back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Επεισόδια σε Λέσβο και Χίο για τις κλειστές δομές -Γενική απεργία σήμερα στο Βόρειο Αιγαίο

Διαβάστε επίσης

Τεταμένο είναι το κλίμα σε Λέσβο και Χίο με αφορμή το μεταναστευτικό. Αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν χθες με συγκεντρωμένους πολίτες που αντιδρούν στη δημιουργία κλειστών δομών.

Στο πλαίσιο αυτό η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι δήμοι αυτής καλού σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου σε γενική απεργία. Η απόφαση για την γενική απεργία ελήφθη κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη και στην οποία αποφασίστηκε η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά

Με την ίδια ανακοίνωση καταδικάζεται «η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της Κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών». Επίσης, καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των οδών».

Οδομαχίες μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών στη Λέσβο

Στη Λέσβο σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε πολίτες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν χθες τα χαράματα στο νησί προκειμένου να διευκολύνουν την πραγματοποίηση εργασιών στην επιταγμένη έκταση έγιναν στο Διαβολόρεμα και στην Καράβα, δηλαδή στα δύο άκρα του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση.

Τελικά τα μηχανήματα του Στρατού κατάφεραν να εγκατασταθούν στην περιοχή καθώς έφτασαν εκεί χρησιμοποιώντας παράδρομο μέσα από το δάσος στην περιοχή Πετροβούνι.
Στην Καράβα η Αστυνομία αντιμετώπισε δύο μέτωπα, ένα των κατοίκων της περιοχής του Μανταμάδου στα βόρεια και ένα των προερχόμενων από τη Μυτιλήνη και τα άλλα χωριά της ευρύτερης περιοχής στα νότια.

Οι διαδηλωτές «έσπασαν» ένα αυτοκίνητο της Αστυνομίας αλλά και ένα αυτοκίνητο της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, ενώ σύμφωνα με το τοπικό site «stonisi» η αστυνομία λόγω του μεγάλου πλήθους κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στη θέση Καράβα έκανε χρήση και του ειδικού οχήματος ΑΙΑΝΤΑΣ, απέναντι στους διαδηλωτές για να τους απομακρύνει.

Επεισόδια και στη Χίο

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Χίο από το απόγευμα της Τρίτης μέχρι αργά το βράδυ, με τις δυνάμεις ασφαλείας να προσπαθούν να διαλύσουν την συγκέντρωση των πολιτών που βρισκόντουσαν στο Αίπος, όπου αναμένεται να κατασκευαστεί το νέο ΠΡΟΚΕΚΑ.

Διαδηλωτές πετούσαν πέτρες, με την αστυνομία να απαντά με χρήση χημικών, αλλά και εκτόξευσης νερού για να τους απομακρύνει από το σημείο. Μάλιστα, στα πλάνα που τράβηξε το chiosphotos με drone, φαίνεται πως οι διαδηλωτές ανέβηκαν ακόμη και στα βουνά για να αποφύγουν τα χημικά, με την ένταση να είναι και πάλι στο «κόκκινο».

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα