back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης Ρωσία – Τουρκία λόγω Συρίας

Διαβάστε επίσης

Σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης οδεύουν Μόσχα και Άγκυρα μετά την άρνηση της Ρωσίας να συμφωνήσει σε εκεχειρία στη βορειοδυτική περιοχή της Συρίας, Ιντλίμπ.

Η Μόσχα μάλιστα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε κατάπαυση του πυρός με «τρομοκράτες» αντάρτες στο Ιντλίμπ.

Ρωσία και Τουρκία στηρίζουν δύο αντίπαλες πλευρές στον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Το Ιντλίμπ θεωρείται το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών κατά του καθεστώτος Άσαντ, που απολαμβάνει τη στήριξη της Μόσχας.

Η Ρωσία μάλιστα ζήτησε επιτακτικά από την Τουρκία να απομακρύνει τις εξτρεμιστικές παραστρατιωτικές, όπως τις αποκάλεσε, ομάδες από το Ιντλίμπ.

Σε παρέμβαση του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ από τη Γενεύη στο περιθώριο συνάντησης υπό τον ΟΗΕ σήμερα απέρριψε κάθε πιθανότητα εκεχειρίας. «Τέτοια εκεχειρία θα τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν τις αιματηρές τους επιχειρήσεις παραβιάζοντας διεθνείς συμβάσεις» είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. «Δεν πρόκειται για ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόκειται για συνθηκολόγηση με τρομοκράτες και επιβράβευση των ενεργειών τους» είπε χαρακτηριστικά για την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός.

Στο μεταξύ 19 πολίτες σκοτώθηκαν την Τρίτη στο Ιντλίμπ, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία. Ανάμεσα τους και 8 παιδιά που πέθαναν στους βομβαρδισμούς από το καθεστώς Άσαντ.

Η Τουρκία πάντως έχει ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ μετά το τελεσίγραφο που είχε δώσει ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν προς τον Σύρο πρόεδρο, Άσαντ έως τα τέλη Φεβρουαρίου να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι θα συναντηθεί τον επόμενο μήνα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στο Ιντλίμπ.

Είχαν προηγηθεί ξεχωριστές συνομιλίες της Γερμανίδας καγκελαρίου με τους δύο προέδρους Ρωσίας και Τουρκίας, τις προηγούμενες μέρες.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο τουρκικός στρατός έχει χτυπήσει σε αντίποινα 21 “κυβερνητικούς στόχους”, ενώ οι συνομιλίες που είχαν ξεκινήσει μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας για το Ιντλίμπ, δεν διεξάγονται.

Στη «σκιά» των σημερινών εξελίξεων κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τελικά αυτές οι συνομιλίες θα επαναληφθούν σύντομα.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα