back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κίνα: “Ιός και εναντίον … της ελευθεροτυπίας”

Διαβάστε επίσης

Την απέλαση τριών δημοσιογράφων της Wall Street Journal διέταξε πριν από λίγες μέρες το Πεκίνο λόγω δημοσιεύματος της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας “η Κίνα ο πραγματικός ασθενής της Ασίας”, που υπέγραφε γνωστός αρθρογράφος της.

Στο δημοσίευμα, το οποίο ξεκάθαρα ήταν άρθρο γνώμης, ο δημοσιογράφος επέκρινε την “ανεπαρκή διαχείριση” εκ μέρους του Πεκίνου της κρίσης με τον νέο κορονοϊό που “έχει επί της ουσίας προκαλέσει απώλεια εμπιστοσύνης έναντι του κομμουνιστικού κόμματος στην Κίνα εντός και εκτός της χώρας”. O αρθρογράφος συνέχισε λέγοντας την άποψή του για τον ιό, ή για κάποια παρόμοια έξαρση τι θα σήμαινε για την παγκόσμια οικονομία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας επιχείρησε να δικαιολογήσει την απέλαση των δημοσιογράφων της WSJ χρησιμοποιώντας τον τίτλο του άρθρου. Δήλωσε δηλαδή ότι ο τίτλος έχει “ρατσιστικό χαρακτήρα” και πως αυτός ο χαρακτηρισμός ότι η Κίνα αποτελεί “τον ασθενή της Ασίας” επιστρέφει στην εποχή που η χώρα του ήταν αντικείμενο εκμετάλλευσης δυτικών αποικιακών δυνάμεων.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η κινεζική κυβέρνηση και αρκετοί Κινέζοι πολίτες έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτή την ιστορική αναφορά. Ο τίτλος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακατάλληλος, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης εξαιτίας του κορονοϊού. Αλλά η απέλαση δημοσιογράφων είναι επίσης… απαράδεκτη.

Επιπλέον, η κινεζική κυβέρνηση – αν κανείς πιστέψει τα λόγια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών -είναι “ευαίσθητη” όχι μόνο σχετικά με το περιεχόμενο του τίτλου, αλλά γενικά και έναντι της κριτικής που δέχεται για τον χειρισμό της κρίσης του κορονοϊού. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ένα τέτοιο άρθρο υποτιμά τις προσπάθειές της.

Η επιλεκτική ευαισθησία του Πεκίνου… θα μπορούσε να είναι και το αποτέλεσμα της κριτικής που δέχεται στο διαδίκτυο, εξαιτίας του θανάτου του Λι Γουενλιάνγκ, του γιατρού που προειδοποίησε πρώτος για τους κινδύνους του κορονοϊού, για να εκδιωχθεί από τις κινεζικές αρχές και τελικά να πεθάνει από τον ίδιο τον ιό πριν από μερικές μέρες.

Έντονη υπήρξε φυσικά η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην απέλαση των δημοσιογράφων: “Ώριμες, υπεύθυνες χώρες αντιλαμβάνονται τα δημοσιεύματα του ελεύθερου Τύπου που εκφράζουν γνώμες. Η σωστή αντίδραση θα ήταν να παρουσιαστούν αντι-επιχειρήματα και όχι να περιοριστεί ο ελεύθερος λόγος”. Συμφωνούμε όλοι με όσα λέει ο Πομπέο και χωρίς να προσθέσουμε κάτι.

Η ειρωνεία του πράγματος είναι πως οι Κινέζοι ηγέτες δεν μπορούσαν να αποφασίσουν για το τι σκέφτονταν σχετικά με την επιλογή των λέξεων ή των επιχειρημάτων των αρθογράφων της WSJ, ή ακόμα και για το εάν τελικά αισθάνονται προσβεβλημένοι. Η εφημερίδα πάντως απαγορεύθηκε στην Κίνα για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα.

Πηγή: Deutche Welle in english

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα