back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σ.Τσιόδρας: Θα ζήσουμε με τον κορονοϊό αρκετούς μήνες- Το 85% έχει ήπια συμπτώματα

Διαβάστε επίσης

Ψυχραιμία αναφορικά με τον κορονοϊό συνιστά ο κ.Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Όπως είπε στον “Αθήνα 984” πάνω από 85% των περιπτώσεων, σχεδόν 90%,  το περνούν εντελώς ελαφρά, σαν ένα απλό κρύωμα, αλλά το πρόβλημα είναι η έλλειψη ανοσίας στον πληθυσμό ενώ το εμβόλιο αναμένεται μετά από ένα χρόνο.

Όσο για τον χρονικό ορίζοντα διαφαίνεται ότι θα ζήσουμε με τον κορονοϊό τους προσεχείς μήνες , ίσως έως και τον επόμενο χειμώνα.

Ο κ.Τσιόδρας ανέφερε στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (25/2/20) ότι αν και υπάρχουν ήδη τέσσερις γνωστοί τύποι κορονοϊού ακόμα δεν γνωρίζουμε τον ακριβή παρονομαστή του εν λόγω στελέχους.

“Το πρόβλημα είναι η έλλειψη ανοσίας στον πληθυσμό ενώ η ανθρωπότητα δεν έχει ξαναδεί αυτό τον ιό να κυκλοφορεί και να δημιουργεί νόσο από το πουθενά. Θα πάρει καιρό για το εμβόλιο, θα πάρει τουλάχιστον ένα χρόνο.  Δεν έχει ξαναφτιαχτεί εμβόλιο για τον κορονοϊό, άρα πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί και σκεπτικοί. Είναι τεράστια η επιστημονική προσπάθεια για να φτιαχτεί εμβόλιο, αλλά μέχρι να έρθει το εμβόλιο, πρέπει άλλα μέτρα να υπερισχύσουν”

Να περιοριστεί η εξάπλωση

Στόχος των μέτρων της Πολιτείας είναι πρωτίστως να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού όταν εμφανιστεί και στην χώρα μας , καθώς θεωρείται νομοτελειακά,ως θέμα χρόνου, η καταγραφή κάποιου κρούσματος.

“Αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να περιορίσουμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο εξάπλωση και διασποράς στον πληθυσμό των πιθανών μεμονωμένων, σποραδικών κρουσμάτων (εάν σημειωθούν) με κύριο στόχο να μην έχουμε μεγάλες επιδημίες, ιδιαίτερα σε μια εποχή που υπάρχει ακόμη γρίπη” σημείωσε ο κ. Τσιόδρας

“Κάποια στιγμή, όμως, μπορεί να φτάσουμε στο σημείο που να έχουμε πολύ περισσότερη διάδοση στην κοινότητα οπότε θα πρέπει να βοηθήσει και ο κόσμος με αυτό που ονομάζουμε “ατομικά μέτρα υγιεινής”.  Οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο καθώς ο  κορονοϊός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τις πιο ζεστές θερμοκρασίες, μειώνεται. Δεν είναι γνωστό γι’ αυτό τον ιό, αλλά ελπίζουμε ότι θα συμβάλει”.

Όσο για την χρονική διάρκεια ο κ.Τσιόδρας ανέφερε ότι πρόκειται να μας απασχολήσει για αρκετό χρονικό διάστημα.

“Πιστεύουμε ότι θα τον ζήσουμε τους επόμενους μήνες και πιθανόν να είναι μαζί μας έως και τον επόμενο χειμώνα. Από εκεί και πέρα, όταν ο πληθυσμός αποκτήσει ανοσία, θα μας επηρεάζει όλο και λιγότερο”.

Ένα κύριο μέλημα είναι να περιοριστεί η δυνητική εξάπλωση στον πληθυσμό με στόχο να μην πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας, από μεγάλες επιδημίες.  Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε στην εκπομπή του “Αθήνα 9.84” ότι εάν καταγραφεί μεμονωμένο περιστατικό θα απομονωθεί ενώ ο ευρύτερος περίγυρος θα είναι σε μια επιτήρηση.

“Υπάρχει εγρήγορση , συνεχίζεται η εκπαίδευση προσωπικού και αυξάνεται το επίπεδο ετοιμότητας και επαγρύπνησης.  Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία είναι πρωτοφανές για την Ευρώπη η οποία είχε πολλές δεκαετίες να δει τέτοια μέτρα  ώστε να καθυστερήσουν (όχι να εξαφανίσουν) την εμφάνιση του ιού σε πολλαπλά μέρη ταυτόχρονα και να αποφύγουν την πίεση στο σύστημα υγείας.

Η προσπάθεια είναι να μην διασπαρεί μια επιδημία μέσα σε ένα μήνα, άλλα να διαχυθεί σε διάστημα 3-4 μηνών”.

Σε χθεσινή διυπουργική σύσκεψη συζητήθηκαν οι πτυχές της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού ενώ προβλέπονται μεταξύ άλλων έκτακτες μετακινήσεις προσωπικού, ανοικτές  ΜΕΘ ενώ εξασφαλίστηκε έκτακτη χρηματοδότηση και η συνεργασία φορέων, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο προληπτικός σχεδιασμός αποσκοπεί, όπως ανέφερε ο κ.Σ.Τσιόρδας, προκειμένου να  “συνεχιστούν οι δραστηριότητες της ζωής μας χωρίς προβλήματα σε μετακινήσεις, ενεργεία , κλπ , οι δράσεις των μεγάλων φορέων ακόμα και λειτουργία με μειωμένο, λόγω της γρίπης, προσωπικό”.

Γ.Αποστολίδης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα