back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανησυχία στην Ιταλία – Επτά νεκροί από τον κορονοϊό

Διαβάστε επίσης

Ανεβαίνει στους επτά ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορονοϊό στη βόρεια Ιταλία. Έκτακτα μέτρα λαμβάνουν οι αρχές της χώρας για να εμποδιστεί η μετάδοση του ιού.

Τους επτά έφθασαν οι νεκροί στην Ιταλία από τον κοροναϊό, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση RAI.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, πέθανε στην Λομβαρδία ένας άνδρας 62 ετών, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ο έκτος θάνατος από τον κοροναϊό: επρόκειτο για μια γυναίκα με ογκολογικά προβλήματα από την πόλη Κρέμα της Λομβαρδίας.

Στο μεταξύ, οι ποδοσφαιρικές ομάδες ζητούν να παίξουν τα επόμενα ματς στον ιταλικό Βορρά κεκλεισμένων των θυρών.

Και σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, τέλος, κλέφτες άρχισαν να παρουσιάζονται σε σπίτια ηλικιωμένων, λέγοντας ότι πρέπει να επισκεφθούν τους πολίτες. «Μην ανοίγετε σε κανέναν», λέει σε έκκλησή του ο Ερυθρός Σταυρός.

Στην Αυστρία

Εν τω μεταξύ χθες η Αυστρία ανέστειλε τα δρομολόγια τρένων στις Άλπεις προς την Ιταλία για περίπου τέσσερις ώρες, προτού αρχίσουν ξανά αφού δύο ταξιδιώτες βρέθηκαν αρνητικοί στον Covid-19. Σήμερα οι γαλλικές αρχές απέκλεισαν στον σταθμό λεωφορείων της Περάς στην Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία, ένα λεωφορείο που προερχόταν από το Μιλάνο, λόγω υποψίας για την παρουσία κρούσματος του νέου κοροναϊού μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτό, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πάντως πως δεν εξετάζει ακόμα την αναστολή των ταξιδιών εντός της περιοχής του Σένγκεν ύστερα από την εμφάνιση του κοροναϊού στην Ιταλία, αλλά εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης.

«Όσον αφορά διάφορα σενάρια, όπως μια συντονισμένη αναστολή του Σένγκεν, δεν προχωράμε σε αυτό επί του παρόντος, αλλά εργαζόμαστε πάνω σε διάφορα σχέδια έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Νέα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης

Η ιταλική κυβέρνηση, τις επόμενες ώρες ετοιμάζεται να εκτιμήσει εκ νέου, αναλυτικά την όλη κατάσταση και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, να λάβει τυχόν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού.

Στο μεταξύ, οι δημοτικές αρχές του Μιλάνου ανακοίνωσαν ότι για προληπτικούς λόγους πρόκειται να κλείσει ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου, Ντουόμο. Παράλληλα, από την Δευτέρα σταματούν και οι λειτουργίες στις καθολικές εκκλησίες της πόλης.

Σύμφωνα, δε, με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, εξετάζεται και η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των μουσείων του Βατικανού, από τα μεγαλύτερα μουσειακά συγκροτήματα στην Ευρώπη.

Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Εικόνες που ανεβαίνουν στο Διαδίκτυο δείχνουν άδεια τα ράφια των σούπερ μάρκετ, γεγονός που δείχνει ότι οι πολίτες ανησυχούν για την κατάσταση και σπεύδουν να γεμίσουν τα ράφια τους με τρόφιμα.

https://twitter.com/KevinDAKQ/status/1231640096094531587

Σχέδια για οικονομική υποστήριξη

Τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση της Ιταλίας ίσως περάσει περαιτέρω ενισχυτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής στήριξης στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό, όπως ο τουρισμός και η μόδα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

Ματσαγγάνης: «Είναι αρκετά ψύχραιμα τα πράγματα. Τα νοσοκομεία είναι σε εγρήγορση»

Μάνος Ματσαγγάνης, Καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου μίλησε στον 9.84 και στο ”περι επικαιρότητας και άλλων” από το Μιλάνο τονίζοντας μεταξύ άλλων:

”Δεν κυκλοφορεί πολύς κόσμος στον δρόμο. Είναι αρκετά ψύχραιμα τα πράγματα, πανικός δεν υπάρχει. Τα νοσοκομεία είναι σε εγρήγορση, τα ΜΜΜ λειτουργούν κανονικά αλλά δεν είναι γεμάτα. Μεγάλες εταιρείες είπαν σε όσους μπορούν να δουλεύουμε εξ αποστάσεως μέσω skype. Οι Ιταλοί συνεργάζονται με τους Κινέζους σε οικονομικό και πανεπιστημιακό επίπεδο.
Οι οδηγίες που έχουμε είναι ότι καλεί όποιος πιστεύει ότι νοσεί, πηγαίνει στον χώρο του ένα ειδικό κλιμάκιο και κάνει το σχετικό τεστ.
Σχολιάζοντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες τόνισε πως δεν πρόκειται να καταρρεύσει η απο τον ιό η παγκόσμια οικονομία αλλα σίγουρα θα πάει πίσω”.

Χαλαρώνει τους περιορισμούς η Κίνα

Κι ενώ η αιφνίδια αύξηση στα νέα κρούσματα που αναφέρθηκαν στο Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα έχει εκτοξεύσει τους φόβους για μια πανδημία του νέου κοροναϊού, η Κίνα χαλάρωσε περιορισμούς στις μετακινήσεις σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, καθώς εκεί μειώθηκαν οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων.

Οι αρχές του Μαυρίκιου απαγόρευσαν την αποβίβαση σε επιβάτες πτήσης της Alitalia

Οι αρχές του Μαυρίκιου, ενός νησιού στον Ινδικό Ωκεανό, απαγόρευσαν την αποβίβαση σε κάποιους επιβάτες αεροσκάφους της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας Alitalia που προέρχονταν από τις περιοχές της Ιταλίας οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ιταλικές αρχές επισήμαναν ότι είναι «σε συνεχή επαφή» με την Alitalia προκειμένου “να διασφαλιστεί η παροχή βοήθειας στους Ιταλούς επιβάτες”.

Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από τη Ρώμη και μετέφερε περίπου 300 ανθρώπους, εκ των οποίων 60 από τη Λομβαρδία και τη Βενετία στους οποίους απαγορεύθηκε να αποβιβαστούν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ansa, επικαλούμενο καλά ενημερωμένες πηγές.

Οι αρχές της Γαλλίας αποκλείουν στην Λιόν λεωφορείο προερχόμενο από την Ιταλία

Την ίδια ώρα, οι γαλλικές αρχές απέκλεισαν στον σταθμό λεωφορείων της Περάς στην Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία, ένα λεωφορείο που προερχόταν από το Μιλάνο, λόγω υποψίας για την παρουσία κρούσματος του νέου κοροναϊού μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτό, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Η αστυνομία επιφορτίστηκε με την δημιουργία περιμέτρου ασφαλείας γύρω από το λεωφορείο, οι επιβαίνοντες στο οποίο τέθηκαν σε περιορισμό, δήλωσε εκπρόσωπος της νομαρχιακής Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία με την περιφερειακή υπηρεσία υγείας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο πληροφόρησης LyonMag, ένας από τους οδηγούς του λεωφορείου, ιταλικής υπηκοότητας, παρουσίασε ισχυρό βήχα και απομακρύνθηκε με ασθενοφόρο για να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Πρόκειται για λεωφορείο της εταιρείας Flixbus, το οποίο αναχώρησε από το Μιλάνο και έκανε στάση στο Τορίνο και την Γκρενόμπλ προτού φτάσει στην Λιόν, διευκρίνισε στο AFP εκπρόσωπος της εταιρείας.

Προσβλήθηκαν δύο Ιάπωνες αξιωματούχοι αρμόδιοι για την καραντίνα στο Diamond Princess

Εν τω μεταξύ, οι δύο Ιάπωνες αξιωματούχοι που είχαν αναλάβει να εποπτεύουν την καραντίνα που έχει επιβληθεί στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess προβλήθηκαν και οι ίδιοι από τον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσαν σήμερα οι ιαπωνικές αρχές.

Τα νέα αυτά κρούσματα ανεβάζουν σε έξι τον αριθμό των αξιωματούχων που είχαν αναλάβει την εποπτεία της καραντίνας στο κρουαζιερόπλοιο και έχουν προσβληθεί από τον covid-19, ενισχύοντας τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της καραντίνας αυτής τη στιγμή που οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι τρεις επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για τον περιορισμό της επιδημίας.

Ένας αξιωματούχος αρμόδιος για την εφαρμογή της καραντίνας, περίπου 50 ετών, και ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, περίπου 40 ετών, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κοροναϊό και νοσηλεύονται, ανακοίνωσε το υπουργείο. Είχαν σταλεί ξεχωριστά στο Diamond Princess.

«Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε μέσω ποιας οδού έγινε η μόλυνση. Θα το ανακαλύψουμε και θα λάβουμε μέτρα», δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Περισσότεροι από 690 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, το οποίο τέθηκε σε καραντίνα στις 5 Φεβρουαρίου στο λιμάνι της Γιοκοχάμα, έχουν νοσήσει από τον covid-19. Εκτός πλοίου η Ιαπωνία έχει καταγράψει περισσότερα από 140 κρούσματα, ενώ μία ηλικιωμένη γυναίκα υπέκυψε.

Μετά την ανακοίνωση την Πέμπτη για τον θάνατο δύο 80χρονων Γιαπωνέζων επιβατών του Diamond Princess, ένας τρίτος επιβάτης πέθανε από πνευμονία, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο χωρίς να επιβεβαιώσει αν είχε μολυνθεί από τον covid-19.

Τουλάχιστον 20 αλλοδαποί που έχουν απομακρυνθεί από το κρουαζιερόπλοιο έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό μετά την επιστροφή στις πατρίδες τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα