back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Β. Κικίλιας: «Ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση των πολιτών»

Διαβάστε επίσης

“Ζητώ γι άλλη μία φορά, ψυχραιμία, ηρεμία και σωστή ενημέρωση των πολιτών. Αυτό θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια, κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες” δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να συντονίσει τις απαιτούμενες ενέργειες στη Θεσσαλονίκη, μετά την διάγνωση του πρώτου περιστατικού κορονοϊού στην Ελλάδα.

«Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ECDC και, φυσικά, των κορυφαίων επιστημόνων μας, γιατρών, λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, οι οποίοι μας δίνουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουμε σε κάθε περιστατικό, είπε ο κ. Κικίλιας.

Ελέγχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλά ύποπτα περιστατικά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα νοσοκομεία αναφοράς, συνέχισε και τόνισε ότι “τώρα γίνεται ιχνηλάτηση των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή αυτές τις δύο ημέρες με την ασθεν, όπως και με την αεροπορική εταιρεία και των επιβατών αυτών που βρίσκονται σε συγκεκριμένες αποστάσεις γύρω της και του πληρώματος”.

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε να υπάρχει ψυχραιμία, ηρεμία και σωστή ενημέρωση των πολιτών και δήλωσε ότι “αυτό θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια, κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες. Θα ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά, ψύχραιμα, για την κατάσταση αυτή της Δημόσιας Υγείας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το αντίθετο. Η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία, θα μπορέσουν να μας κάνουν όλους μαζί να έχουμε καλά αποτελέσματα”.

Ο κ. Β. Κικίλιας παρακάλεσε για μία ακόμη φορά “να ακούμε τους ειδικούς, λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους, τους γιατρούς μας, τους καθηγητές Πανεπιστημίου, αυτούς οι οποίοι γνωρίζουν το ζήτημα καλύτερα από όλους.

Ο ιός αυτός προσομοιάζει στον ιό της γρίπης. Τα πιο πολλά περιστατικά θα είναι ασυμπτωματικά. Θα υπάρχουν περιστατικά τα οποία σε ό,τι έχει να κάνει με τα συμπτώματα θα προσομοιάζουν ακριβώς με τη γρίπη. Όταν και εφόσον αισθάνεται κάποιος ότι έχει τέτοια συμπτώματα πρέπει να μείνει σπίτι του και να συμβουλεύεται τον προσωπικό του γιατρό, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις Περιφέρειες, τα νοσοκομεία αναφοράς. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πορευθούμε”.

«Δεν χρειάζεται πανικός παρά μόνο ψυχραιμία» δήλωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Δεκάδες τα ύποπτα περιστατικά στα νοσοκομεία – Σε επιτήρηση όσοι ήρθαν σε επαφή με το πρώτο κρούσμα

Πολλά είναι τα ύποπτα κροσύματα που ελέγχονται στα νοσοκομεία αναφοράς και αφορούν κυρίως σε ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει στη Βορεια Ιταλία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στη χώρα και με στόχο την αποφυγή διασποράς του ιού, έγινε ιχνηλάτηση επαφών- με βάση ειδικό αλγόριθμο- της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της όταν επέστρεψε από την Ιταλία.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνίσταται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.

Νίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα