back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κομισιόν: Με επιτυχία ολοκλήρωσε η Ελλάδα τις δέκα δεσμεύσεις

Διαβάστε επίσης

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 ανήλθε στο 4% του ΑΕΠ επισημαίνει η Κομισιόν στην έκθεσή της για την 5η αξιολόγηση σε ενισχυμένης εποπτείας.

Διατηρεί τις προβλέψεις της Επιτροπής για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος και κατά 2,2% το 2019 και εκτιμά πως οι προοπτικές της ελληνικές οικονομίας θα βελτιώνονται με δεδομένη τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών πολιτικών στην Ελλάδα αλλά και με κινδύνους να παραμένουν (κυρίως αναφορικά με αποφάσεις του ΣτΕ). Αντιθέτως, η Επιτροπή εκφράζει ανησυχία για τη χαμηλή επίδοση στις επενδύσεις (κατά 1,1% του ΑΕΠ χαμηλότερη από την προβλεπόμενη).

Eν τω μεταξύ,  σε σημερινή έκθεση της η Κομισιόν τονίζει ότι Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δέκα δεσμεύσεις που έχει αναλάβει να εκπληρώσει μέχρι το τέλος του 2019 ενώ καλείται μέχρι τον Μάιο να ολοκληρώσει ορισμένες επιπρόσθετες.

Η Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, βλέπει πρόοδο σε ό,τι αφορά τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της χώρας. Τονίζει παράλληλα ότι η 5η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, την οποία και ενέκρινε, δε συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που αναμένεται στο πλαίσιο της επόμενης.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας, η Κομισιόν επισημαίνει:

1. Μερική πρόοδος καταγράφεται στο πεδίο της εστίασης της οικονομικής πολιτική σε επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ενεργειακή απόδοση, καθώς και για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα έργα διασύνδεσης.

2. Μερική πρόοδος καταγράφεται επίσης στην σύσταση για έμφαση σε πολιτικές επενδύσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες.

3. Μικρή πρόοδος καταγράφεται στην σύσταση για έμφαση σε επενδύσεις στις βιώσιμες μεταφορές και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

4. Μικρή πρόοδος καταγράφεται στην σύσταση για έμφαση σε επενδύσεις στην εκπαίδευση, στις δεξιότητες και στην απασχολησιμότητα.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα