back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Επίκειται επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν για την Ίντλιμπ -Προηγήθηκε πρωτοβουλία Μακρόν-Μέρκελ

Διαβάστε επίσης

Στροφή προς Δυσμάς επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκοντας μεγαλύτερη εμπλοκή των ατλαντικών συμμάχων στην συριακή του περιπέτεια, η οποία εξελίσσεται όλο και πιο δυσάρεστα για την τουρκική πλευρά λόγω της αταλάντετης υποστήριξης που εξακολουθεί να παρέχει η Μόσχα στην κυβέρνηση της Δαμασκού.

Την επιχειρούμενη στροφή της τουρκικής πολιτικής εικονογραφεί άλλωστε και o χθεσινός ισχυρισμός του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προς το CNN ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να στείλουν πυραυλικά συστήματα Patriot στην Τουρκία για να χρησιμοποιηθούν στην Ίντλιμπ, μολονότι η Άγκυρα “αναμφισβήτητα” θα ενεργοποιήσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, για τα οποία αντιδρά με απειλές κυρώσεων η Ουάσιγκτον.

“Συγκεκριμένες ενέργειες” για να σταματήσει η “επιθετικότητα”
Όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, ο ισχυρός άνδρας της Άγκυρας ζήτησε από τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα Παρασκευή να αναλάβουν “συγκεκριμένες ενέργειες” για να σταματήσουν την “επιθετικότητα” του συριακού καθεστώτος και να εμποδίσουν την επαπειλούμενη “ανθρωπιστική καταστροφή” στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, όπου προελαύνουν οι ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης Άσαντ, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι επικεφαλής του γαλλογερμανικού άξονα πρότειναν τη διεξαγωγή έκτακτης συνάντησης κορυφής, με την συμμετοχή και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Χθες Πέμπτη οι Μακρόν και Μέρκελ είχαν συνομιλία ακτιβώς με τον Πούτιν και του εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ιντλίμπ, ενώ του ζήτησαν να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, αξίωση την οποία επανέλαβαν σήμερα και οι 27 ηγέτες που συμμετέχουν στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πιθανότητα διεξαγωγής συνόδου
“Η πιθανότητα διεξαγωγής μιας συνόδου κορυφής συζητείται. Δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε αποφάσεις για αυτό ακόμη. Αλλά αν και οι τέσσερις ηγέτες κρίνουν ότι είναι απαραίτητο, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης”, δήλωσε σήμερα σχετικά με την πρωτοβουλία Μακρόν και Μέρκελ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος ανέφερε ότι Ρωσία και η Τουρκία συνεχίζουν να συζητούν την κατάσταση, ώστε να μη χρειαστεί να μιλήσουν “για τα χειρότερα σενάρια”, υπονοώντας μια θερμή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι για την Μόσχα τα συριακά στρατεύματα πολεμούν στην Ίντλιμπ εναντίον “τρομοκρατικών οργανώσεων που πραγματοποιούν επιθετικές ενέργειες εναντίον του συριακού στρατού και πρέπει να εξαλειφθούν”.
Την αυστηροποίηση της στάσης της Μόσχας σηματοδοτεί και η πρωτόγνωρη καταγγελία του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας ότι η Τουρκία παρέχει υποστήριξη με το πυροβολικό της στους “ανταρτοσυμμορίτες”, εναντίον των οποίων η ρωσική αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομές όταν αυτοί έσπασαν προς στιγμήν την γραμμή άμυνας του συριακού στρατού σε δύο περιοχές της επαρχίας Ίντλιμπ.
Σε αυτό το φόντο, ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε τηλεφωνική επικοινωνία του σήμερα το απόγευμα με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, από την οποία και θα καθορίσει τη στάση του. Ο Τούρκος πρόεδρος εκτίμησε ότι”«τα γεγονότα που συμβαίνουν τώρα στην Ίντλιμπ μπορούν να χαρακτηρισθούν πόλεμος” και υποστήριξε ότι μέχρι τώρα ο τουρκικός στρατός έχει σκοτώσει 150 στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού της Συρίας. Παράλληλα ανέγερε ότι η χώρα του συνεχίζει τις προσπάθειες για την στέγαση των Σύρων προσφύγων σε μια “ζώνη ασφαλείας” πλάτους 30-35 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Να σταματήσει η αδιάκοπη βία
Η “αδιάκοπη βία” πρέπει να σταματήσει προτού μετατραπεί σε αυτό “που φοβόμαστε ότι μπορεί να καταλήξει, σε ένα λουτρό αίματος”, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), Γενς Λάρκε, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, υποστηρίζοντας ότι από τις τελευταίες εχθροπραξίες στην Ίντλιμπ έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους περίπου 900.000 άνθρωποι (σε ποσοστό 60% παιδιά) που “έχουν εγκλωβιστεί σε έναν όλο και περισσότερο συρρικνούμενο χώρο”.

Πάντως, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, επικαλούμενο στοιχεία από drones, δήλωσε σήμερα πως οι πληροφορίες για εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους που εγκαταλείπουν την Ίντλιμπ κατευθυνόμενοι προς την τουρκική μεθόριο λόγω των συγκρούσεων είναι ψευδείς και κάλεσε την Άγκυρα να επιτρέψει στους κατοίκους της Ιντλίμπ να εισέλθουν σε άλλες περιοχές της Συρίας. Κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι μετέφερε μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στην Ίντλιμπ τις τελευταίες εβδομάδες.

Κώστας Ράπτης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα