back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στο Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στο Αμβούργο: “Φιλί ζωής;” για το SPD στο Αμβούργο σχολιάζει η DW. Με την ανακοίνωση των exit polls στις 6 το απόγευμα ξέσπασαν τα χειροκροτήματα και οι επευφημίες για το SPD αλλά και την ήττα του AfD. «Εξω οι ναζί» ήταν το αυθόρμητο σύνθημα που φώναζαν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι. Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν στις περιφερειακές εκλογές στο Αμβούργο χθες επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία του SPD στο βόρειο γερμανικό κρατίδιο. Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα οι Σοσιαλδημοκράτες επικρατούν με 39% χάνοντας ουσιαστικά 8 μονάδες ωστόσο από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Η στήριξη προς τους Πρασίνους έχει ανέβει και πλέον βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 24,2% και αυτό σημαίνει ότι πολύ πιθανόν να δούμε στο Αμβούργο μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων. Σοκαριστικά είναι τα αποτελέσματα ωστόσο για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ που έλαβαν μόλις 11,2%, το χειρότερο εκλογικό ποσοστό εδώ και 70 χρόνια! “Αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να μας αφυπνίσει και να μας δείξει ότι αυτή τη στιγμή διακυβεύονται πολλά” δηλωσε ο Γενς Σπαν, ο υπουργός Υγείας. “Τώρα είναι το Αμβούργο, είχε προηγηθεί η Θουριγγία. Είναι εκλογικά αποτελέσματα. Είναι η θέση του κόμματος”. Ο Σπαν είναι ένας από τους διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος μετά την παραίτηση της Αννεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εκλογικά αποτελέσματα χθες αφορά το ακροδεξιό “Εναλλακτική για τη Γερμανία”. Το AfD τελικά έλαβε μόλις 5,3% και σχεδόν οριακά μπαίνει στην τοπική βουλή.
Μεγάλος νικητής ο Σοσιαλδημοκράτης Πέτερ Τσέτσε, που θα παραμείνει κυβερνήτης-δήμαρχος, όπως είναι ο τίτλος του τοπικού πρωθυπουργού στο Αμβούργο. Πήρε τη σκυτάλη από τον Ολαφ Σολτς το 2018, όταν αυτός έγινε υπουργός Οικονομικών στο Βερολίνο και κατάφερε στην τελική ευθεία να αναστρέψει τον κατήφορο του SPD. Ο ρεαλιστής, μεταρρυθμιστής Τσέντσερ νίκησε στο Αμβούργο κόντρα στη γραμμή της νέας ηγεσίας του SPD – δεν κάλεσε τον Μπόργιανς και την Εσκενς προεκλογικά στο Αμβούργο. “Το μήνυμα του Αμβούργου είναι ότι με σοσιαλδημοκρατική, πραγματιστική πολιτική το SPD είναι πολύ ισχυρότερο από όσο φαίνεται παγγερμανικά” σχολίασε ο αντικαγκελάριος Ολαφ Σολτς.
Σχεδόν 1,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι συμμετείχαν χθες στις τοπικές εκλογές του Αμβούργου, τις πρώτες μετά την κρίση που προκλήθηκε στο κρατίδιο της Θουριγγίας και τη συνεργασία των Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων συνεργαστήκαν με την ακροδεξιά για πρώτη φορά για την εκλογή τοπικού πρωθυπουργού. Το θέμα προκάλεσε παραίτηση τόσο του τοπικού πρωθυπουργού, νέες εκλογές αλλά και παραίτηση της Κραμπ – Καρενμπάουερ. Οι εκλογές στο Αμβούργο πραγματοποιήθηκαν λόγο μετά την ακροδεξιά επίθεση στο Χανάου της Γερμανίας. Φαίνεται πως η επίθεση αυτή προκάλεσε ζημία στο ακροδεξιό AfD λόγω της ξενοφοβικής και μισαλλόδοξης ρητορική τους. Ήδη σε πανεθνικό επίπεδο το κόμμα χάνει σε ποσοστά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Μιλώντας στο Politico o Φαρίντ Μιούλερ, υποψήφιος με τους “Πρασίνους στο Αμβούργο είπε πως η λαϊκή κατακραυγή για τον τρόπο που εκδιώχθηκε… ο νικητής των εκλογών στη Θουριγγία, ο αριστερός Μπόντο Ραμέλοβ λειτούργησε συσπειρωτικά για τους ψηφοφόρους του SPD. “Η κατάσταση στο κοινοβούλιο στη Θουριγγία, όπως αυτή εξελίχθηκε ήταν ένα σοκ για όλη τη χώρα” είπε ο Μιούλερ. “Μετά από αυτή τη κατάσταση αρκετός κόσμος επέστρεψε στα παραδοσιακά κόμματα”. Η αλήθεια είναι πάντως πως το AfD έχει ούτως ή άλλως χαμηλά ποσοστά το Αμβούργο.

Για κορωνοϊό: Η Ιταλία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθετεί δραστικά μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, στο βαθμό που θα μπορέσει. Με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει ανέβει σε 153 στη χώρα, δεκάδες δήμοι ιδιαίτερα στα βόρεια της Ιταλίας έχουν ήδη πάρει μέτρα που ισοδυναμούν σε καραντίνα. Το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου ανέστειλε για την επόμενη εβδομάδα τα μαθήματα, όπως και σε όλα τα πανεπιστήμια της Λομβαρδίας. Το Καρναβάλι της Βενετίας έληξε πρόωρα φέτος, αναφέρει το Politico.
Υπό πίεση η Σένγκεν: Καθώς η ανησυχία ολοένα και μεγαλώνει για την εξέλιξη το ξέσπασμα του κορωνοϊού σε πανδημία, η ζώνη Σένγκεν βρίσκεται ήδη υπό πίεση. Η Αυστρία για παράδειγμα ανέστειλε το βράδυ τη σιδηροδρομική σύνδεση με την Ιταλία καθώς δύο επιβάτες που πήγαιναν από τη Βενετία στο Μόναχο θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζιουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θέλει να διατηρήσει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και δεν σκοπεύει να την περιορίσει προς το παρόν… Η κυβέρνηση έως τώρα στην Ιταλία πάντως έχει αντιμετωπίσει το όλο θέμα άμεσα, αποφασιστικά και με διαφάνεια … επί της ουσίας μπορεί να λειτουργήσει και ως μοντέλο… για το πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίζει μια “απειλή” χωρίς να δραματοποιείται η όλη κατάσταση… Πόσο διαφορετικά δηλαδη από την Κίνα!

Στο Ιράν: Στις βουλευτικές εκλογές της Παρασκευής, κατά τις οποίες μόνο συντηρητικοί βουλευτές επιτρεπόταν να μετάσχουν… φαινόταν πως το καθεστώς του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ θα μπορούσε άνετα να επικρατήσει. Αλλά η ενορχηστρωμένη ψηφοφορία τώρα μοιάζει να έχει γυρίσει μπούμερανγκ στο καθεστώς καθώς έλαβε το μικρότερο ποσοστό στην ιστορία της ισλαμικής δημοκρατίας. Ο Χαμενεϊ φυσικά απέδωσε τα χαμηλά ποσοστά στους “εχθρούς” του κράτους και πως μάλιστα έκαναν χρήση … του κορωνοϊού ως προπαγανδιστικό εργαλείο, για να αποτραπεί στο λαό να πάει να ψηφίσει. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την Τεχεράνη πάντως ότι ηθελημένα υποβαθμίζει το θέμα με τον κορωνοϊό αποκρύπτοντας την αλήθεια σχετικά με την κατάσταση στους πολίτες.

Για Συρία: Κομβόι από 50 τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα φέρεται να μπήκε σήμερα το πρωί στο Ιντλίμπ, με τα τουρκικά ΜΜΕ να προαναγγέλλουν ότι πρόκειται για την έναρξη νέας στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας. Κάνοντας μνεία στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε προαναγγείλει την επιχείρηση λέγοντας ότι «ένα βράδυ θα έρθουμε ξαφνικά» στο Ιντλίμπ, ατάκα που χρησιμοποιεί για όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις στη Συρία και έλκει την «καταγωγή» της από την εισβολή στην Κύπρο, όπου τα μεγάφωνα έπαιζαν τραγούδι με το συγκεκριμένο ρεφραίν, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες και βίντεο με τεθωρακισμένα να εισέρχονται σε περιοχή, που, σύμφωνα πάντα με τα ΜΜΕ, είναι η πόλη Ιντλίμπ της Συρίας.
Στο μεταξύ, το Σάββατο σκοτώθηκε άλλος ένας τούρκος στρατιώτης, ο 16ος, από βομβιστική επίθεση των κυβερνητικών στρατευμάτων που έχουν την υποστήριξη της Ρωσίας. Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι θα συναντηθεί τον επόμενο μήνα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στο Ιντλίμπ. Οπως έγινε γνωστό, ο τουρκικός στρατός έχει χτυπήσει σε αντίποινα 21 “κυβερνητικούς στόχους”, ενώ οι συνομιλίες που είχαν ξεκινήσει μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας για το Ιντλίμπ, δεν διεξάγονται.
Για προϋπολογισμό: Ξανά… στο σημείο μηδέν για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ μετά την αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να συμφωνήσουν για τον επόμενο 7ετή προϋπολογισμό που σημαίνει ότι θα πρέπει πλέον να θέσει ένα νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο, αναφέρει το Politico. Το πρόβλημα είναι πως αρκετές από τις προτάσεις του έχουν ήδη απορριφθεί εντελώς ενώ δεν φαίνεται να άλλαξε και κάτι στη στάση όσων παρέμεναν και πριν άτεγκτοι. Τι μάθαμε από αυτή την πρώτη προσπάθεια συμβιβασμού:
1. Νέα προσπάθεια: Οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για μια ακόμα σύνοδο για τον προϋπολογισμό: Θα ανέμενα ένα νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάπου τον Μάρτιο” δηλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ίσως σήμερα ξεκαθαριστεί το πότε και πώς ακριβώς
2. Η Κομισιόν είχε καταλήξει σε κάτι που περιέγραφε ως “τεχνική συνεισφορά” – δισέλιδο προσχέδιο με προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να αρθεί το αδιέξοδο – “αν θέλετε μπορούμε να συνεχίσουμε γύρω από το διαπραγματευτικό πλαίσιο του Μισέλ, κάτι που σε ευθεία γραμμή με το έγγραφο θα μπορούσε να θεωρηθεί βάση” φέρεται να είπε ανώτατος αξιωματούχος. Μετάφραση: το να πάρουμε κάποια δισεκατομμύρια ευρώ και να τα βάλουμε κάπου αλλού δεν συνιστά πρόβλημα, αλλά δεν λύνει το γρίφο από τη στιγμή που οι φειδωλοί… Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία αρνούνται να αυξηθεί ο προϋπολογισμός κατά 1% του συνολικού συνδυαστικού ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ.
3. Αλλά το έγγραφο αυτό ούτως ή άλλως είχε απορριφθεί από τους ηγέτες. Τη στιγμή που μοιράστηκε οι φίλοι… της συνοχής ήταν τόσο ενοχλημένοι που αρνήθηκαν ακόμα και να το εξετάσουν, σύμφωνα με Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Πάντως οι φίλοι αυτοί πλέον αποκαλούνται “φίλοι μιας φιλόδοξης Ευρώπης” κάτι που προέκυψε ως ιδέα του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
4. Για να πετύχεις μια συμφωνία, πρέπει και να διαπραγματεύεσαι. Κάποιοι ηγέτες στις 4 το πρωί της Παρασκευής έμαθαν ότι οι φειδωλοί… δεν ήθελαν πλέον να συζητήσουν τίποτα παραπάνω. Πείτε το τακτική…ή υπεροψία αλλά ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι είχε πάρει μαζί του μια βιογραφία του Φρεντρίκ Σοπέν που είχε σκοπό και να διαβάσει στη Σύνοδο.
5. Συνταγή για καταστροφή: Ενοχλήστε τόσο τη Μέρκελ όσο και τον Μακρόν. “Η πρόταση δεν παρουσιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια καθώς ήταν ήδη ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία της δεν ήταν αρκετά για να γεφυρώσει τις διαφορές” δήλωσε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου. Αποχωρώντας από τη Σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν παραπονέθηκε για το πόσο διχασμένη είναι η Ε.Ε σε “ομάδες’ που τελικά κατέληξαν να μπλοκάρουν τη συμφωνία. “Αυτή δεν είναι μια καλή μέθοδος… να επιχειρείς να διαχωρίσεις θέματα με ομάδες” είπε.
6. Τι θα γίνει στον επόμενο γύρο; Ο Σαρλς Μισέλ απέφυγε να μιλήσει για αποτυχία λέγοντας ότι “είναι απολύτως πεπεισμένος” ότι η Σύνοδος ήταν και χρήσιμη και απαραίτητη. “Χρειαζόμαστε μια πολιτική συζήτηση στο ανώτερο δυνατό επίπεδο” δήλωσε. Μια αισιοδοξη ανάγνωση… του τι είπε ή όχι: οι ηγέτες πρέπει να δείχνουν στο εσωτερικό τους ακροατήριο ότι … πάλεψαν σκληρά για τα εθνικά τους συμφέροντα. Το πώς θα φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό από εδώ και πέρα είναι κάτι που θα φανεί.
7. Η μεγάλη αποτυχία του Μισέλ – κατά έναν ευρωπαίο διπλωμάτη – “ηταν ότι δεν κατάφερε να αλλάξει χιλιοστό τις ήδη εκπεφρασμένες θέσεις”

Στις ΗΠΑ: Ο θρίαμβος του Σάντερς το Σάββατο με 47% στη Νεβάδα με ευρεία φυλετική ποικιλία δείχνει να διαμορφώνει ένα συνασπισμό Δημοκρατικών ψηφοφόρων με το μήνυμά του για κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής του να προσφέρει υγειονομική περίθαλψη σε όλους τους αμερικανούς πολίτες. Με τις προκριματικές στη Νότια Καρολίνα σε μια εβδομάδα και τη Σούπερ Τρίτη (όπου συμμετέχουν 14 πολιτείες) στις 3 Μαρτίου, ο Σάντερς έδειξε να έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των ισπανόφωνων και των ψηφοφόρων που είναι κάτω των 65 ετών, των πτυχιούχων ανωτάτων σχολών αλλά και εκείνων που δεν έχουν πτυχίο, ενώ έρχεται πρώτος και σε άνδρες και σε γυναίκες. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από τις αναλύσεις των ψηφισάντων είναι ότι αποτελεί την πρώτη επιλογή εκείνων που επιθυμούν περισσότερα απ’ όλα να ηττηθεί ο πρόεδρος Τραμπ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Στη Νεβάδα ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 19%, ενώ ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα Πιτ Μπούτετζετζ που ήρθε τρίτος με 15%, πέρασε στην αντεπίθεση προειδοποιώντας ότι οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να ρίξουν «μια πιο ψύχραιμη ματιά στις συνέπειες» μιας πιθανής νίκης του Σάντερς. Η γερουσιαστής της Μασσαχουσέτης Ελίζαμπεθ Ουόρεν, τερμάτισε τέταρτη. Ο Μπάιντεν προσπάθησε να εμφανίσει τη δεύτερη θέση που εξασφάλισε ως την «επιστροφή» του έπειτα από την απογοήτευση στην Αϊόβα και το Νιου Χαμσάιρ. Ομως στην πραγματικότητα χρειάζεται οπωσδήποτε να κερδίσει τις προκριματικές στη Νότια Καρολίνα σε μια εβδομάδα εάν θέλει να έχει κάποια ρεαλιστική πιθανότητα να επιβραδύνει τη δυναμική του Σάντερς. Ο Μάικ Μπλούμπεργκ, ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, δεν πήρε μέρος σε αυτές τις προκριματικές και θα ξεκινήσει τη συμμετοχή τη Σούπερ Τρίτη. “Φαίνεται ότι ο τρελο-Μπέρνι τα πήγε καλά στη Νεβάδα”, έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ. “Ο Μπάιντεν και οι άλλοι δείχνουν αδύναμοι και δεν υπάρχει περίπτωση ο μίνι-Μάικ (Μπλούμπεργκ) να μπορέσει να ξεκινήσει μια καλή εκστρατεία μετά την κάκιστη εμφάνισή του στο ντιμπέιτ”. Τα καλά νέα για τον αμερικανό πρόεδρο, βέβαια, είναι πως η δημοφιλία του έχει αρχίσει και βελτιώνεται – αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητές του για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο. Νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι υπάρχουν θετικές απόψεις για τον Τραμπ στο 49% των ερωτηθέντων έναντι αρνητικές στο 48% – είναι η πρώτη φορά που οι θετικές υπερέχουν από τότε που ορκίσθηκε πρόεδρος, τον Ιανουάριο του 2017.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα