρίς αλλοιωμένα χαρακτηριστικά αυτό δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.

Σε δήλωση προέβη και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος  σύμφωνα με τον οποίο “οι συνεχείς παραβιάσεις του Συντάγματος, τα αλλεπάλληλα κοινοβουλευτικά και νομικά πραξικοπήματα δεν ωφέλησαν τους άθλιους σκευωρούς και αδίστακτους πολιτικούς διώκτες μου. Κανένα στοιχείο δεν έχει προκύψει σε βάρος μου”

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε θεσμική εκτροπή και προανήγγειλε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων. Αλλά και το πιο σημαντικό: πρόκειται για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία», δήλωσε ο κ Τσίπρας . Ο ίδιος επέρριψε  ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, μιλώντας για αυταρχικές συμπεριφορές τύπου Όρμπαν και προσπάθεια εκφοβισμού μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Για ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει όχι μόνο σε ύβρεις, αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υποστηρίζοντας ότι «οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με τον «τραγέλαφο» (όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος που έκανε την ερώτηση) της μη εμφάνισηςτου προστατευόμενου μάρτυρα στην Προανακριτική για τη Novartis, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «το καθεστώς της προστασίας δεν αφορά τη φυσική παρουσία αλλά μόνο την ταυτότητα των μαρτύρων. Οπότε δεν μιλάμε για αδυναμία της αστυνομίας, δεν τον έχασε, περιμένουμε σήμερα να δούμε τι θα γίνει με την άλλη μάρτυρα αλλά δεν πρόκειται για τραγέλαφο». Και πρόσθεσε πως «υπάρχει διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και περιμένουμε το απόγευμα την Προανακριτική της Βουλής να πάρει τις αποφάσεις της».

«Είναι πρόδηλο ότι όταν αυτή η επιτροπή εξετάζει μάρτυρες, δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης, διότι απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας», απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της Βουλής  Κώστας Τασιούλας , θυμίζοντας στον κ. Τσίπρα ότι με βάση τον κανονισμό η επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέα Πρωτοδικών.ων προστατευόμενων μαρτύρων, προειδοποιεί η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση N για την υπόθεση Novartis, με αφορμή τη μη προσέλευση του

Οι βουλευτές – μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου υποστηρίζουν ότι ο μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» παραβίασε τον Ποινικό Κώδικα και το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και συνεπώς θα πρέπει ν’ αποκαλυφθεί η ταυτότητά του. Από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην κατάθεση με κουκούλα και αλλοιωμένα χαρακτηριστικά φωνής και όχι όπως έχουν ήδη καταθέσει στον εισαγγελέα.

Η  Ξένη Δημητρίου καταθέτει ενώπιον του αντεισαγγελέα

Η τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου καταθέτει ενώπιον του αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Ευάγγελου Ζαχαρή στο πλαίσιο της έρευνας για τους δικονομικούς χειρισμούς στην πολύκροτη υπόθεση της Νοvartis. Η εξέταση της τέως ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού κρίθηκε αναγκαία μετά την τελευταία κατάθεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή ,ο οποίος κατήγγειλε ότι η κ Δημητρίου γνώριζε τόσο την ταυτότητα του αποκαλούμενου Ρασπούτιν,όσο και το οργανωμένο σχέδιο που φέρεται να υπήρχε για την προφυλάκιση τριών πολιτικών. Η κατάθεση της κ.Δημητρίου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική λόγω του θεσμικού της ρόλου που είχε την χρονική περίοδο που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι έρευνες και είχε την εποπτεία για τρεις μήνες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής με καταγγελίες του οποίου ξεκίνησε η έρευνα στον Άρειο Πάγο.

 

Newsroom Αθήνα 984

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα