back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το καλοκαίρι ανοίγει τις πύλες του το Τέμενος στον Βοτανικό

Διαβάστε επίσης

Το προσεχές καλοκαίρι, ένα χρόνο δηλαδή μετά τα εγκαίνιά του, αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα η λειτουργία του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών. Οι εκτιμήσεις τον Σεπτέμβριο τοποθετούσαν την έναρξη λειτουργίας του τεμένους στις αρχές του 2020, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε καθώς εξακολουθούν να υφίστανται πολλά ανοικτά «μέτωπα».

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις και πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο, και με βάση τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, αλλά και την πορεία των απαραίτητων διαγωνισμών που είναι σε εξέλιξη, η έναρξη της λειτουργίας του τεμένους τοποθετείται μέσα στο καλοκαίρι, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι θεωρούν ότι το Ισλαμικό Τέμενος δύσκολα θα ανοίξει τις πύλες του στους πιστούς πριν τις αρχές του φθινοπώρου.

Οι σημαντικότερες ελλείψεις, που χρονολογούνται απόπέρυσι, αφορούν την στελέχωση των γραφείων, τη φύλαξη των εσωτερικών χώρων και τη καθαριότητα. Για την στελέχωσή του πρέπει να προσληφθούν υπάλληλοι ή να αποσπαστούν από άλλες υπηρεσίες, καθώς το τέμενος είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες εβδομάδες θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες και την ανάθεση των υπηρεσιών καθαρισμού και φύλαξης του χώρου, Επιπλέον, η διοικούσα επιτροπή του τεμένους αποφάσισε τη στελέχωσή του με τρεις δημοσίους υπαλλήλους, μέσω απόσπασης από τις οργανικές τους θέσεις.

Πάντως ο ιμάμης έχει ήδη οριστεί. Πρόκειται για τον 49χρονο σουνίτη διερμηνέα Μοχάμεντ Ζακί, που ήρθε πριν από περίπου 25 χρόνια από το Μαρόκο ως οικονομικός μετανάστης. Πατέρας τριών παιδιών, Έλληνας πολίτης, άνθρωπος χαμηλών τόνων που χαίρει μεγάλης εκτίμησης κυρίως από την αραβική κοινότητα, αξιολογήθηκε από το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ισλαμικού Τεμένους της Αθήνας ως καταλληλότερος για πρώτος ιμάμης.

Η συνολική χωρητικότητα του τεμένους είναι 300 άνθρωποι. Το ωράριο λειτουργίας του, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, είναι «όλες τις ώρες και τις ημέρες, μισή ώρα πριν από την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της πρώτης προσευχής έως και μισή ώρα μετά την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της τελευταίας προσευχής. Κατά τη διάρκεια δε του ιερού μουσουλμανικού μήνα (Ραμαζάνι) και της εορτής της θυσίας του Αβραάμ θα λειτουργεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως».

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα